Atnaujintas 2005 gruodžio 2 d.
Nr.91
(1392)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Vilkaviškio vyskupijoje

Vilkaviškio dekanate

Vyskupas lankėsi miesto įstaigose

Krašto laikraščio „Santaka“ redaktorei
Dangyrai Apanavičienei vyskupas
įteikė knygelę apie Lietuvos
Eucharistinį kongresą su mintimi,
jog laikraštis nušviestų ir kitais metais
Vilkaviškyje įvyksiantį vyskupijos kongresą

Su vyskupu Rimantu Norvila, jį lydėjusiais
(iš kairės) kunigu Gintautu Kuliešium
bei prelatu Vyrtautu Gustaičiu
nusifotografavo Vilkaviškio Salomėjos
Nėries vidurinės mokyklos vadovai

Vilkaviškis. Lapkričio 9-11–ąją, Vilkaviškio parapijos įstaigose lankėsi Vilkaviškio vyskupas Rimantas Norvila. Įvairūs kolektyvai mielai priėmė garbingą svečią, su kuriuo susitikimas ir pabendravimas ne bažnyčios aplinkoje būtų nelabai įsivaizduojamas ankstesniais laikais.

Prieš beveik ketverius metus paskirtas Vilkaviškio vyskupu R.Norvila iki šio laiko, ypač vasaros metu ar teikiant Sutvirtinimo sakramentą, vizitavo parapijas. Šiemet nusprendė plačiau susipažinti su Vilkaviškio parapija, kuri vyskupijoje yra ypatinga pirmiausia tuo, kad istoriškai susiklosčius šiuo vardu vadinasi vyskupija, nors kurija įsikūrusi Marijampolėje. Be to, Vilkaviškyje stovi atstatyta vyskupijos Katedra. Dar metų pradžioje, Pasaulinės ligonių dienos proga, vyskupas lankėsi Vilkaviškio gydymosi įstaigose, šiltu žodžiu ir ligoninėje aukotomis šv. Mišiomis stiprino gydytojus, slaugytojas bei ligonius.

Rudeninio lankymosi metu visas tris dienas ganytoją lydėjo Vilkaviškio dekanas prelatas Vytautas Gustaitis, pakaitomis – vyskupo generalvikaras Arūnas Poniškaitis ir kunigas Gintautas Kuliešius. Vyskupas susitiko ir bendravo su „Aušros“, Salomėjos Nėries vidurinių, Vilkaviškio pagrindinės mokyklų jaunesnių bei vyresnių klasių moksleivių grupėmis, su Marijampolės profesinio rengimo centro Vilkaviškio skyriaus mokiniais, šių švietimo įstaigų pedagogais. Aplankė G. Plečkaičio įmonę „Elektra“, „Santakos“ redakciją, Vilkaviškio seniūniją, susitiko su policijos, teismo ir prokuratūros, UAB „Vilkasta“ darbuotojais, šį kartą apsilankė vilkaviškiečių Striokų, Kuliešių ir Černauskų šeimose, kurių sūnūs pasirinkę kunigo tarnystę.

Savo viešnagę vyskupas pradėjo nuo rajono savivaldybės, kur sutiko rajono vadovai, salėje pokalbio laukė savivaldybės tarnautojai. Vyskupas rajono merui A.Bagušinskui įteikė Šventąjį Raštą, linkėdamas atsiversti ypač tada, kai pritrūks įstatymų žinojimo, kaip vienu ar kitu atveju pasielgti, tada čia bent surasiąs, kokios pozicijos laikytis. Meras įteikė lankstinuką apie savivaldybę su žemėlapiu, kad kitąkart nesunkiai surastų.

Skirtinguose kolektyvuose pokalbių temų spektras buvo labai įvairus, bendravimas šiltas. Vysk. R.Norvila domėjosi lankytų įstaigų prolemomis, struktūra. Iš svečio žmonės išgirdo apie vyskupijos istoriją, struktūrą, dvasininko pašaukimą, vyskupo tarnystę, apie Bažnyčios misiją vesti žmones į išganymą ir kt. Ganytojas pasidalijo kai kuriomis mintimis iš Vyskupų sinodo, informavo, jog ateinančių metų birželio mėnesį Vilkaviškyje numatyta surengti vyskupijos Eucharistinį kongresą, todėl vilkaviškiečiams būsianti puiki proga aktyviau įsitraukti į Bažnyčios veiklą. Vysk. R.Norvila pastebėjo, jog daugelio iniciatyvų sėkmę parapijose lemia entuziastai savanoriai pasauliečiai, skleisdami ir savo darbais papildydami bendrą gėrį.

Suaugusiųjų auditorijose buvo teiraujamasi, ką Bažnyčia dirba ir ką gali gera nuveikti jaunimo auklėjimo srityje, koks požiūris į kitas religijas, kur ir kaip galima gilintis į Šventąjį Raštą, apie kunigo pašaukimą ir kt. Susitikimuose su moksleiviais (o jų per tris dienas buvo net šešios didelės grupės) vyskupas kalbėjo apie žmogaus laisvę ir teisę pasirinkti, kaip kiekvieną dieną viliojantys pasirinkimai suformuoja asmenybę ir nulemia tolesnį kelią, kaip gyvenimą įprasmina tikėjimas, ryšys su Dievu. Vyresniųjų moksleivių auditorijose akcentavo, kaip svarbu išsiugdyti atsakingą ir pagarbų požiūrį į daugelį dalykų, bendravimą, o turint tikėjimą – atsakomybę ir prieš Dievą, suprasti, kad žmogus yra didžiausia vertybė.

Kai kuriose mokyklose vysk. R.Norvila buvo sutiktas su giesmėmis, išlydėtas su gėlėmis, moksleiviai drįso klausti svečio, o vyskupas nuoširdžiai atsakinėjo į visus klausimus, kurie vienodai rūpėjo ir suaugusiesiems. Apie tai, jog dvasininko kelią pasirinko sulaukęs 25-erių metų, jog moka keletą kalbų, yra aplankęs daug šalių, laisvalaikiu mėgsta fotografuoti, pasiklausyti ramios muzikos, retai žiūri televizijos laidų, bet visą reikalingą informaciją gauna iš interneto.

Šie susitikimai praturtino abi puses: vyskupas labiau pajautė pasaulietinių kolektyvų alsavimą, jį priėmusieji – plačiau susipažino su Bažnyčios misija bei dvasininko pašaukimo grožiu bei prasme.

Birutė NENĖNIENĖ

Autorės nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija