Atnaujintas 2005 gruodžio 2 d.
Nr.91
(1392)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Šiaulių vyskupijoje

Šiaulių dekanate

„Ateiname ne dirbti, o pasimelsti“

Šiauliai. Antradieniais ir ketvirtadieniais Šiaulių Katedroje vakarinių šv. Mišių metu skamba grigališkojo vyrų choralo giesmės. Kolektyvas susibūrė 2000 metais. Idėja kilo pokalbio su Šiaulių vyskupu metu. Diana Astrauskienė išsitarė vysk. Eugenijui Bartuliui, kad, mokydamasi Klaipėdos universiteto Menų fakultete, giedojo grigališkąjį choralą. Kilo idėja Šiaulių Katedroje suburti grigališkojo choralo kolektyvą, kuriame giedotų tik vyrai.

Pradžia, kolektyvo subūrėjos ir vadovės D.Astrauskienės teigimu, buvusi permaininga. Iš pradžių giedoti grigališkojo choralo susirinko daug specialiosios internatinės mokyklos „Gyvenimo kelias“ jaunų vaikinukų. „Gal metus repetavom su jais, – pasakojo Diana, – bet, kaip ir mokiniai... išsibarstė, išbyrėjo“. Tik po to susiformavo pastovus kolektyvo branduolys. Šiuo metu Šiaulių Katedroje grigališkąjį choralą gieda devyni vyrai ir vadovė.

Kolektyvui nesvetimas atvirumas, troškimas bendrauti: „Kiek galime, stengiamės bendradarbiauti su kitų miestų choralistais, jų vadovais. Semiamės patirties, kreipiamės pagalbos“, – pasakojo Diana. Tiesiami keliai ir tobulėjimui. Keli nariai yra dalyvavę vasaromis vykstančiuose „Ad fontes“ savaitės kursuose Kražiuose. Šiais metais vadovė tobulinosi Solesmo vienuolyne. Tikimasi, kad kitais metais ten nuvykti, pabendrauti su choralą giedančiais vienuoliais pavyks ir kolektyvo vyrams. Ateityje planuojama savo menu dalytis su tais, kurie negali atvykti į Šiaulių Katedrą. Vadovė pasakojo apie idėją važiuoti į mažesnius miestelius, giedoti šv. Mišiose ar po jų. Kodėl? Kad patiems būtų įdomiau. Choralo narys Albertas, giedoti į Šiaulių Katedrą atvažiuojantis iš Radviliškio, sakė, kad jam šis giedojimas šv. Mišių metu nėra darbas. Giesmė yra malda: „Čia ateinu pasimelsti, o jei ir šv. Mišiose dalyvaujantiems žmonėms įdomiau, tai ir man malonu“, – dalijosi Albertas. Vadovė D.Astrauskienė atskleidė, jog jai džiaugsmą teikia spindinčios giedoti ateinančių vyrų akys; tai, kad tie vyrai, kurie atėjo, išliko. „Ateiname ne tik kartu pasimelsti, pagiedoti, bet ir kartu pabūti, pasidalyti rūpesčiais ir džiaugsmais“, – sakė Diana.

Lapkričio 7-ąją Šiaulių Katedros grigališkasis vyrų choralas šventė penkerių metų jubiliejų. Aštuonioliktą valandą Šiaulių vyskupas E.Bartulis aukojo šv. Mišias. Jų metu buvo melstasi už šį kolektyvą. Vadovė prisipažino: „Nesame dar tobuli. Dar tobulėt ir tobulėt... Bet tie penkeri metai padarė savo. Atsimename save prieš penkerius metus, kai ir kojos drebėjo, ir įtampos buvo. Dabar jau drąsiau“.

Inesė RATNIKAITĖ

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija