Atnaujintas 2005 gruodžio 2 d.
Nr.91
(1392)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Apie tikėjimą ir mokslą

Nežinau, ką Lietuvos mokyklose bolševikų laikais aiškino apie darvinizmą. 1941 metais tarnavau kariuomenėje. Prisimenu politvadovo Kirikovo žodžius. Č.Darvinas jam, po Lenino, Markso ir Engelso, buvo apaštalas. Esu tikras, kad dabartiniai Lietuvos mokytojai, daug metų garbinę bolševikų balvonus, nepraleidžia Darvino. Darvino ateistinis mokslas plačiai paplitęs JAV mokyklose ir universitetuose. Kai šalia darvinizmo bandoma aiškinti gyvybės atsiradimą pagal Šventąjį Raštą, prieš tai stoja daugybė priešų.

Nauja ateistų grupė – neokonservatoriai – skelbia britų rašytojo Kristoferio Hitchinso šūkį: „Aš negaliu pakęsti nė vieno, kuris tiki Dievą, kuris garbina dievybę, kuris yra tikėjimo žmogus“. Bet jam oponuoja daug mokslininkų, rašytojų ir žurnalistų. Jie teigia, kad ateizmas ir darvinizmas yra pagrįstas tikėjimu, bet ne moksliniais įrodymais, paremtas tik materializmu.

Niekas neįrodė, kad nėra Dievo, kaip ir neįrodyta, kad gyvybė prasidėjo iš vienos celės kokiame pirminiame tvenkinyje. Bet tie, kurie tuo tiki ar netiki, turėtų būti palikti ramybėje. Iš tikrųjų ateistai, darvinistai ir materialistai yra panašūs į kai kurių religijų fanatikus: visus, kurie netiki darvinizmu, laiko priešais ir idiotais.

Teigiama, kad gyvybė atsirado iš nieko. Č.Darvinas vartoja žodį supuolimą – mutaciją, staigų struktūrinį pasikeitimą. Iki šiol mokslas to neįrodė. Pavyzdžiui, tai būtų maždaug taip: perkūnui trenkus į didelę šiukšlių krūvą, staiga iš jos išvažiuoja keturmotoris bombonešis, ironizuoja žurnalistas Čarlis Rysas.

Šių laikų kai kurie mokslininkai atmeta darvinizmo teorijas. Pagal iškasenas (fosilijas) neįrodyta, kad vienos rūšies gyvis yra pasikeitęs į kitos rūšies gyvį. Kai kurios rūšies gyviai išmirė, kiti gyvena iki šiol. Atsitiktiniai nedideli pasikeitimai įvyksta tam tikrose gyvybės formose, bet niekuomet negimė nauja gyvio forma. Jei pamatai baltą voveraitę, tai nereiškia, kad jos visos pavirs baltomis. Žiūrėdami į laikrodį, žinome, kad yra laikrodžio meistras, žiūrėdami į visatą, jaučiame jos Kūrėją, priežastį, kad pasaulis nėra atsiradęs per klaidą. Pasaulis atsirado ne iš chaoso ar vadinamojo didžiojo sprogimo. Kas sukėlė šį sprogimą?

Ne viskas žinoma apie žmogaus evoliuciją. Trūksta sąryšio tarp žmonių ir aukštųjų gyvybės formų. Kur dingo vidurinės formos? Kaip evoliucija gali paaiškinti nepaprasto instrumento – žmogaus akies sukūrimą? Kaip gali paaiškinti DNR? Tik XX amžiuje atrasta, kad molekules galima išskirti į atomus ir subatomus. Kokia jėga išlaiko juos kartu? Ar tai atsirado iš nieko? Turėjo kas nors sutvarkyti. Kas yra tas Tvarkytojas?

Kova tarp materialistų ateistų ir tikinčiųjų iš tikrųjų tęsiasi šimtmečius. Tarp jų egzistuoja svarbūs filosofiniai skirtumai. Materialistai, remdamiesi Darvino teorija, teigia, kad išlieka tik stipriausi gyviai, ir mano, kad nereikia padėti silpnesniems. Tikintieji, priešingai, jaučia Dievo duotą atsakomybę stoti artimo pagalbon.

Šiandien visose JAV valstybinėse mokyklose brukama darvinizmo teorija ir nė žodžio apie Senąjį Testamentą. Kairiųjų dienraštis „Washington Post“ prezidentą Dž.Bušą, kuris palankiai atsiliepė apie nedarvinistinę teoriją mokyklose, išvadino puskvailiu.

Daugybė Amerikos tėvų šiandien siekia, kad mokyklose, šalia biologijos pamokų, būtų dėstomas Naujasis ir Senasis Testamentai, didžiausia Vakarų civilizacijos ir literatūros knyga, paremta morale ir etika. Į JAV mokyklas turi būti sugrąžinta pasirinkimo laisvė.

Darvinizmo ir antidarvinizmo tema šiuo metu nagrinėjama daugelyje JAV žurnalų ir laikraščių. Didieji leidiniai, leidžiami žydų, griežtai stoja už darvinizmą.

Henrikas KUDREIKIS

JAV

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija