Atnaujintas 2005 gruodžio 7 d.
Nr.92
(1393)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Literatūrinė popietė Sąjūdžio būstinėje

Literatūrinėje popietėje – grupė
Emilijos Pliaterytės pagrindinės
mokyklos moksleivių

Šiuo metu žodis „Sąjūdis“ traukia, buria žmones, ypač inteligentus. Tvankioje, ankštoje salytėje vyksta politiniai debatai, kultūriniai renginiai. Kad ir kaip būtų norima skandinti tą „baltąjį laivą“ – Sąjūdį, jis plaukia per drumstus dabartinės Lietuvos vandenis plačiai išskleidęs bures.

Tuo įsitikinome ir lapkričio 25-osios popietę, kai sausakimšoje salytėje (Gedimino pr. 1) buvo pristatoma mano kūryba – ypač pastarųjų metų knygos. Kodėl būtent čia, Sąjūdžio būstinėje? Todėl, kad trys pagrindinės knygos – istorinės.


Eilėraščiuose – nostalgija praeičiai

Poetas Jonas Staliulionis

Varėnos viešojoje bibliotekoje pristatyta varėniškio poeto Jono Stasiulionio poezijos knyga „Tai mano kaimas – Nemaitonys“. Joje suvirpa tarsi paties poeto, jautrios sielos žmogaus, dvasia – nostalgiški vaikystės, gimtinės, negrįžtamai praeitin nuvilnijusio laiko prisiminimai.

Tai pirmoji J.Staliulionio knyga. Tačiau poetas pasidžiaugė jau turįs savo poezijos gerbėjų, mat jo eilės ne kartą buvo spausdinamos Varėnos krašto bendruomenės laikraštyje „Giružis“.


„Malkavos beržyno šviesa“

Knyga apie Baltarusijoje gimusius ir augusius lietuvius

Rūta JONUŠKIENĖ

Gražina Kadžytė (kairėje)
ir Valentina Juškauskienė džiaugėsi
Baltarusijos lietuvius įamžinusia knyga

Utenos kraštotyros muziejuje pristatyta istorijos, atsiminimų ir tautosakos knyga „Malkavos beržyno šviesa“.

Sodybos skamba lietuviškais žodžiais

Knygos sudarytoja G.Kadžytė prisipažino, kad pavadinimas „Malkavos beržyno šviesa“ knygai parinktas neatsitiktinai. Daugeliui Baltarusijoje, Malkavoje, gimusių ir užaugusių lietuvių atmintyje iki šiol tebešviečia baltumas išlakių beržynų, kuriuos ratu supa dar gyvos ir kupinos prisiminimų sodybos, skambančios lietuviškais, baltarusiškais ir rusiškais žodžiais, baltiškais ir slaviškais vardais.


Prie židinio – prozos knygų pristatymas

Vakaro viešnia – Pranciška Regina
Liubertaitė (antra iš kairės).
Groja birbynininkas Antanas Jonušas
Algimanto ŽIŽIŪNO nuotrauka

Vieną darganotą rudens vakarą Vilniaus mokytojų namų svetainėje prie židinio knygos bičiuliai turėjo progos susitikti su septynių knygų autore Pranciška Regina Liubertaite, kilusia iš Kėdainių rajono Šėtos apylinkės, kuri gyvena ir dirba Vilniuje. Tai antrasis kūrybinis susitikimas su šia rašytoja Vilniaus mokytojų namuose.


Paminėjo kariuomenės dieną

Lietuvos kariuomenės dienos
minėjime „Vyturio“ vidurinėje mokykloje.
Viduryje – kapelionas kun. Tomas Karklys

Įvairios valstybinės šventės – puiki proga mokyklose ugdyti pilietiškumą ir patriotizmą. Todėl Lietuvos kariuomenės dienos minėjimas, vykęs Kauno „Vyturio“ vidurinėje mokykloje, suteikė mokiniams galimybę išsamiau susipažinti su tėvynės gynėjais. Į minėjimą buvo pakviesta ne tik mokyklos bendruomenė, bet ir Pramonės rinkimų apygardos gyventojai. Renginyje dalyvavo Lietuvos kariuomenės kūrėjas, ats. plk. ltn. Algimantas Jurevičius, plk. ltn. Saulius Veprauskas, VRM Vidaus tarnybos kapelionas kun. Tomas Karklys, LR Seimo narys Kazys Starkevičius.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija