Atnaujintas 2005 gruodžio 9 d.
Nr.93
(1394)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Šventės laukimas

Adventas – Dievo Sūnaus atėjimo laukimas mūsų gyvenime, Kalėdos – Jėzaus gimimas mūsų gyvenimui, Naujieji metai – dar vieneri metai mūsų gyvenime

Adventas – dvasinio pasirengimo laikotarpis, kai į pasaulį netrukus ateis Jėzus, Dievo Sūnus. Kūdikiu į žemę ateinantis Dievas, kurio laukimui ir yra skirtas Advento laikas, skatina mus mokytis, augti Jo mums duotame gyvenime ir tapti tuo, kuo Dievas nori mus padaryti, pasiųsdamas mus į savo sukurtą pasaulį. Laukdami gimstančio Jėzaus kartu mes laukiame antrojo Kristaus atėjimo, laukiame Dievo karalystės. Ir mes turime ne tik pasyviai jos laukti, bet ir aktyviai prisidėti prie jos, Dievo karalystės, atėjimo, prisidėti ne tik Advento metu, bet ir visą gyvenimą, siekdami dieviškojo tobulumo. Ne tik per Adventą, bet ir per visą savo gyvenimą mes privalome kritiškai įvertinti savo poelgius, žvelgdami į ateisiančią Dievo karalystę. Mes esame didžiosios Dievo kūrinijos bendruomenės nariai ir pilnatvę atgausime antrąkart Kristui atėjus. Laukdami Viešpaties atėjimo, turime savo veiksmais artinti tą karalystę.

Per Kalėdas į pasaulį ateis Jėzus, Dievo Sūnus. Ateis tas Dievas, kurio kažkada, jau iš seno, laukė Išrinktoji tauta, bet kurio ji taip ir neatpažino, ir nepripažino. Ir netgi kankindami Jį nukryžiavo. Ateinančio Dievo neatpažįsta ir Jo atsisako ir šiuolaikinis pasaulis. Jam Adventas – neaiškus, nevertintinas, nesuprantamas dalykas. Jam Adventas – jau Kalėdų šventė, kurios prasmės jis irgi nesupranta, šventė be jokio įsipareigojimo, be jokio pasirengimo jai. Šventė, kuriai jis rengiasi kiek tik pajėgdamas dar net neatėjus Adventui: atidaromi nauji didžiuliai prekybos centrai, viliojantys pirkėjus; jų minios, skubančios šios „šventės“ metu nusipirkti kuo daugiau nereikalingų daiktų ir daikčiukų, parduotuvių vitrinos išpuoštos blizgučiais, kuriuos mes prievartaujami nusipirkti. Tik per visą šią pirkimo beprotybę, per daiktų kaupimą, beje, taip įprastą modernioje visuomenėje, per pasaulį apėmusį pasimetimą užmirštamas tuojau ateisiantis Dievas, kurio laukimui ir skirtas Adventas, turintis uždegti kiekvieno pakrikštytojo sąmonę. Kaip dažnai žmogus, lyg ir gerai besielgiantis žmonių akyse, visuomenėje, lyg ir skelbiantis Dievo žodį, netgi nuoširdžiai, pasirodo, tai darąs tik iš savo veidmainystės: jo gerų darbų mažuma nė iš tolo negali atsverti juodų darbų gausos. Ta juodųjų darbų gausa dar labiau padidėja, kai jis užima kuo aukštesnes pareigas, kai jis turi galią gausinti blogį tarp jį gerbiančiųjų, tarp jo blogumo neįžvelgiančiųjų.

* * *

Dėkojame visiems „XXI amžiaus“ skaitytojams, visiems geradariams, kurie atsiliepė į mūsų kvietimus paremti laikraštį, pervedant 2 proc. pajamų mokesčių. Šiais metais iš jūsų mes gavome truputį didesnę paramą nei pernai – iš viso 9000 litų. Žinoma, daugiausia mus parėmė Kauno apskrities žmonės – iš viso jie pervedė beveik 6000 litų. Vienu tūkstančiu litų šiais metais mus parėmė Vilniaus apskrityje gyvenantys laikraščio skaitytojai (beveik dvigubai viršiję pernykštę paramą). Netoli tūkstančio litų mums pervedė Panevėžio apskrities dirbantys skaitytojai. Truputį per 500 litų gavome iš Utenos apskrities, per 200 – iš Klaipėdos apskrities, per šimtą litų – Marijampolės ir Telšių apskričių laikraščio skaitytojų. Po beveik šimtą litų paramos iš pajamų mokesčių gavome iš Šiaulių, Tauragės ir Alytaus apskričių (beje, pernai paramos iš jų nebuvo gauta). Iš visų apskričių gauta parama palyginti su 2004 metais padidėjo, išskyrus sumažėjusią paramą iš Klaipėdos ir Telšių apskričių. Galime pasakyti, kad nors visa pervesta suma sudaro tik maždaug penktadalį vieno mėnesio išlaidų, bet tai vis vien mums yra reikšminga parama.

Dėkojame tiems mūsų tautiečiams užsienyje, kurie laikraštį ne tik patys užsisako, bet užprenumeruoja ir savo giminėms ar pažįstamiems Lietuvoje. Ypač dėkojame Juozui Giedraičiui (Niujorkas, JAV), Marijai Remienei ( Westchester IL, JAV), kun. Algirdui Paliokui (Lemont IL, JAV), prenumeruojantiems apie 20 egzempliorių, Severinui Krutuliui (Darien IL, JAV), Pauliui Dalindai (Toronto, Kanada), kun. Kęstučiui Trimakui (Westchester IL, JAV), Juozui Končiui (Lemont IL, JAV) ir kitiems, irgi prenumeruojantiems po keletą egzempliorių giminėms tėvynėje. Tai ir didelė parama „XXI amžiui“, ir jo populiarinimas. Kviečiame ir kitus tautiečius užsakyti „XXI amžių“ savo giminėms Lietuvoje, taip nors kiek prisidedant prie jo išlikimo.

Dėkojame M.Remienei (JAV), kun. K.Trimakui (JAV), Juozui Sendzikui (Kanada), Halinai Statkuvienei (Australija), kun. Rapolui Krasauskui, prel. Jonui Kučingiui, br. Kazimierui (JAV) ir kitiems, nepamirštantiems savo aukojamais pinigais prisidėti prie Lietuvos katalikiško laikraščio išsilaikymo. Jei ne šių ir kitų gerųjų tautiečių parama, Lietuvos katalikiškas laikraštis jau anksčiau būtų buvęs pasmerktas užsidaryti.

Taip pat prašome visų geranoriškų, mums draugiškų skaitytojų, be savo prenumeratos, užsakyti „XXI amžių“ dar bent vienam savo draugui, giminaičiui, pažįstamam. Taip jūs pagelbėsite mums, nes laikraštis yra patekęs į labai sunkią padėtį. (Beje, nepamirškite, kad užsiprenumeruoti „XXI amžių“ 2006 metams galima tik šią ir kitą savaitę. Taigi nepavėluokite.) Mums tenka pereiti į kitą spaustuvę, kuri padidins ir taip jau dideles mūsų išlaidas. Atrodo, kad dar tūkstantis litų kas mėnesį lyg ir nedidelės papildomos išlaidos prie kas mėnesį reikalingų 40 – 50 tūkst. litų išlaidų, tačiau mes jau esame išsėmę visas galimybes, todėl tas tūkstantis litų mums yra labai sunkiai gaunamas. Norėtume, kad atsirastų koks nors geradarys verslininkas, galintis paaukoti po keletų šimtų litų kas mėnesį. Būtume labai dėkingi už tokį krikščionišką solidarumo ženklą. Kreipiamės ir į užsienyje gyvenančius tautiečius paieškoti geradarių, galinčių suteikti paramą katalikiškam laikraščiui, esančiam sunkioje padėtyje. Būsime nuoširdžiai dėkingi už bet kurias pastangas, pagelbėjant krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraščiui „XXI amžius“.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija