Atnaujintas 2005 gruodžio 14 d.
Nr.94
(1395)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Apie tai, kas rūpi

Vytautas LANDSBERGIS

Lietuvos visuomenės dvasinė sumaištis tęsiasi, ir pasaulėžiūros tuštumos, nelyginti ozono skylės, didėja. Tai tikrai ne vieno ar kito pareigūno krizė ir net blogiau nei institucijų persigimimas. Valstybės tarptautiniai tikslai pasiekti, o valstybė nekokia. Todėl, kad tautos herojus – ne ūkininkas, mokslininkas, karys arba mokytojas, bet sukčius. Todėl ir sukčių valstybė, ko gero, eina į savo raidos kulminaciją, ir džiaugsmas, pasididžiavimas Lietuva, jei nebūtų krepšinio, ne veltui šiais laikais labai sunykęs. Depresijos ir mesijų laukimas tęsiasi, laukiama net svetimųjų valdžios.


Elektoratas ar tauta?

Diskusijoje apie Lietuvos politinės kultūros ateitį pastebimos dvi kraštutinės tendencijos: iš vienos pusės – naivokas optimizmas, iš kitos – niūrus pesimizmas, neretai pereinantis į nihilizmą. Bet koks mėginimas atrasti tarpusavio darną ar bent nustatyti „vidurio“ poziciją pasmerkiamas žlugti dėl nerašyto abiejų pusių „susitarimo“ iš anksto neigti bet kokio konsensuso galimybę ir priešingos pusės teiginius. Tačiau tiesos yra abiejose pusėse. Optimizmas negali nežavėti, tačiau, nepamatavus vidinių ir išorinių galimybių, jis veda tik į naujus nusivylimus. Optimistai dažniausiai būna pernelyg patenkinti savimi, kad pastebėtų ir pripažintų savo pačių trūkumus kompetencijos arba vadybos lygmenyse bei objektyvias prielaidas šiandieninei padėčiai, kurią patys optimistai laiko taisytina. Šios rūšies optimizmas nenurodo aiškaus ir konkretaus mechanizmo, kaip šią padėtį keisti.


Lengvai pašalinami nemalonumai

Skirtinga aplinka Lietuvoje

Demokratijos šalyse visada jaučiamas burbėjimas, nes kiekviena galva turi savo nuomonę. O sava nuomonė – geriausia nuomonė. Todėl ir gyvenimas, daugelio manymu, turėtų būti rikiuojamas pagal „geriausią“ nuomonę. Kai jį kiti bando vesti skirtingu keliu, daro ne taip, kaip reikėtų. Tad perspėti, priešintis, protestuoti yra normalūs veiksmai.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija