Atnaujintas 2005 gruodžio 16 d.
Nr.95
(1396)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Kardinolas L.Šefčikas buvo produktyvus teologas

Kardinolas Leo Šefčikas

Iš Vatikano pranešama, kad popiežius Benediktas XVI „su dideliu liūdesiu“ priėmė žinią apie savo tautiečio, žymaus vokiečių teologo ir mariologijos eksperto kardinolo Leo Šefčiko mirtį. Į Miuncheną, kur dirbo ir gyveno kardinolas, pasiųstoje užuojautos telegramoje Šventasis Tėvas aukštai įvertino jo kunigišką ir mokslinę tarnystę, kurios svarbiausi bruožai buvo „nuolatinis uolumas, teologinis supratimas ir Evangelijos tiesos skelbimas“. Šiomis savybėmis, taip pat žmogiškumu, kuklumu, ištikimybe tikėjimui „jis liks šviesiu pavyzdžiu savo studentams ir daugeliui tikinčiųjų“, pabrėžė Popiežius. Kardinolas L.Šefčikas mirė Miunchene gruodžio 8 dieną, sulaukęs 85 metų.

Jis gimė 1920 m. vasario 21 d. Silezijoje, kuri dabar priklauso Lenkijai. Teologiją pradėjo studijuoti Breslau seminarijoje, bet buvo pašauktas į karo tarnybą. Kurį laiką buvo karo belaisviu Norvegijoje ir, po Antrojo pasalinio karo Miunchene baigęs teologijos studijas, 1947 m. birželio 29 d. gavo kunigystės šventimus. 1957 metais apgynė teologijos doktoratą ir dėstė Tiubingeno universitete. 1965 metais grįžęs į Miuncheną, du dešimtmečius dirbo profesoriumi vietos universiteto Teologijos fakultete, kartu buvo „Miuncheno teologijos žurnalo“ redaktorius. Parašė tikėjimo doktrinos ir mariologijos klausimais daugiau kaip 80 knygų, 500 straipsnių ir apie 400 apžvalgų įvairiuose žodynuose ir informaciniuose leidiniuose. Buvo vienas pagrindinių redaktorių vokiečių kalba 1994 metais užbaigto leisti pirmojo šešių tomų mariologijos žodyno.

Savo darbuose kardinolas gynė tradicinį Bažnyčios mokymą ir labai kritiškai vertino tam tikras pastarojo meto liberalistines tendencijas Vokietijos ir Austrijos Bažnyčioje. Šiuo atžvilgiu ypač vertinga į kelias kalbas išversta kardinolo L.Šefčiko knyga „Posusirinkiminės krizės Bažnyčioje aspektai ir teisingas II Vatikano Susirinkimo interpretavimas“, kurią pristatė tuometinis Tikėjimo doktrinos kongregacijos prefektas kardinolas Jozefas Ratcingeris (dabartinis popiežius Benediktas XVI).

Už nuopelnus Bažnyčiai žymusis teologas popiežiaus Jono Pauliaus II garbės prelatu buvo pakeltas 1978 metais ir 2001-aisiais paskirtas į Kardinolų kolegiją. Kardinolas L.Šefčikas taip pat artimai bendradarbiavo su „Opus Dei“ sąjūdžiu, kuriam priklausantis Pamplonos (Ispanija) universitetas jam suteikė garbės daktaro laipsnį.

Po kardinolo L.Šefčiko mirties, dabar Kardinolų kolegijoje yra 179 nariai, iš kurių 111 yra jaunesni nei 80 metų ir gali dalyvauti konklavoje.

M.B.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija