Atnaujintas 2005 gruodžio 16 d.
Nr.95
(1396)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Už visuotino baltojo gerumo akciją

Pirmosios snaigės ir Adventas tyliai nusileido į žemę, skelbdamas susikaupimo ir laukimo metą. Senų senovėj žmonės laukdavo saulės, kuri buvo uždaryta piktojo karaliaus bokšte; gerumu siekdavo saulę išvaduoti.

Dabar laukiame džiaugsmingų šventų Kalėdų, skubame pirkti, užsisakyti… Ką daryti, kad Kalėdos suteiktų tikrą širdies ir sielos džiaugsmą, o ne vien šventinio stalo ir išgėrimo laimę.

Pradėkime nuo visuotino gerumo, atleidimo ir paslaugos aktų. Ir vargšas, ir pasiturintis – visi galime pasikeisti, prisiversti būti kitokie. Vien geras žodis, atjauta gali daug padaryti – išdžiovinti ašaras užverktose akyse, palengvinti vienatvės skausmą. Pasikalbėkime su šalia esančiu ir leiskime išsikalbėti. Aplankyti vienišą žmogų labai svarbu. Ne vienas senukas buvo įkalbėtas savo vaikų ir pardavė butą, namus. Dabar neturi kur gyventi.

Džiaugsmą gali suteikti bet kuri, kad ir nedidelė paslauga, paguoda, pagalba ar suteiktas džiugesys, kalėdinės nuojautos buvimas. Dieviškosios meilės aktas yra gera širdis ir rami sąžinė, kad „suradau laiko“ ir padariau ką nors gero kenčiančiam ar stokojančiam žmogui. Tai be galo svarbu bendrajam humanizmui atnaujinti.

Druskininkų „Bočių“ bendrija vienija pensininkus, kaip ir visur Lietuvoje, skurdžiai gyvenančius. Organizuojame senovinių papročių ir apeigų vakarones senelių pensionatuose ar ligoninėse, bendrijos „Viltis“ vaikų grupėms, pradinukų mokyklėlėse ir kitur.

„Bočiams“ priklausančio „Kraitės“ klubo narės pluša: siuva, mezga, siuvinėja, vaikšto pas vienišus žmones su rankų darbo dovanėlėmis. Ne vienas žmogus džiaugiasi, kad ir jį aplanko, kad jis gali pakalbėti ir išsikalbėti. Rūpinkimės, kad žmonių abejingumas neišplistų Lietuvoje kaip epidemija, kaip koks šių dienų gyvenimo stilius, kai sakoma: „Aš esu daug vertingesnis, todėl ir gyvenu modernų gyvenimą. Tegu kiti džiaugiasi visa kuo mažu – jie juk pripratę taip“.

I.Kantas siūlė žavėtis žvaigždėmis danguje ir žmogaus morale; mūsų filosofas R.Ozolas – gyventi su praeities kartų kultūra ir ja pasinaudoti dabartyje.

Senovėje visas kaimas bėgdavo ten, kur įvykdavo nelaimė, bėgdavo ir ten, kur apsilankydavo džiaugsmas. Tokią valandą reikia pabūti kartu visiems. Ar daug tokių pavyzdžių pamatysi šiandieniniame miesto daugiaaukštyje, kur nors kaime ar miestelyje?

Druskininkų „Bočių“ bendrija kviečia visas visuomenines (nevyriausybines) organizacijas į visuotinę adventinę paslaugumo akciją. Aprėpkime visus, skelbkime savo gerumo akcijas visur bei visiems.

Zita JANČIAUSKIENĖ,
Druskininkų „Bočių“ bendrijos pirmininkė

Ramona JONUŠIENĖ,
„Bočių“ moterų klubo „Kraitė“ vadovė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija