Atnaujintas 2005 gruodžio 21 d.
Nr.96
(1397)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Roberto Šumano apdovanojimas – Vytautui Landsbergiui

Gruodžio 13 dieną didžiausios Europos Parlamento frakcijos Europos liaudies partijos – Europos demokratų grupės vardu pirmininkas Hansas Gertas Pioteringas iškilmingos ceremonijos metu įteikė Lietuvos Nepriklausomybės lyderiui, pirmajam Lietuvos valstybės vadovui Vytautui Landsbergiui Roberto Šumano vardo medalį.

„Mums, ELP-ED grupei, yra didelė garbė įteikti Jums, didžiam lietuviui ir didžiam europiečiui šį apdovanojimą, reiškiantį mūsų pagarbą demokratinėms vertybėms, žmogaus teisėms ir orumui“, – sveikinimo kalboje sakė Vokietijos krikščionių demokratų atstovas H.G.Pioteringas. – Jūsų nuopelnai kovojant su komunizmu ir atkuriant Nepriklausomą Lietuvos valstybę Europos istorijai yra labai reikšmingi. Nuo pat laisvos Lietuvos atkūrimo Jūs gynėte savo šalies, kaip vieningos Europos dalies, viziją ir dėjote visas pastangas, kad Lietuva grįžtų į laisvų ir demokratinių valstybių šeimą“.

Savo kalboje H.G.Pioteringas paminėjo V.Landsbergio nuopelnus atkuriant nepriklausomą Lietuvos valstybę, 1991 m. sausio 13 d. įvykius ir Aukščiausiosios Tarybos gynimą, pastangas siekiant tarptautinio pripažinimo ir Sovietų Sąjungos kariuomenės išvedimo iš Lietuvos teritorijos.

Priimdamas apdovanojimą Lietuvos europarlamentaras kalbėjo apie Europos Sąjungos ir Rusijos santykius. V.Landsbergis išreiškė susirūpinimą, kad, didžiosioms ES valstybėms narėms siekiant susitarimų su Rusija dėl energetinių išteklių tiekimo, ES tampa priklausoma ekonomiškai ir netgi moraliai, nes ignoruoja Rusijos vykdomą ekspansinę politiką, demokratijos stoką ir itin blogą žmogaus teisių padėtį.

„Rusijos spauda, kuri praktiškai yra vyriausybinė, šiuo metu atvirai ir džiaugsmingai pareiškia: kai mes sugriežtinsime ir padidinsime mūsų bendrą dujų tiekimo verslą, „jie“ tylės apie žmogaus teises! Tą reikėtų jau dabar suvokti, o minimi „jie“ esame mes, europiečiai“, – teigė Europos Parlamento narys.

„Prašau Jūsų suprasti, kad niekada nebuvo Pirmojo, Antrojo, Šaltojo ir teroristinio karų. Nuolat vyko besitęsiantis karas, nukreiptas prieš Demokratiją, tik laikinai pertraukiamas pasikeisti ginklus, strategiją ir taktiką“, – sakė baigdamas V.Landsbergis

Vieno iš Europos Sąjungos įkūrėjų, Prancūzijos užsienio reikalų ministro R.Šumano medalis buvo įsteigtas 1986 metais ELP-ED grupės. R.Šumano apdovanojimas yra teikiamas už nuopelnus demokratijai, žmogaus teisėms ir Europos integracijai. Anksčiau šiuo apdovanojimu buvo pagerbti, tarp kitų, Belgijos ministras pirmininkas Leo Tindemanas, popiežius Jonas Paulius II, Ispanijos ministras pirmininkas Chose Maria Aznaras, Prancūzijos prezidentas Valeri Žiskar d‘Estenas.

XXI

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija