Atnaujintas 2005 gruodžio 28 d.
Nr.98
(1399)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Apie Kauno miesto muziejų

Konferencijos dalyviai – iš kairės:
prel. doc. dr. Vytautas Vaičiūnas,
prof. Algirdas Avižienis, arkivyskupas
Sigitas Tamkevičius ir kūrybinių
sąjungų atstovai

Rezistencinės kovos Lietuvoje
žinovas, konferencijos prelegentas
istorikas Kęstutis Kasparas

Iniciatyvinės grupės narys naujasis
KMM direktorius A. Dragūnevičius

Kauno miesto muziejaus direktoriaus pareigas einantis Arimantas Dragūnevičius sukvietė visuomenės atstovus į konferenciją Kardinolo V.Sladkevičiaus memorialiniame muziejuje miesto muziejaus koncepcijai aptarti.

Kauno miesto muziejus atkuriamas Kauno miesto tarybos 2005 m. spalio 20 d. sprendimu Nr. T-535. Kartu patvirtintas muziejaus statutas. Direktorius A.Dragūnevičius kalbėjo, kad Kauno miesto muziejus atkuriamas savivaldybei priklausančių istorinių dokumentų, viduramžių privilegijų, teisinių aktų ir į muziejų įsiliesiančių ekspozicijų (iki 1936 metų priklausiusių eksponatų) pagrindu. Pagrindinis atkuriamo Miesto muziejaus uždavinys – ne senienų ar retenybių rinkimas ir saugojimas, bet istorinių dokumentų, radinių, meno kūrinių, kitų objektų atvėrimas visuomenei, panaudojant moderniausias informacijos priemones. Tuo tikslu buvo bendradarbiauta su Kauno universitetais, kūrybinėmis sąjungomis, muziejais, kitomis įstaigomis. Ieškota galimybių gauti Europos Sąjungos struktūrinių fondų paramą pastatų remontui ir įrangai, teigė A.Dragūnevičius. Pasirodo, tokią paramą galima gauti tik atkūrus muziejų, pradėjus darbą, įdiegus naujausius mokslo ir technikos pasiekimus.

Apie Kauno miesto muziejaus ištakas konferencijoje kalbėjo Vytauto Didžiojo karo muziejaus atstovas Kęstutis Šeškevičius.

Pirmasis muziejus įkurtas dar 1897 metais, o jo nuostatai patvirtinti tik 1905 metais. Archeologas doc. dr. Mindaugas Bertašius pademonstravo vaizdinę medžiagą apie miesto archeologinius radinius, tačiau neatsakė į klausimą, kada iš tikrųjų įkurtas Kaunas, nes nuo tos tikslios datos priklauso ir būsimos ekspozicijos įžanginė dalis apie miestą. Architektė Asta Prikockienė (Lietuvos architektų sąjunga) apžvelgė Kauno XIII-XIV amžių statinius, ypatingą Kauno strateginę padėtį – tai tarsi Lietuvos širdis. Istorikas Kęstutis Kasparas, fundamentalių knygų apie Lietuvos rezistenciją autorius, santūriai, bet pabrėžtinai aiškiai davė suprasti, kad Kaunas visada buvo ir yra visų kovų už laisvę ir nepriklausomybę avangarde.

Arkivyskupas Sigitas Tamkevičius pasveikino konferencijos dalyvius ir pasakė, kad M.Valančiaus g. 6 esančio Kardinolo V.Sladkevičiaus muziejaus pirmo aukšto patalpos laikinai – penkeriems metams – skiriamos miesto muziejaus atkūrimo reikmėms. Apie Katalikų Bažnyčios vaidmenį Lietuvoje ir ekspoziciją apie tikėjimo plėtrą pasakojo prelatas doc. dr. Vytautas S.Vaičiūnas, VDU Katalikų teologijos fakulteto dekanas.

Svarbiausia, kur konkrečiai norima įkurdinti Kauno miesto muziejų. Apie tai pranešė Lietuvos dailės akademijos Kauno skyriaus prodekanas J.Audėjaitis. Pasirodo, jog tai Kauno senamiestyje, Muitinės g. 2, esantys pastatai – dabartinės Psichoneurologijos ligoninės patalpos. XVI amžiuje čia buvo Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės reprezentaciniai rūmai – įvairių svečių iš kitų valstybių rezidencija. Šią ligoninę nūnai tvirtai nutarta iškeldinti jau kitų metų pavasarį. Tai maždaug 4000 m2 plotas. Deja, vidun patekti iki šiol niekas iš architektų negalėjo, nes dar veikia ligoninė. Apie Kauno miesto muziejaus viziją savo mintimis pasidalijo istorikas dr. J.Vaičenonis.

Pirminiais įvertinimais, muziejus savo veiklos pradžioje turės beveik 50 tūkstančių eksponatų ir 1000 m2 parodų bei saugyklų ploto. Po rekonstrukcijos naujosios Miesto muziejaus patalpos taps ryškiu Kauno senamiesčio akcentu. Įvykusi konferencija – pirmasis Kauno miesto muziejaus prisistatymas visuomenei, pateikiant pirmosios parodos ir ateities viziją, sakė A.Dragūnevičius.

Kazimieras Dobkevičius

Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija