Atnaujintas 2005 gruodžio 28 d.
Nr.98
(1399)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Ne žodžiais augina savo sparnus

Brandžius darbus parodai pateikė
menininkės: (iš kairės) Ksaverija
Kaziūnaitė, Aldona Skudraitė
ir Stasė Medytė

„Moterų sugebėjimų, kokius matau, neįmanoma žodžiais apsakyti ar raštu aprašyti“, – apžiūrinėdama Aukštaitijos sostinės moterų dailininkių darbų parodą „ Sparnai“, atidarytą Panevėžio apskrities G.Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos galerijoje „Antrasis aukštas“ gruodžio viduryje, aikčiojo poetė Elvyra Pažemeckaitė. Yra čia kuo stebėtis. Ši paroda įtikino, jog švelniosios lyties atstovės ne tik tris šeimos kampus laiko, bet yra sklidinos ir kūrybiškumo.

Tradicija tapo baigiantis metams Panevėžyje pristatyti moterų dailininkių darbus. Pernai tokį renginį pavadino „Balta balta“, šiemet – „Sparnais“. Kodėl taip, projekto vadovė tapytoja Ilona Žvinakienė aiškino: „Įvažiuojantį į Panevėžį nuo Kauno sutinka du iš akmenų statyti besparniai malūnai. Žmonės irgi gimsta be sparnų, tačiau jiems Dievas duoda mintis, svajones, fantazijas, kad galėtų taip skraidyti“.

Rengiant parodą ji turėjo tiek autorių, jog vienai talentingai dailininkei, vėlokai paskambinusiai, net teko atsakyti. Greta gyvenimiškos patirties sukaupusių kūrėjų joje savo darbus rodo ir dvi jaunutės menininkės. Parodoje pristatomas įvairaus žanro menas. Akį traukia Ksaverijos Kaziūnaitės, Jolantos ir Dianos Rudokienių, Aldonos Skudraitės, Stasės Medytės, Laimos Skrebytės bei kitų darbai. Pasižiūrėti parodos ir kartu pasidžiaugti buvusių kolegių kūryba atvyko dabar Vilniuje gyvenanti tapytoja Emilija Gaspariūnaitė-Taločkienė.

Parodos autorių vardu kalbėjusi S.Medytė pakvietė visus iškilmių dalyvius, sėdant prie Kūčių stalo, pamiršti nuoskaudas, jeigu reikia, ir atsiprašyti. Lietuvos moterų lygos Panevėžio skyriaus pirmininkė Liudvika Knizikevičienė menininkėms linkėjo kūrybiškai augti, taip ugdyti savo sparnus. Ji prisiminė panevėžiečius poetus – J.Čerkesą, kuris caro laikais pasirinko Besparnio slapyvardį, ir nuo Uliūnų kilusį S.Račiūną, kuris sovietinės santvarkos metais jautėsi kaip paukštis palaužtais sparnais.

Kitais metais tokia paroda tikriausiai bus jau naujuose G.Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos rūmuose. Jie Respublikos gatvės pradžioje jau įrengiami.

Bronius VERTELKA

Panevėžys

Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija