Atnaujintas 2005 gruodžio 30 d.
Nr.99
(1400)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Pagerbė buvusį vikarą

Gruodžio 18 dieną, sekmadienį, Garliavos bažnyčioje vyko šv. Mišios už prel. Mykolą Krupavičių (1885-1970), kurias aukojo ir pamokslą pasakė Garliavos parapijos klebonas kun. Kęstutis Vosylius.

Po pamaldų minėjimas vyko parapijos salėje. Jį vedė žinomas visuomenininkas Vytautas Vasiliauskas. Pranešimą apie prel. M.Krupavičiaus veiklą padarė J.Daniusevičienė. Kun. M.Krupavičius Garliavos bažnyčioje vikaravo 1930-1932 metais. Jis rūpinosi ne tik dvasiniais žmonių reikalais, bet ir visuomeniniais-socialiniais. Daug dirbo su jaunimu, šelpė vargšus. Jis buvo labai tvarkingas, pareigingas, stropus ir taupus. Kunigo pamokslai buvo kupini gyvenimiškos patirties, racionalūs, argumentuoti. Rūsčią gyvenimo tikrovę patyręs, pats tapo tvirtavalis, krikščioniškos pasaulėžiūros diegėjas.

Kun. M.Krupavičius krikštijo dabartinį Veiverių kleboną kun. Kazimierą Skučą. Ne veltui pats Skučas, tapęs kunigu, eina panašiomis pėdomis: be sielovados, dirbo ir dirba žemės ūkio darbus, laiko „pusantro“ arklio (sportinio žirgo eigastį turinčią kumelę Zylę ir ponį), meistrauja brikas, siuva pakinktus. Priekabiautojams atsako: „Ne nuodėmė kunigui arkliais domėtis, juk žirgas ir Lietuvos herbe pavaizduotas“.

Veiverių klebonas kun. K.Skučas dalyvavo minėjime ir kalbėjo, kaip jis be vyskupo leidimo įstojo į Krikščionių demokratų partiją ir buvo įspėtas, bet raitijos nemetė. Jis buvo apdovanotas prel. M.Krupavičiaus portretu (įteikė Daniusevičius) ir „Vilniaus žinių“ numeriu, kuriame išspausdintas straipsnis apie Lietuvos žemės reformos vykdytoją prel. M.Krupavičių (įteikė Seimo narys D.Jankauskas). Kalbėjo Seimo narys konservatorius D.Jankauskas, rajono savivaldybės darbuotoja N.Kliučienė, Garliavos LPKTS pirmininkas M.Babonas ir kt. Koncertavo Garliavos muzikos mokyklos akordeonistų kvintetas.

Jonas KIRLYS

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija