Atnaujintas 2005 gruodžio 30 d.
Nr.99
(1400)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

2005 metai ir „XXI amžius“

Nors jau ir baigiame atsisveikinti su Kalėdų šventėmis, bet kalėdinis laikotarpis dar tęsiasi – jis baigsis tik su Trijų Karalių švente, kai gimusį Kūdikėlį Jėzų aplankė ne tik piemenėliai, bet ir išminčiai iš Rytų šalių. Laikui bėgant keičiasi mūsų supratimas apie gimusį Jėzų, apie Dievą, Kristaus duotų priesakų laikymosi reikšmę, apie Dievo kūrybos didingumą. Keičiasi ir mūsų supratimas apie save, kaip Dievo kūrinį.

Kalėdų švenčių laiku, taip pat ir pasitinkant Naujuosius metus, žmonės sveikina vieni kitus, linki šventinio džiaugsmo ir laimės Naujausiais metais. Ir „XXI amžiaus“ redakciją sveikino mūsų bičiuliai, talkininkai, kunigai, vyskupai. Visiems jiems nuoširdžiai dėkojome. Sveikinome ir mes daugelį mums artimų žmonių asmeniškai. Tai ir užsienyje, vis dar toli nuo tėvynės gyvenantys mūsų tautiečiai – „XXI amžiaus“ skaitytojai, ten sunkiomis sąlygomis išlaikantys lietuvybę, lietuvišką tapatumą ir kultūrą, tai ir svečiose šalyse tarp lietuvių krikščioniškąjį tikėjimą skleidžiantys lietuviai kunigai, tai pagaliau ir mūsų šaunieji pagalbininkai - „XXI amžiui“ kilniaširdiškai padedantys finansiškai ar morališkai mūsų tautiečiai.

Mes esame dėkingi „XXI amžiaus“ ir „Kregždutės“ platintojams Lietuvoje, kurie deda visas pastangas, kad katalikiška mintis plistų tarp jų parapijiečių. Visų pirma tai daugiau nei 300 egz. „XXI amžiaus“ per savaitę išplatinantis kan. B.Antanaitis (Panevėžys), 100 egz. išplatinantis dekanas kun. A.Užupis (Alytus), 80 egz. – kun. V.Vaškelis (Kaunas), 50 egz. - dekanai kunigai J.Janulis (Rokiškis) ir R.Kavaliauskas (Zarasai). Taip pat dėkojame po 20 - 40 „XXI amžiaus“ egzempliorių per savaitę išplatinantiems kunigams P.Baltuškai (Daugailiai), S.Damašiui (Klaipėda), V.Pesliakui (Panoteriai), V.Gustaičiui (Vilkaviškis), B.Šlapeliui (Tauragnai), D.Stulpinui (Plungė), P.Purliui (Ukmergė), G.Jazbučiui (Batakiai), A.Vaitkevičiui (Klaipėda), R.Puzonui (Žiežmariai), E.Rinkevičiui (Ramygala), A.Šimkui (Priekulė), M.Bianco (Palemonas), V.Gražulevičiui (Rokai), D.Tubiui (Biržai); 10 -18 egz. „XXI amžiaus“ išplatinantiems kunigams L.Jagminui, G.Urbštui, V.Stakėnui, G.Pūrui, V.Rabašauskui, L.Vaičiulioniui, A.Pipirui, Z.Stepanauskui, P.Budriūnui, J.Kalinauskui , E.Murauskui, P.Stukui, I.Milašiui, V.Eidukaičiui, A.Urbanavičiui, A.Maskeliūnui, D.Jasulaičiui, Z.Navickui, K.Balsiui. Dėkojame ir kitiems po keletą katalikiško laikraščio egzempliorių išplatinantiems kunigams. Taip pat esame dėkingi ir visai armijai pasauliečių, labai prisidedančių prie „XXI amžiaus“ ir „Kregždutės“ patekimo pas skaitytojus. Tai V.Tarvydienė (Pasvalys, per 100 egz. „XXI amžiaus“ ir 150 „Kregždučių“ per savaitę), A.Šeškaus individuali įmonė, P.Peckus, S.Vaitekūnienė, B.Birbilaitė (Kaunas), P.Žukauskas (Šilalė), V.Triūkas (Domeikava), A.Skuodas (Gargždai), V.Arendarčikas (Kalvarija), E.Kerpiškytė (Anykščiai), G.Vizgirdaitė (Radviliškis). Nuo 10 iki 29 „XXI amžiaus“ egzempliorių išplatina mūsų talkininkai: J.Blaškevičienė (Marijampolė), G.Naudžiūnienė (Kaišiadorys), P.Požėlienė (Jurbarkas), L.Vaišnorienė (Šakiai), B.Šauklienė (Kretinga), A.Kazlauskienė (Jonava), J.Puidienė (Lekėčiai), R.Zabielienė (Šiauliai), P.Žolungytė (Akmenė), E.Zalogaitė (Obeliai), Z.Eidintaitė (Plungė), M.Valaitienė (Kazlų Rūda), G.Rimšienė (Seirijai), E.Čaplikienė (Kaunas), L.Pleskienė (Alytus), I.Dicevičienė (Salakas), L.Raudytė (Telšiai), sesės benediktinės. Dauguma šių platintojų - kunigų (išskyrus vieną kitą) ir pasauliečių platina ir mūsų jaunimui katalikiškai, doroviškai ir tautiškai auklėti labai reikalingą „Kregždutę“. Mes turime daug nuoširdžių platintojų, kuriems katalikiškos spaudos platinimas yra vienas svarbiausių rūpesčių. Taip jie skleidžia katalikišką mintį, ką nuosekliai nurodo vykdyti ir Popiežius (tiek šiais metais mus palikęs Jonas Paulius II, tiek naujasis Benediktas XVI), ir II Vatikano Susirinkimas. Visiems „XXI amžiaus“ ir „Kregždutės“ platintojams, o ypač tiems, kuriems negalėjome padėkoti asmeniškai, tariame nuoširdų ačiū.

Tačiau mes patiriame ir savo nuoširdžių talkininkų netektis. Šiemet mirė „XXI amžių“ platinęs kun. K.Balsys (Miežiškiai), kan. V.P.Kapočius (anksčiau, iki savo sunkios ligos gražiai platinęs „XXI amžių“; galime pasidžiaugti, kad parapijai ir dekanatui vadovavimą perėmęs kun.R.Kavaliauskas irgi gražiai talkina „XXI amžiui“). Ypač mus nuliūdino didelės katalikiškos ir tautinės spaudos propaguotojos, „XXI amžiaus“ platintojos Janinos Sedleckienės (Baisogala) netektis, iki pat mirties, net ir sunkios ligos patale vis dar neatsisakiusios krikščioniško spaudos platinimo darbo. Tai tikrojo krikščioniškojo solidarumo pavyzdys.

Mes taip pat esame dėkingi daugeliui kuklių, bet „XXI amžiaus“ ypatingai svarbių temų sąrašą praplečiančių mūsų „neetatinių“ talkininkų. Visų pirma dėkojame G.Trimakaitei, A.Zolubui, giliai analizuojantiems Lietuvos politikos, religijos, visuomenės moralės reiškinius, Europos Parlamento nariui, vienam svarbiausių Lietuvos politikų prof. V.Landsbergiui, įdomiai ir šmaikščiai atsiliepiančiam į Lietuvos ir tarptautinės politikos tendencijas, V.Bražėnui, analizuojančiam aštrius Lietuvos tarptautinės politikos (ypač globalizmo aspektais) klausimus, E.Simanaičiui, D.Vilimui, priverčiantiems skaitytoją gilintis į politines, pasaulėžiūrines, ideologines sferas, prof. O.Voverienei, pateikiančiai daug medžiagos iš Lietuvos moterų visuomeninio judėjimo, prof. A.Tylai, K.Blaževičiui, D.Juodžiui, Z.Tamakauskui, ilgamečiam Lietuvos radijo žurnalistui B.Urbonui, supažindinantiems su skaudžiais Lietuvos istorijos puslapiais, mons. A.Svarinskui, kan. B.Antanaičiui, kun. R.Grigui, kun. K.Ambrasui, pažvelgiantiems į Lietuvos Bažnyčios istorinius, dvasinius, moralinius klausimus, religinio gyvenimo įvykius įvairiose Lietuvos parapijose pristatantiems P.Žukauskui, A.Grėbliūnienei, I.Ratnikaitei, J.Žurauskienei, savo kūrybą pristatantiems J.Juškaičiui, J.D.Žilaitytei-Juškaitienei ir E.Perednytei, literatūrinius ir kultūrinius įvykius apžvelgiantiems A.Pakėnui, M.Macijauskienei, R.Jonuškienei, S.Gentvilui, partinius požiūrius į politinius visuomeninius reiškinius pristatantiems Andriui Kubiliui (Tėvynės sąjunga), P.Saudargui ir V.Stundžiui (Lietuvos krikščionys demokratai), J.Bieliniui (Lietuvos socialdemokratų sąjunga).

Dėkojame ilgus metus mums gražiai dirbusiam „Raidės“ spaustuvės kolektyvui, kuris dėl susidariusių aplinkybių mums jau nebepadės. Tikrai liūdime su šiuo „XXI amžiaus“ numeriu jau nutrūkstančiu puikių darbuotojų, vadovaujamų direktorės Gražinos Gražytės, sėkmingu ir gražiu bendradarbiavimu.

Visiems mūsų skaitytojams, visiems mūsų platintojams, bendradariams ir talkininkams linkime laimingų Naujųjų 2006 metų. „XXI amžiaus“ redakcija ir toliau tęs savo darbą formuodama ir informuodama Lietuvos katalikų bendruomenę, taip pat ir visą visuomenę.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija