Atnaujintas 2005 gruodžio 30 d.
Nr.99
(1400)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Smurto ir sekso propagavimas veda į nusikaltimus

Atviras laiškas Lietuvos Prezidentui

Ar normalu, kad bulvarinius laikraščius „Respubliką“, „Lietuvos rytą“, kartais „Vakaro žinias“ ar „Ekstra žinias“, gadinančius mūsų visuomenės moralinę dvasinę būklę, miestų, rajonų savivaldybės, ministerijos mūsų pinigais užprenumeruoja bibliotekoms, mokykloms, vaikų darželiams, ligoninėms, poliklinikoms, kariniams daliniams, kalėjimams, darbo perauklėjimo įstaigoms, kitoms valstybinėms įstaigoms, taip dar labiau didindami šių leidinių-milijonierių pelnus? Tuo tarpu tokie patriotiniai – kultūriniai – demokratiški – katalikiški laikraščiai, kaip „XXI amžius“, „Lietuvos aidas“, „Tremtinys“, „Nemunas“, „Literatūra ir menas“, „Kregždutė“ paliekami saviplatinimui, t.y. sunykimui.

„Lietuvos rytas“ nuo pat nepriklausomybės paskelbimo, jau 15 metų, propaguoja prostituciją, skelbia prostitučių telefonus, aprašinėja sekso orgijas, pataikauja žemiems žmonių instinktams. Štai lapkričio 11 dieną „Lietuvos ryto“ priede „Gyvenimo būdas“ žurnalistė Varnaitė su pasimėgavimu aprašinėja Vilniuje (reikia manyti, kad tai vyksta ir kitur) nevaržomas svingerių kolektyvines linksmybes – grupines sekso orgijas. Tokių „gyvenimo blūdo“ pavyzdžių „Lietuvo ryte“ ar jo prieduose randama labai dažnai. Orgijų aprašymus, nedoro gyvenimo reiškinius šis laikraštis ir kiti minėti laikraščiai pateikia kaip naujų progresyvių normų įsitvirtinimą.

Ar tai ne tautos naikinimas? Ar tokie visuomenės moralę žalojantys leidiniai savo straipsniais ir nuotraukomis praeityje neprisidėjo ir dabar neprisideda, kad jau daugiau nei du tūkstančiai mūsų merginų savo ir ne savo noru, sąvadautojų suviliotos ar pagrobtos gatvėse, nueina prostitucijos keliais, tampa baltosiomis vergėmis, arabų šeichų meilužėmis, albanų vergėmis.

Prisimenu, Prezidente, kai Jūs, lydimas G.Ilgūno, Jonavos kultūros ir sporto rūmuose susitikote su jonaviečiais, žmonės netilpo salėje. Jūsų kalbos per garsiakalbius klausėsi fojė ir lauke. Kalbėjote apie savo, kaip gamtosaugininko, darbą Amerikoje, apie sunkų darbą švarinant Mičigano ežerą, sugrąžinant jam gyvybę.

Aš užaugau prie Nemuno ir Nevėžio. Prisimenu, vaikystės metais jų grynus vandenis, kurie dabar virto dumblinais, užterštais, į kuriuos nemalonu net įbristi.

Kai Jūs, Prezidente, baigėte kalbėti ir žmonės Jums ilgai plojo, aš neiškenčiau ir prisiartinęs prie tribūnos per mikrofoną šūktelėjau: „Būkit mūsų prezidentu. Nušvarinsim ir mūsų vandenis, ir žmones, jų sąmonę...“ Ir žmonės vėl plojo.

Prezidente, jau greitai bus 16 metų, kaip atkūrėme Lietuvos nepriklausomybę. Vandenys praskaidrėjo. Tačiau žmonių sąmonė dar daugiau užteršta. Ją teršia tokie bulvariniai laikraščiai, tokios komercinės televizijos stotys, propaguojančios smurtą, seksą. Tai veda į nusikaltimus.

Gerbiamas Prezidente, prašau ir reikalauju, kad Jūs įsikištumėte į šį procesą. Į nieką kitą daugiau nėra tikslo ir net vilties kreiptis. Reikalinga, kad, užuot užprenumeravusios moralę naikinančius leidinius mokykloms, bibliotekoms, kariniams daliniams ir kitoms valstybinėms įstaigoms, savivaldybės, ministerijos užsakytų „Lietuvos aidą“, „XXI amžių“, „Tremtinį“, „Kregždutę“, „Nemuną“, „Literatūrą ir meną“. Tik šie laikraščiai ugdo moralę, tautiškumą, patriotizmą, kultūrą, sąžiningumą, grožį, kurį, deja, per 15 nepriklausomybės metų, dar okupacijos metais išsaugoję, esame praradę.

Jurgis BIELINIS,
trečios kartos socialdemokratas,
LSDS Tarybos narys

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija