Atnaujintas 2005 gruodžio 30 d.
Nr.99
(1400)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Negalime tylėti, kai ardomas teisingumas

X Lietuvos politinių kalinių sąjungos suvažiavimo kreipimasis į prezidentą Valdą Adamkų

Pastaruoju metu žiniasklaida reguliariai stulbina visuomenę rašydama apie keistus įvairaus rango teismų sprendimus. Buvo sprendimų, pateisinančių veiksmus prieš mūsų tėvynės patriotus, buvo sprendimų, kuriais buvo pateisinami okupantų pakalikai ir niekinami savo krašto, lietuviškumo gynėjai, buvo atvejų, kai pateisinamos kruvinos represijos ir pasmerkiami pasipriešinimo okupacijai dalyviai. Norėtume pabrėžti – tai skelbiama atkurtos Nepriklausomos Lietuvos vardu.

Dabar yra ne vienas sprendimas, kai išteisinama išdavystė, pastangos užgniaužti, sunaikinti Nepriklausomą valstybę. Nekalbant jau apie tiesioginio intereso, kriminalinio suinteresuotumo atvejus lėmusius sprendimus, bandoma tuos atvejus komentuoti, pasinaudojant įvairiais teisių stereotipais. Pamirštama, kad kiekvienas teisių taikymas yra neatskiriamai susijęs su konkrečiu kontekstu. Labai gaila, tačiau kazuistine demagogija, manipuliuojant teisių samprata, siekiama pridengti paprasčiausią analfabetiškumą, neišprusimą ar parsidavėliškumą, t.y. ir nusikalstamus, kriminalinius veiksmus. Tai tampa sąmoningu pasityčiojimu iš teisingumo ir iš mūsų valstybės.

Jūs, Prezidente, esate atsakingas už teisėjų korpuso formavimą, t.y. atsakingas už jo veiklą ir sprendimus, už jo erudicijos ir moralės lygį. Mes atkreipiame Jūsų dėmesį į tai, kad teismų sistema, teisėjų korpuso kompetencija ir veiksmai tampa realia grėsme ne tik mūsų teisės ir visuomenės raidai, bet ir pačiai valstybės egzistencijai. Mes, okupantų teroro ir represijų aukos, negalime būti abejingi, kai mūsų išsvajotos valstybės pamatas – teisingumas yra ardomas.

X Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių suvažiavimas kreipiasi į Prezidentą ir reikalauja:

imtis ryžtingų ir konkrečių veiksmų keisti susidariusią padėtį teismų sistemoje teigiama linkme;

teisėjai, nejaučiantys ištikimybės tėvynei, tiesai ir teisingumui, privalo būti pašalinti iš užimamų pareigų;

nedelsiant viešai išdėstyti savo požiūrį į susidariusią padėtį Lietuvos teismų sistemoje ir veiksmus jai taisyti.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija