Atnaujintas 2005 gruodžio 30 d.
Nr.99
(1400)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Libija atšaukė mirties bausmę užsienio medikams

Penkios medicinos seserys
iš Bulgarijos ir palestinietis gydytojas
laukia Libijos Aukščiausiojo
Teismo nuosprendžio

Libijos Aukščiausiasi Teismas atšaukė mirties bausmę užsieniečiams medikams už tai, kad jie esą žmogaus imunodeficito virusu (ŽIV) virusu užkrėtė 426 vaikus. Maždaug 50 šiuo virusu užsikrėtusių vaikų vėliau mirė. Mirties bausmė sušaudant buvo paskirta penkioms medicinos seserims iš Bulgarijos ir vienam palestiniečiui gydytojui, dirbusiems Viduržemio jūros Bengazio uostamiesčio ligoninėje. Medikai teigė, kad jie tapo atpirkimo ožiais, o tragedijos priežastis buvo prasta higienos būklė Libijos ligoninėje, kurioje jie dirbo 1999 metais. Libijos Aukščiausiasis Teismas nusprendė, kad gydytojų byla dabar turėtų būti iš naujo svarstoma žemesnės instancijos teisme. Šio sprendimo išvakarėse Bulgarija, Libija, Jungtinės Valstijos, Didžioji Britanija ir Europos Komisija susitarė įsteigti paramos fondą ŽIV užkrėstiems Libijos vaikams. Libija užsiminė, kad mirties bausmės gali būti sušvelnintos, jeigu nukentėjusiems vaikams ir jų šeimoms bus suteikta dosni humanitarinė parama.

Medikai buvo suimti dar 1999 metais. Per kelerius metus trukusį procesą teisiamųjų adresu skambėjo kaltinimai, kad esą jie „dalyvavo užsienio specialiųjų tarnybų inspiruotame sąmoksle“.

Medicinos seserų ir gydytojų procesą pasmerkė Europos Sąjunga, „Amnesty International“ ir kitos žmogaus teisių gynimo organizacijos.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija