Atnaujintas 2005 gruodžio 30 d.
Nr.99
(1400)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Skelbia „karą“ naftos produktams

Benjaminas ŽULYS

Jau kuris laikas atvirai reiškiamas nepasitenkinimas dėl naftos produktų, ypač – benzino kainų augimo. O kaip žinoma joms didėjant, auga ir kitų produktų kainos, kas turi neigiamos įtakos šalies ekonomikai bei žmonių pragyvenimo lygiui. Be to, deginant iškastinį kurą, į atmosferą išsiskiria žmogaus bei gyvūnų sveikatai pavojingų cheminių junginių, ore sparčiai daugėja anglies dvideginio, kas didina atmosferos vadinamąjį šiltnamio efektą. Benzino išskiriamos dujos taip pat teršia orą. Žinotina ir tai, kad nafta, gamtinės dujos, akmens anglis sparčiai senka ir šių produktų po kurio laiko neliks, jei mokslininkai, žemės ūkio ir kiti specialistai, gamybininkai iš vietinių žaliavų nesukurs vadinamųjų atsinaujinančių energijos šaltinių – biokuro. Be to, jis sumažins naftos produktų priklausomybę nuo užsienio šalių.


Ekologinis ūkis ieško erdvės

Benjaminas ŽULYS

Paklausa viršija pasiūlą

Galima sakyti, kad ekologinis ūkininkavimas mūsų šalyje yra palyginti nesena žemdirbystės, gyvulininkystės, daržininkystės, paukštininkystės ir kitų žemės ūkio šakų sritis. Apie ją iš pradžių buvo kalbėta nedrąsiai ir atsargiai, žinant, kokie dideli reikalavimai jai keliami ir kad jos savikaina didesnė negu standartinio, chemizuoto ūkininkavimo. Tai nėra natūrinis ūkis, kuriame į kairę ir dešinę gali naudoti chemines trąšas, kad tik gautum gausesnių derlių, didesnių mėsos prieaugių, pieno primilžių, daug kitų gėrybių. Ekologiniame ūkyje nevalia naudoti cheminių trąšų, cheminių kovos su augalų ligomis priemonių. Pavyzdžiui, ekologinis pienas yra tik toks, jei karvės ganomos tokiose pievose, kurių produktyvumas palaikomas ne cheminėmis priemonėmis, kenkėjai naikinami tik biologiniu būdu, piktžolės – mechaniniu žemės dirbimu. Tų reikalavimų yra labai daug, ir jų reikia griežtai paisyti. Tik pasiruošusiam taip ūkininkauti, išduodamas ekologinio ūkio sertifikatas.


Atgaivina senovinį namų statymo būdą

UAB „Irjondos namas“ direktorius
Jonas Devenis: „Namas iš rąstų
turi nemažai gerų savybių“

Buvusiame trąšų sandėlyje netoli Kupiškio UAB „ Irjondos namas“ prieš metus sumanė gaminti medinius namus. Apie tokį verslą „XXI amžius“ kalbėjosi su šios įmonės direktoriumi Jonu DEVENIU.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija