Atnaujintas 2005 gruodžio 30 d.
Nr.99
(1400)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Atgaivina senovinį namų statymo būdą

UAB „Irjondos namas“ direktorius
Jonas Devenis: „Namas iš rąstų
turi nemažai gerų savybių“

Buvusiame trąšų sandėlyje netoli Kupiškio UAB „ Irjondos namas“ prieš metus sumanė gaminti medinius namus. Apie tokį verslą „XXI amžius“ kalbėjosi su šios įmonės direktoriumi Jonu DEVENIU.

 

Ar pavyko rasti rinką statiniams?

Molėtų rajone baigiama ręsti sodyba, kurią montuoja įmonės meistrai. Turime kitą stambų užsakymą. Mūsų gamyba susidomėjo užsieniečiai, tačiau mes labiau linkę tenkinti Lietuvos gyventojų poreikius.

Kuo ypatingi tokie namai?

Iš pušies ar eglės rąstų statyti namai gali stovėti kelis šimtmečius, jie yra ekologiški, nekenkiantys žmogaus sveikatai, nepralaidūs šalčiui. Pastatai iš 20 cm storio rąstų atitinka visus būtinus reikalavimus. Papildomai juos galima apšiltinti iš lauko pusės. Žaliavų iš medžio jokiu būdu negalima lyginti su mūrinėmis. Namai turi kertes - taip bandome atgaivinti seną pastatų statymo būdą.

Užsakovai turbūt pakankamai turtingi žmonės?

Rąstų sienos, mūsų meistrų pastatytos ant pamatų, kvadratinis metras įvertintas 240 litų. Jeigu skaičiuotume pagal grindų plotą, tai toks kvadratinis metras (be įrengimo) kainuotų arti 600 litų. Tai pakankamai pigu, palyginti su statomais namais iš mūro. Yra architektas, kuris projektuoja namus.Užsakovui pageidaujant, galima daryti pakeitimus jų projektuose

Ar atsiranda kliuvinių verslui?

Turime laisvų plotų, tačiau plėsti gamybos neketiname. Pakankamai sunku nusisamdyti rąstinių namų sukirtėjų. Tokių meistrų neaptikome išvažinėję visą Kupiškio rajoną. Jų pavyko rasti tiktai Anykščių rajone.

Gamybai naudojame rinktinę medieną, tačiau ji labai greitai brangsta. Skaudu matyti, kaip iš Lietuvos išvežami apvalūs rąstai. Turbūt taip nesielgia jokia kita valstybė.

Linkiu tvirtybės versle.

Kalbėjosi Bronius VERTELKA

Byčių kainas, Kupiškio rajonas

Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija