Atnaujintas 2006 sausio 4 d.
Nr.1
(1401)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

„Fotografo ABC“ – naujasis vadovėlis būsimiems fotomenininkams

Neseniai pasirodė naujas vadovėlis „Fotografo ABC“, kurį rekomendavo Švietimo ir mokslo ministerija (nutarimas priimtas 2003 02 10, Nr. 77) kaip dailės išplėstinio kurso modulio mokymo priemonę 11-12 klasių moksleiviams. Knygos autoriai Tatjana Kuzmina ir Jonas Kuzminas, Kauno moksleivių techninės kūrybos centro meninės fotografijos studijos „Kadras“ vadovai. Spausdino „Mažoji poligrafija“ Kaune.

Fotografija užima svarbią vietą mūsų gyvenime. Literatūros apie fotografiją lietuvių kalba yra labai mažai. Knygos „Fotografo ABC“ tikslas – suteikti fotografams ir pradedantiems fotomėgėjams daugiau naujausių žinių. Čia pateikiamos temos: fotografijos istorija, fotografavimo aparatūra ir technika, fotomedžiagos, fotografavimo klaidos, fotografijos žanrai ir meninės raiškos priemonės, savarankiškas nuotraukų spausdinimas bei namų fotolaboratorijos įsirengimas. Knygoje paliestos aktualios šių dienų temos: skaitmeninės fototechnikos pagrindai ir nuotraukų apdorojimas kompiuteriu.

XX amžiaus 9-ojo dešimtmečio pradžioje įvyko esminės permainos Lietuvos, o šiek tiek anksčiau ir viso pasaulio fotografijos raidoje. Rinką užpildė panaudojant naujas technologijas pagamintos fotomedžiagos ir fotoįranga, kurių kokybė leido daryti puikias spalvotas nuotraukas net nemokantiems fotografuoti ir neturintiems teorinių bei praktinių įgūdžių.

Daug Lietuvos fotomeninkų pelnė pasaulinę šlovę. Užsienio spaudoje stebimasi, kad tokioje mažoje valstybėje yra tiek daug žymių, tarptautinį pripažinimą pelniusių fotografų. Šis vadovėlis turėtų prisidėti prie to, kad geros kokybės, meniškos nuotraukos ne tik garsintų Lietuvos vardą pasaulyje, bet ir puoštų kiekvieno lietuvio albumus, stendus, interneto svetaines.

Kazimieras Dobkevičius

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija