Atnaujintas 2006 sausio 6 d.
Nr.2
(1402)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Tikrasis taikos pagrindas yra tiesa

Popiežius Benediktas XVI

Popiežius Benediktas XVI
bendrojoje audiencijoje su maldininkais

Švenčiausiosios Mergelės Marijos Dievo Gimdytojos iškilmė ir Pasaulinė taikos diena

Sausio 1-ąją Bažnyčia šventė Mergelės Marijos – Dievo Gimdytojos iškilmę. Sausio 1-ąją taip pat minima Pasaulinė taikos diena, įvesta popiežiaus Pauliaus VI prieš 38 metus, tuoj pat po II Vatikano Susirinkimo. Popiežiui Benediktui XVI tai buvo pirmoji jo vadovaujama Pasaulinė taikos diena. Gruodžio viduryje buvo paskelbtas pirmasis Benedikto XVI parašytas laiškas Pasaulinei taikos dienai.

Dviguba sausio 1-osios iškilmė buvo švenčiama šv. Mišiomis, kurias popiežius Benediktas XVI sekmadienio rytą aukojo Šv. Petro bazilikoje.

„Naujųjų metų pradžioje esame kviečiami į Marijos mokyklą,- kalbėjo popiežius šv. Mišių homilijoje,- esame kviečiami iš jos mokytis tikėjimu ir malda priimti išganymą, kuriuo Dievas apdovanoja visus, kas pastiki jo gailestinga meile. Išganymas yra Dievo dovana. Apie tai liudija šv. Mišių pirmajame skaitinyje girdėti palaiminimo žodžiai: „Viešpats telaimina tave ir tesaugo! Tepažvelgia Viešpats į tave maloniai ir tesuteikia ramybę!“ Tai malda, kuria, užbaigdami didžiąsias šventes, visų pirma Naujųjų metų šventę, Izraelio kunigai prašydavo Dievo palaiminimo išrinktajai tautai. Dievas laimina savo ištikimuosius, juos saugo, padaro vaisingus jų darbus, suteikia jiems ramybės ir laimės pilnatvę“.

Šitaip paaiškinęs, kodėl būtent Naujųjų metų dieną meldžiamės už taiką, Popiežius priminė šiemetinei Taikos dieną parinktą temą „Taika tiesoje“. „Šitaip, - sakė Benediktas XVI, - norėjau priminti, jog žmogus visada, kai yra apšviečiamas tiesos spindesio, beveik savaime pasuka taikos keliu. Taika yra didysis kiekvieno vyro ir kiekvienos moters širdies troškimas. Prieš keturis dešimtmečius pasibaigęs II Vatikano Susirinkimas konstitucijoje „Gaudium et spes“ tvirtina, jog žmonijai nepavyks sukurti tikrai žmoniškesnio pasaulio visiems visos žemės žmonėms, jei tas nebus daroma atsinaujinusia dvasia atsivėrus taikos tiesai. Dabartiniai mūsų laikai labai panašūs į tuos laikus, kai buvo skelbiami Susirinkimo dokumentai. Ir tuomet, ir šiandien žmonės gyvena įtampoje, aplink matome neteisingumą ir smurtą. Prie senų pavojų dabar prisideda dar ir nauji terorizmo, nihilizmo ir fanatiško fundamentalizmo keliami pavojai, kurie verčia mus visus drauge darbuotis taikos labui. Reikia naujo drąsos proveržio ir pasitikėjimo Dievu. Taikos siekti privalome visi: ir individai, ir tautos, ir tarptautinės organizacijos. Jei visiems geros valios žmonėms taika yra trokštama vertybė, tai tikintiesiems Kristų taika yra ir pareiga, ir nuolatinė misija, reikalaujanti skelbti ir liudyti Taikos Evangeliją.

„Dievo Motina, - kalbėjo Popiežius, - davė pasauliui Karalių, kuris amžiams valdo žemę ir dangų. Motiniškoje Marijos širdyje atgarsį rado angelų Betliejuje skelbimas: „Garbė Dievui aukštybėse, o žemėje ramybė jo mylimiems žmonėms!“ (Lk 2,14). Panašiai kaip Marija, šiandien Bažnyčia saugo ir apmąsto Dievo Žodį, interpretuodama jį skirtingose ir kintančiose situacijose, kuriose atsiduria savo kelyje“, - sakė Benediktas XVI.

Kalbėdamas apie taiką, Šventasis Tėvas pabrėžė, primindamas savo pirmtakų popiežių mokymą, kad tikrasis taikos pagrindas yra tiesa. „Taika tiesoje – tokią formulę siūlau kiekvienam geros valios žmogui. Kai žmogus leidžiasi būti apšviestas tiesos spindėjimo, tada jis iš vidaus tampa drąsiu taiko kūrėju. Dabartinis liturginis laikas mus moko, kad taikos dovanos priėmimui reikia atsiverti tiesai, kuri atsiskleidė Kristaus asmenyje. Kristus mums pasakė, kas turi būti taikos „turinys“ ir taikos „metodas“ – tai meilė, – Šv. Petro aikštėje esantiems ir per televiziją ar radiją jį girdintiems tikintiesiems kalbėjo Popiežius. – Vienintelis į tikrą taiką vedantis kelias yra dialogo, atleidimo ir solidarumo kelias“.

Baigdamas sekmadienio vidudienio maldą Benediktas XVI paragino atsigręžti į Švenčiausiąją Mariją, kuri pasauliui parodė ir davė savo dieviškąjį Sūnų, „taikos karalių“, ir šauktis jos galingo užtarimo tam, kad Naujuosius metus pradėjusi žmonija atsivertų evangelinei žiniai bei būtų broliškesnė ir taikingesnė.

„Te Deum“ paskutinės metų dienos vakarą

Gruodžio 31 dienos vakarą popiežius Benediktas XVI Šv. Petro bazilikoje vadovavo sausio 1-ąją minimos Švenčiausiosios Mergelės Marijos Dievo Gimdytojos iškilmės pirmiesiems Mišparams, kurių pabaigoje buvo giedamas senasis padėkos himnas „Te Deum“ už besibaigiančius 2005 metus. Tai tradicinės Šventojo Tėvo vadovaujamos pamaldos, kurių metu apžvelgiami nugyventi dar vieneri metai, dėkojama Dievui už visas malones, kuriomis jis dosniai apdovanojo Bažnyčią ir pasaulį, apžvelgiami taip pat ir sunkumai, kuriuos esame kviečiami pakelti ir įveikti, vadovaudamiesi Dievo ir artimo meile, kupini vilties. Padėkos pamaldų metu žvelgiama ir į ateitį; prašoma Dievo palaimintų naujų metų.

Popiežius Benediktas XVI sutelkė savo mintis apie keliaujančią Bažnyčią. „Tai ne tik mūsų širdies poreikis, bet ir pareiga šlovinti ir dėkoti Tam, kuris mus lydi niekad mūsų nepalikdamas ir visada su savo gailestingos meilės ištikimybe sergi žmoniją“, - kalbėjo jis. „Tikrai galime teigti, kad Bažnyčia gyvuoja, - tęsė Šventasis Tėvas, - Dievo garbinimui ir šlovinimui. Ji pati yra „malonės aktas“, kuris amžių bėgyje ištikimai liudija neužgęstančią meilę, apglėbiančią kiekvienos rasės ir kultūros žmogų ir vaisingai sėjantis tikrojo gyvenimo pradus“. Pasak Popiežiaus, Bažnyčia tęs savo piligriminę kelionę pasaulyje, padedama Šventosios Dvasios ir skelbs pasauliui Viešpaties slėpinį, kol šis bus atskleistas visa savo šviesa amžių pabaigoje.

Ypatingai Dievui Šventasis Tėvas dėkojo kaip Romos Bažnyčios vadovas. Juk ją, sakė jis, per praėjusius dvylika mėnesių aplankė daugybė kitų Bažnyčių ir bažnytinių bendruomenių tam, kad meilėje būtų pagilintas dialogas ir tiesa, kad visi pakrikštytieji būtų labiau vieningi. Kalbėdamas apie Romos diecezijos gyvenimą, Popiežius dar kartą priminė, jog būtina palaikyti šeimos instituciją, o krikščioniškoms šeimoms padėti atsinaujinti. Benediktas XVI savo homilijoje prisiminė visus sunkioje situacijoje esančius žmones: kenčiančius skurdą, praradusius viltį, egoistinių interesų aukas. Jis meldėsi, kad Dievo malonė sušvelnintų iš blogio kylančias jų kančias.

Popiežius meldė Dievo Motinos, mokančios ir padedančios gyventi, užtarimo ir motiniškos globos šiandien ir vėliau tam, kad vieną dieną Kristus mus priimtų į savo šlovę.

Pagal VR

„L’Osservatore Romano“ nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija