Atnaujintas 2006 sausio 18 d.
Nr.5
(1405)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

„Mano tematika – visas gyvenimas“

Benjaminas ŽULYS

Albertas Švenčionis
prie savo nuotraukų ciklo „Tremtiniai“

Jis tiksliai iš būties chaoso sugeba atrinkti vaizdus, kaip vienintelius tikrovės simbolius, kaip poetas iš tūkstančių žodžių atrenka vienintelį, tinkamiausią. Mėgsta žaisti formomis ir spalvomis. Jam būdingas jautrumas, švelnumas, užsispyrimas, drąsa ir kūrėjo intuicija.

Maždaug taip trumpai apie fotografijos meno meistrą Albertą Švenčionį atsiliepia vienas jo kolega, taip pat šios srities žinovas ir praktikas, tikriausiai neblogai pažįstąs savo bičiulį ir kūrybinės veiklos bendramintį, neseniai pažymėjusį savo 50-ies metų jubiliejų. Šia proga Kaune, „Fujifilm“ galerijoje, buvo surengta A.Švenčionio darbų paroda, tarsi nedidelė, kukli apžvalga apie tai, kas padaryta. Kita darbų dalis puikuojasi Kauno žurnalistų namuose. Visa tai – tik maža dalelė užfiksuotų meninių vaizdų iš autorių supančio pasaulio.


Grožio akimirkų rožinis

Romas BACEVIČIUS

Vidutė Šeputienė

Kaune, Šv. arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčioje, per Tris Karalius buvo atidaryta ilgai Tauragėje gyvenusios, o dabar į tėviškę Dzūkijoje sugrįžusios Vidutės Šeputienės pirmoji fotografijų paroda „Akimirkų rožinis“, kurioje eksponuojama apie 50 nuotraukų, pavadintų Šventojo Rašto ar psalmių knygos ištraukomis. Tą sekmadienio pavakarę į atidarymą atėjusieji bažnyčioje pirmiausia išgirdo autorės dukros Egidijos skambinamos arfos garsus.


Panevėžio fenomenas

Skirmantas Valiulis

Algimantas Aleksandravičius.
Aktorius Stasys Petronaitis

Panevėžys – labai kūrybingų fotografų miestas, bet ir čia dar nėra buvę, kad per metus būtų išleistos trys meninės fotografijos knygos – Irenos Giedraitienės, Marijos Šileikaitės-Čičirkienės ir Algimanto Aleksandravičiaus, be to, sostinės „Prospekto“ galerijoje surengtos S.Saladūno ir A.Aleksandravičiaus parodos sukeltų diskusijų. O juk Panevėžys dar leidžia ir fotografijos istorijos knygas. Istorija perleidžiama per širdį A.Aleksandravičiaus knygoje „Veidrodžio pusėje“ – apie J.Miltinio teatrą ir M.Šileikaitės-Čičirkienės (ji dažnai save vadina tik Marija) fotografinių impresijų albume „Vieškelio motyvas“.


Į aplinką – pro fotoaparato ieškiklį

Bronius VERTELKA

Fotomenininkė Irena Giedraitienė
Panevėžio fotografijos galerijoje

40-oji personalinė Irenos Giedraitienės fotografijų paroda Panevėžio fotografijos galerijoje buvo jau penktoji Aukštaitijos sostinėje, kurioje aukštaitė pateikė 40 įvairiais metais darytų nuotraukų.

Pasaulinę šlovę pelniusi nuotrauka

Irena specialiai važiavo iš Kauno į Kretingą, kur vyko vestuvės. Tuokėsi du broliai. Irena draugavo su jų seserimi ir ši pakvietė ją ten fotografuoti. Be jos, tokį nekasdienį įvykį Kretingoje turėjo užfiksuoti dar keturi fotografai.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija