Atnaujintas 2006 vasario 3 d.
Nr.10
(1410)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Premijos prakartėlių autoriams

Marijona MIELIAUSKIENĖ, Bronius VERTELKA

Parodos mecenatas Angelas
Frosis (viduryje) ir pasvaliečiai
Vytautas Jackūnas (kairėje)
bei sūnus Rokas Jackūnas

Pirmąją vietą komisija skyrė alytiškiui
Sauliui Lampickui (kairėje).
Premiją jam įteikia Angelas Frosis

Prakartėlės Rokiškio krašto
muziejaus kluone

Pasvaliečių Vytauto Jackūno
ir jo sūnaus Roko sukurta
prakartėlė buvo įvertinta Europos
Parlamento premija

Rokiškėną Gintarą Varną, gavusį
Angelo Frosio premiją, sveikino
Kavoliškio bendruomenės
pirmininkė Danutė Kirstukienė

Baigėsi Rokiškio krašto muziejuje veikusi VIII respublikinė prakartėlių paroda, kurią aplankė per 3000 žmonių. Daugiau nei mėnesį veikusios parodos uždarymo iškilmės vyko paskutinį sausio sekmadienį.

Europos Parlamento premija – pasvaliečiams

Parodai buvo pateikta daugiau nei 60 prakartėlių iš trylikos rajonų ir miestų.Vertinimo komisija, kurios sudėtyje buvo Kultūros ministerijos Profesionalaus ir mėgėjų meno skyriaus darbuotoja Irena Seliukaitė (komisijos pirmininkė), menotyrininkė Teresė Jurkuvienė, italų dailininkas ir mecenatas Angelas Frosis, Rokiškio krašto muziejaus Dailės skyriaus vedėja Marijona Mieliauskienė, Lietuvos tautodailininkų sąjungos Panevėžio krašto pirmininkas Vidas Mažukna, Rokiškio rajono savivaldybės Kultūros, turizmo ir ryšių su užsienio šalimis skyriaus vedėjas Petras Blaževičius, pastebėjo, kad prakartėlės labai įdomios, beribė meistrų fantazija, didelis kruopštumas ir meilė vaizduojamajam objektui. Dėl pirmųjų vietų visi jie buvo vieningi. Europos Parlamento premija atiteko pasvaliečio tautodailininko Vytauto Jackūno ir jo sūnaus Roko sukurtai prakartėlei.

Geriausieji – alytiškis ir anykštėnas

Geriausiais kūriniais komisija pripažino alytiškio Sauliaus Lampicko ir anykštėno Jono Tvardausko darbus. Suteikiant jiems tokį svorį, parodos mecenatas A.Frosis dirbinius pavadino savo draugų – fotomenininko Vytauto Dainio ir italų menininkės Santuzza Grecchi, 2005 metais išėjusių į Amžinybę, – vardais. Abu prakartėlių autoriai gavo po 900 eurų premijas.

Trečioji premija atiteko Adolfui Teresiui (Garliava). Specialią komisijos premiją gavo moksleivis iš Varėnos Mindaugas Vyšniauskas. Toliau geriausių prakartėlių autoriai „išsirikiavo“ taip: penktos vietos laimėtoju tapo Mindaugas Linkevičius (Alytus), šeštos – Evaldas Dainelis (Alytus), septintos – Raimondas Dabkus (Raseiniai), aštuntos – Rokiškio kūrybos ir darbo centro moksleiviai (vadovas Arūnas Augutis), devintos – Gintaras Varnas (Rokiškis) ir dešimtos – Linas Saladis (Kauno r.). Jie visi gavo premijas nuo 400 iki 700 eurų. Gausus parodos dalyvių būrys pelnė mažesnes premijas. Tai Skaidrė Račkaitytė, Valentas Survila (abu anykštėnai), Pandėlio vidurinės mokyklos moksleiviai ir jų mokytojas Almantas Sriubiškis, Julija Šarkauskienė (Rokiškis), Janina Listvina (Jonava), Darius Vitas (Ignalina), Dovydas Teresius (Garliava). Be to, visi parodos dalyviai buvo apdovanoti diplomais, kalendoriais su prakartėlių nuotraukomis ir lankstinukais.

Ar bus liaudies meistrų studija?

Kiekvienais metais Rokiškio krašto muziejaus prakartėlių kolekcija papildoma vis naujomis prakartėlėmis. Šiemet muziejaus fondai pagausėjo15 tokių kūrinių. Jie yra eksponuojami muziejui priklausančiame kluone. Visus metus šią ekspoziciją gali apžiūrėti kultūros židinio lankytojai.

A.Frosis siūlė Rokiškyje įkurti liaudies meistrų studiją. Joje meniškos sielos žmones galėtų kurti prakartėles, o muziejaus lankytojai – jas įsigyti. Parodos mecenatas tikėjo, kad tai pritrauktų kuo daugiau užsieniečių lankyti vienintelę Lietuvos prakartėlių ekspoziciją.

Rokiškis

Dariaus Baltakio nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija