Atnaujintas 2006 vasario 3 d.
Nr.10
(1410)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Rusijos dvasinės seminarijos rektorius – lietuvis kunigas

Sankt Peterburgo katalikų
dvasinės seminarijos rektorius
dr. kun. Rimantas Gudelis
Autoriaus nuotrauka

Sankt Peterburgo katalikų dvasinės seminarijos rektorius kun. dr. Rimantas GUDELIS buvo parvykęs į Panevėžį kalėdinių atostogų. Aukštaitijos sostinės centre sutiktas, jis mielai sutiko atsakyti į klausimus. Pokalbis vyko Šv. Kazimiero knygynėlyje prie kavos puodelio.

 

Dažnai aplankote gimtąjį Panevėžį? Kur parvykęs pirmiausia užsukate?

Kelis kartus per metus stengiuosi parvykti į gimtinę. Pirmiausia lekiu pas savo tėvus, po to aplankau draugus ir pažįstamus. Iš Sankt Peterburgo į Lietuvą kelias nėra tolimas. Tą atstumą galima įveikti per naktį. Panevėžys pastaraisiais metais itin keičiasi. Pasakyti, auga ar prastėja pragyvenimo lygis, man sunku. Manau, jis po truputį gerėja. Neslapukausiu: tiesiog pasiilgstu Panevėžio. Jeigu nejausčiau nostalgijos gimtajam miestui, į jį taip dažnai nesiveržčiau.

Papasakokite apie seminariją, kurioje dirbate rektoriumi.

Sankt Peterburgo dvasinė seminarija, kaip ir Vilniaus kunigų seminarija, yra Laterano universiteto filija. Ši seminarija turi gilias istorines šaknis, susietas su Lietuva. XIX amžiuje caras uždarė Vilniaus universitetą. Jo medicinos fakultetas buvo perkeltas į Kijevą, teologijos – į Sankt Peterburgą. Čia jis prigijo kaip katalikiška dvasinė akademija, kuri vėliau buvo pertvarkyta į seminariją. Jos prefektu yra dirbęs Palaimintasis Jurgis Matulaitis, dėstę vyskupai M.Valančius, A.Baranauskas, Maironis ir kiti žymūs to meto lietuviai. Keičiantis valdžioms, seminarija buvo uždaryta. Pastaruosius dešimt metų ji vėl veikia.

Seminarija yra netoli miesto centro, prie Fontankos kanalo. Seminarija rengia dvasininkus keturioms Rusijos vyskupijoms: Maskvos, Novosibirsko, Irkutsko ir Saratovo. Kadangi Moldovoje katalikų yra mažai, tai rengiame juos ir šiai šaliai. Šiuo metu seminarijoje mokosi 55 seminaristai, dauguma jų – rusai. Dabar Rusijoje yra apie 250 katalikų parapijų, tačiau tik apie 20 proc. jų kunigų – rusai. Mūsų seminarijos tikslas – kad Rusijoje kunigais tarnautų šios šalies piliečiai. Seminarijoje dėsto keletas rusų, yra baigusių studijas Romoje. Likusi mūsų kolektyvo dalis – tai iš Ispanijos, Italijos, Lenkijos, Slovakijos, Slovėnijos, Libijos, Amerikos ir kitų šalių atvykę žmonės.

Ar pasitaiko progų jums pasikalbėti lietuviškai?

Seminarijoje nėra klierikų iš Lietuvos, tačiau yra lietuvių kilmės dvasininkų, kurių tėvai dėl įvairių priežasčių negrįžo iš Sibiro tremties. Viktoras Bilotas baigė seminariją ir gavo paskyrimą dirbti į Novosibirską. Jis laisvai kalba lietuviškai. Iš aptarnaujančio personalo yra vienuolė sesuo Michalina, kilusi iš Suvalkų trikampio. Sankt Peterburge pakankamai aktyvi lietuvių bendruomenė, su ja man tenka bendrauti.

Kas jums, kaip rektoriui, daugiausia atima laiko?

Nors administracinis darbas reikalauja nemažai laiko, tačiau seminarijoje dar dėstau pastoracinę teologiją ir kai kuriuos kitus dalykus. Ruošiuosi dėstymui, renku dėstomą medžiagą rusų kalba, rūpinuosi seminaristų dvasiniu ugdymu bei jų, kaip asmenybių, formavimu.

Karinę tarnybą jums teko atlikti šiame mieste, todėl iki paskyrimo dirbti seminarijoje jau neblogai jį pažinojote...

Tarnaujant armijoje buvo visiškai kitokia atmosfera ir kitokios aplinkybės. Dirbant seminarijoje – vėl kitokios sąlygos. Pažįstamų, kuriuos tada įgijau, jau nebesutinku.

Dabar Sankt Peterburgas yra tikrai liberalus miestas. Čia visada gyveno užsieniečių. Miesto valdžia į tai žvelgia palankiai.

Sankt Peterburgas – Rusijos kultūros sostinė. Dažniau, nei Lietuvoje, čia randu progų aplankyti teatro spektaklį, stebėti baleto pastatymus ar pasiklausyti koncertų. Tenka priimti svečius, su kuriais kartu aplankau muziejus, Ermitažą, Isakijaus soborą, Carskoje Selo. Gyvenant Sankt Peterburge neįmanoma neįsitraukti į šio miesto kultūrinį gyvenimą.

Pastaruoju metu Rusijos Šiaurės sostinėje koncertavo Vilniaus styginių kvartetas – buvau jų koncerte. Rengiasi atvažiuoti Akmenės rajono kolektyvas „Ventukai“. Jis pakviestas dalyvauti Vasario 16-osios minėjimo iškilmėse Sankt Peterburge ir Petrozavodske.

Sankt Peterburgas priklauso Maskvos arkivyskupijai ir jūsų tiesioginis viršininkas yra Lietuvoje kunigų seminariją baigęs arkivyskupas Tadeušas Kondrusievičius. Sutikęs jį, kokia kalba šnekatės?

Arkivyskupas T.Kondrusievičius į Sankt Peterburgą atvyksta kelis kartus per metus. Įvairiais tarnybiniais reikalais ir man tenka pas jį nuvykti. Maždaug kartą per mėnesį abu susitinkame ir aptariame bendrus reikalus. Dažniausiai su juo bendrauju lietuviškai.

Ačiū už pokalbį.

Kalbėjosi Bronius VERTELKA

Panevėžys

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija