Atnaujintas 2006 vasario 3 d.
Nr.10
(1410)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Pakylėjimas aukščiau kasdienybės

Rimtis – tariama, rimtis – tik regimybė. Iš tikrųjų viskas juda, kruta, skrieja, ateina ir nueina, gimsta ir miršta. Ir kiekviename judesyje galime įžvelgti tam tikrą periodišką kartojimąsi – ritmą. Ritmiškai keičiasi metų laikai, dieną keičia naktis, ritmiškai plaka širdis. Ritmiškai darbą keičia poilsis, kuris reikalingas atstatyti galias naujam veiksmui, naujam darbui. Tas poilsis yra natūrali ritmo periodo dalis, todėl, tarkim, atokvėpio valandėlė, naktinis poilsis ar išeiginė diena nelaikoma švente. Šventė turi kitokią prasmę, ji yra aukščiau kasdienybės, švenčių ritmas kitoks.


Kada baigsis genocidas?

Sovietams okupavus Lietuvą, prasidėjo baisus tautos genocidas – žudymai, areštai, tremtis ir baisus žmonių girdymas alkoholiu. Jis nesibaigia ir atkūrus nepriklausomybę. Neliko areštų, trėmimų, bet liko baisi tautos rykštė – girtuokliavimas. Išgertuvės įmonėse, įstaigose ir organizacijose buvo organizuojamos ir darbo metu, švenčiant gimimo ir vardo dienas, išeinant atostogų ar grįžtant iš jų, išeinant į pensiją.


Gėdos jausmą praradus

Gėdą suprantame kaip vieną nemaloniausių jausmų, parodančių žmogaus trumpalaikę ar ilgai trunkančią dvasinio iškrypimo būseną. Išsišokai kalba ar veiksmais, pažeisdamas moralės reikalavimus – ir tave apima gėdos jausmas su išoriniais, kitų nesunkiai pastebimais fiziologiniais pakitimais: akių nudelbimu, skruostų užkaitimu, susinervinimu. Jei žmogus susivokia, ką netinkamo pasakęs ar padaręs, ir jį apima gėdos jausmas, vadinasi, dar veikia vadinamoji introspekcija (savistaba). Savistaba ir savikontrolė ypač būtinos psichologinės priemonės ne tik bendraujant su kitais, bet ir individualioje veikloje. Jei individas vengia ar nesugeba savęs kontroliuoti, ima kalbėti ir veikti daugiau, negu leidžia sveika moralė, – tai jau didelė asmeninė tragedija. „Dvigubai nusikalsta tas, kuris nesigėdi savo nusikaltimo“, – sakė Publijus.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija