Atnaujintas 2006 vasario 8 d.
Nr.11
(1411)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Sušildė literatūrinė žiema

Bronius VERTELKA

Kaunietis poetas Kęstutis
Navakas ir šiaulietė aktorė
Olita Dautartaitė Panevėžio
J. Masiulio knygyne
Autoriaus nuotraukos

Projekto „Panevėžio literatūrinė
žiema“ autorė poetė
Elvyra Pažemeckaitė

Sausio 27-28 dienomis Panevėžyje vyko šeštasis respublikinis literatūros festivalis „Panevėžio literatūrinė žiema-2006“.

Prisiminė prieš metus išėjusią poetę

Sausio paskutinį savaitgalį neturėjo kada nuobodžiauti literatūra besidomintys panevėžiečiai – jų laukė vienas už kitą įdomesni renginiai. Išskirtinis dėmesys šventėje buvo skirtas talentingai poetei Elenai Mezginaitei atminti. Panevėžietės trapus gyvybės siūlas tragiškai nutrūko Vilniuje prieš metus. Literatūrinės žiemos metu vyko konkursas jos vardinei premijai gauti. Bendruomenių rūmų vitražų fojė buvo atidaryta E.Mezginaitės atminimui skirta Panevėžio fotomenininkų darbų paroda. Ne vienas į Aukštaitijos sostinės šventę atvykęs poetas dedikavo poetei savo eilių.

Knygynas priėmė kūrėjus

Vakarėjant penktadienį, poezijos gerbėjai rinkosi į J.Masiulio knygyną. Pirmuosius antrojo šimtmečio metus skaičiuojantis kultūros židinys sulaukė gausaus poetų būrio. Juos nuoširdžiai sutiko knygyno savininkė Karolina Masiulytė-Paliulienė. Išreiškiant pagarbą Amžinybėn išėjusiai poetei E.Mezginaitei buvo uždegtos trys žvakės. Aktorė Olita Dautartaitė skaitė J.Strielkūno eilėraštį, skirtą jos atminimui. Šiaulietė poetę paskutinį kartą matė Panevėžyje, Lėlių vežimo teatre, likus dešimčiai dienų iki ją ištikusios nelemtos tragedijos. Viešnia skaitė ir E.Mezginaitės ankstyvosios poezijos.

Panevėžiečiai klausėsi poetų Birutės Jonuškaitės, Luko Miknevičiaus, Rimvydo Stankevičiaus, Dovilės Zelčiūtės, Alio Balbieriaus, Mariaus Buroko skaitomų eilių. Truputį nedrąsiai atrodė dvi poezijos padangėje sužibėjusios „žvaigždutės“ – Vaiva Grainytė ir Indrė Valantinaitė iš Kauno. Taip pat savo kūrybos eilėmis prabilo Kupiškio krašto poetės Viktorija Balčikonienė ir Vida Kaulakienė. Viešai pasirodyti išdrįso poezijoje debiutuojanti Audronė Mikėnienė nuo Ramygalos. Vakarą-susitikimą su rašytojais vedė šmaikštaus humoro nestokojęs poetas Kęstutis Navakas iš Kauno. Jis perskaitė ir savo naktį prieš atvykimą sukurtą eilėraštį.

Išaiškėjo naujų talentų

Šeštadienio vakarą miesto bendruomenių rūmų diskotekų salėje rinkosi norintieji išgirsti dvi dienas šurmuliavusios šventės rezultatus. Kaunietė poetė D.Zelčiūtė akcentavo, jog Panevėžyje bręsta rimti kūrėjai, vieną dieną savo eiles skaitė net 17 jaunų poetų. Viešnia manė, jog atėjo laikas Panevėžyje steigti jaunųjų rašytojų sekciją ar bendriją. Kantrus jaunųjų literatų darbas buvo vainikuotas premijomis. Jas gavo Biržų „Saulės“ gimnazijos moksleivė Aušra Kaziliūnaitė, Panevėžio „Žemynos“ vidurinės mokyklos moksleivis Tomas Petrulis ir J.Balčikonio gimnazijos gimnazistė Ineta Platonaitė. Poetė D.Zelčiūtė asmeninį prizą skyrė moksleivėms Aistei Motiejūnaitei ir Gintarei Čičiulkaitei.

Buvo ir neatsiėmusiųjų premijos

E.Mezginaitės premija, kurios fundatorius – Panevėžio apskrities viršininko administracija, buvo paskirta poetui Valdui Kukului. Ji liko neįteikta, nes Vilniuje gyvenantis kūrėjas negalėjo dalyvauti literatūrinės žiemos šventėje. Julijono Lindės-Dobilo premijos savininku tapo poetas K.Navakas. Taip įvertinta jo esė knyga „ Gero gyvenimo kronikos“. Kauniečiui premiją įteikė Panevėžio miesto vicemeras Kastytis Vainauskas. Lietuvoje yra 1 euro premija, kurią sumanė įsteigti kaunietis fotografas, dailininkas Vytautas Tamoliūnas. Ją jau yra gavę trys Kauno literatai. Šį kartą 1 euro premija buvo įvertinta Panevėžio literatūrinės šventės organizatorės poetės Elvyros Pažemeckaitės kūryba.

Renginio Aukštaitijos sostinėje metu buvo paskelbtas klajūniškiausio teksto konkursas. Jis sulaukė keturiolikos eilėraščių. Geriausiai siūlytą temą atitiko eiliuotas darbelis „Taip buvo neseniai“. Tačiau nepavyko nustatyti, kas jo autorius. Panašiai būtų atsitikę ir su konkurso antruoju prizu. Po trumpos tylos prabilo salėje buvęs žinomas skulptorius Alfridas Pajuodis. Jis tikino, jog eilėraščio „Iš koncerno X valdybos posėdžio protokolo“, rašyto kompiuteriu, autorė – jo žmona Vilma. Tačiau į rankas premijos menininkas negavo. Kad nesijaustų nuskriaustas, A.Pajuodžiui buvo įteikta knygelė „Ričardo Šileikos vardo provincija nr. 345“ su autoriaus autografu.

Panevėžys

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija