Atnaujintas 2006 vasario 10 d.
Nr.12
(1412)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Vasario 11-oji – Pasaulinė ligonių diena

Ištikima Bažnyčios tarnystė ligoniams ir parama jų globėjams

Mindaugas BUIKA

Kiekviename kenčiančiame
žmoguje, o juo labiau
jei tas kenčiantis ir ligos
slegiamas žmogus yra vaikas,
mes sutinkame Jėzų
Nuotrauka iš L’Osservatore
Romano

Popiežius pabrėžia protinės negalios iššūkį visuomenei

Reikia didesnį dėmesį skirti paramai, globai ir gydymui žmonių, turinčių psichikos sutrikimų, teigia popiežius Benediktas XVI savo kreipimesi 2006 metų Pasaulinės ligonių dienos proga. Ši diena jau keturioliktą kartą Bažnyčioje bus minima rytoj, vasario 11 dieną, per Lurdo Dievo Motinos, Ligonių globėjos, liturginę šventę. Šventasis Tėvas nurodo, jog parinkti protiškai neįgaliųjų padėties temą šiemetei ligonių dienai jį paskatino pirmiausia tas faktas, kad dėl tokio pobūdžio sutrikimų kenčia penktadalis žmonijos. Šis psichikos negalios mastas sukelia realų iššūkį tiek visuomenės sveikatos apsaugos sistemoms, tiek ir bažnytinėms bendruomenėms, kurios yra įpareigotos visiems ligoniams „liudyti Viešpaties švelnų gailestingumą“.

Popiežius Jonas Paulius II formaliai įsteigė Pasaulinę ligonių dieną 1992 metais, ir ji pirmą kartą buvo minėta 1993 m. vasario 11-ąją stebuklingais išgijimais pagarsėjusioje Lurdo Švč. Mergelės Marijos šventovėje Prancūzijoje. Nuo to laiko kasmet vasario 11 dieną visose pasaulio katalikų diecezijose ir parapijose su ypatingu jautrumu prisimenami nuo ligų ir negalios kenčiantys žmonės bei juos gydantys ir globojantys profesionalai ir savanoriai. Pasaulinės ligonių dienos pagrindinės celebracijos Popiežiaus sprendimu vyksta įvairiose Dievo Motinos šventovėse ar kitose katedrose.

Praėjusiais metais ji buvo švenčiama Jaundės Dievo Motinos šventovėje Kamerūne ir pagrindinis dėmesys buvo sutelktas į moralinę, dvasinę bei medicininę paramą AIDS ligoniams, kurių ypač daug yra Afrikos žemyno šalyse. Šiemet, kaip minėta, Pasaulinei ligonių dienai pažymėti popiežius Benediktas XVI nusprendė parinkti ne mažiau skaudžią ir didelio rūpesčio laukiančią psichikos ligų temą. Pagrindine celebracijos vieta Popiežius paskyrė Australijos miesto Adelaidės Šv. Pranciškaus Ksavero katedrą.

Savo kreipimesi, duotame gruodžio 8 dieną, – kai Bažnyčioje švenčiama Švč. Mergelės Marijos Nekaltojo Prasidėjimo iškilmė, – Šventasis Tėvas su apgailestavimu pripažįsta, jog nors nėra tiksliai žinoma, kiek yra psichikos ligų, – vien tik Australijoje, turinčioje 17 mln. gyventojų, nuo tokio pobūdžio sutrikimų, vietinės Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, kenčia 2,5 mln. žmonių, – daugelyje šalių nėra šių ligonių globos įstatymų arba aiškiai apibrėžtos psichikos sveikatos ugdymo politikos.

Pamokantis Australijos pavyzdys skatina vengti neapibrėžtų permainų

Štai Australijoje, kaip rodo neseniai paskelbta Psichikos sveikatos tarybos ir Žmogaus teisių ir lygių galimybių komisijos ataskaita, medicininių patarnavimų asmenims, turintiems psichikos sutrikimų, finansavimas „yra labai nedidelis ir per lėtas“. 1992 metais buvo sudarytas nacionalinis planas, pagal kurį individualios psichiatrijos ligoninės turėjo būti uždarytos ir šio pobūdžio pacientų globa perduota bendruomenėms ir artimiesiems. Kadangi nebuvo tinkamai pasirengta ir trūko finansavimo uždarius ligonines, bendruomenė tokios paramos teikti negalėjo, todėl susidarė sunki padėtis.

Daugelis ligonių, be privalomos gydytojų kontrolės, nebegavo reikiamų medikamentų arba vartojo vaistus savo nuožiūra, nors jie ne visada atitikdavo sutrikimo pobūdį. Dalis šių asmenų, norėdami sumažinti psichikos negalios simptomus, ėmė piktnaudžiauti alkoholiu arba nelegaliais narkotikais ir jų psichikos būklė dar labiau pablogėjo. Ligonių šeimas ištiko neviltis, nes jos neturėjo nei valstybinių socialinių struktūrų finansinės paramos, nei realios medicininės pagalbos, o į sveikatingumo centrus galėjo kreiptis tik ligonį ištikus didelei krizei.

Pastaruoju metu spaudžiant Katalikų sveikatos apsaugos asociacijai bei kitoms bažnytinėms bei humanitarinėms organizacijoms, Australijos vyriausybė turėjo pripažinti, kad jos psichikos sveikatos politika patiria sunkumų ir ją būtina keisti, ypač atkreipus dėmesį į didesnį finansavimą. Australijos ministras pirmininkas Džonas Hovardas sausio pradžioje kalbėjo, kad psichikos sveikatos politikos reformai 2006 metais bus skiriamas prioritetinis dėmesys. Be kita ko, šalies vyriausybė ištirs galimybes vadinamosios vaučerių sistemos, kurios pagrindu valstybė finansuotų pacientų gydymą privačiose medicinos įstaigose ar globą namuose.

Moralinių vertybių krizė veikia ir psichikos sveikatą

Šie ir kiti klausimai, susiję su psichikos sveikatos bei negalios įvairiais praktiniais ir pastoraciniais aspektais, aptariami Adelaidėje surengtoje Bažnyčios hierarchų ir medicinos ekspertų tarptautinėje konferencijoje. Tokio pobūdžio susitikimai paprastai visada rengiami Pasaulinės ligonių dienos liturginės celebracijos išvakarėse ir yra svarbus paties šio įvykio tikslo elementas. Būsimoji Pasaulinė ligonių diena su jos specialia tematika yra gera proga parodyti solidarumą ir įsipareigoti „praktinei veiklai, kad būtų geriau pripažintas, gerbiamas ir skatinamas psichikos sutrikimų turinčių žmonių orumas“, pabrėžė sausio 6 dieną paskelbtame ganytojiškame laiške Adelaidės arkivyskupas Filipas Vilsonas.

Popiežius Benediktas XVI savo kreipimesi taip pat patvirtino, jog 14-oji Pasaulinė ligonių diena „yra puiki proga išreikšti solidarumą šeimoms, turinčioms jų priežiūros reikalingų protiškai neįgalių narių“. Šių šeimų ir tikinčiųjų bendruomenės susitikimas pasikvietus sielovadininkus bei bendras dalyvavimas Eucharistijos aukoje būtų kaip atsakas į iššūkį, kada psichikos ligoniai neretai be jokios užuojautos tiesiog „laikomi našta šeimai ir visuomenei“, kas dar labiau sustiprina jų beprasmybės ir nereikalingumo pojūtį. Šventasis Tėvas dėkojo „visiems, įvairiais būdais ir lygmenimis besidarbuojantiems, kad solidarumo dvasia nesunyktų ir žmonės, vadovaudamiesi humaniškumo bei Evangelijos idealais ir principais, nesiliautų globoję tokius savo brolius ir seseris“.

Jis dar atkreipė dėmesį, – ką patvirtina ir ekspertų analizė, – jog dabar atrasta nemažai „naujų psichikos sutrikimo formų“, kurių priežastimi „gali būti neigiama moralinių vertybių krizės įtaka“, ypač stipri radikaliai sekuliarizuotoje Vakarų visuomenės dalyje. Pirmiausia čia reikia paminėti sunykimą tradicinės šeimos institucijos, kuri visada buvo dvasinė ir psichologinė atrama iškilus asmeninio gyvenimo sunkumams, paviršutinišką greitų malonumų ir sėkmės siekimą „bet kokia kaina“, taip pat greitą bei neišvengiamą nusivylimą jais. Popiežius rašo apie didėjantį žmonių vienišumo jausmą, nes vis labiau įsigali utilitarinio pobūdžio santykiai, apie socialinio audinio trūkinėjimą, kai trūksta atsakomybės ir tvyro netikrumas dėl garantuotos ateities.

Kita priežastis, sąlygojanti psichikos traumas nemažam skaičiui žmonių įvairiose pasaulio šalyse, – tai nesilpstantys ginkluoti konfliktai, tiek nacionalinio, tiek ir tarptautinio pobūdžio, išplitęs bekompromisis terorizmas, kai yra grasinama įsigyti ir panaudoti masinio naikinimo priemones bei kitais būdais fatališkai suardyti aukštomis technologijomis paremtą ir dėl to pažeidžiamą visuomeninį gyvenimą. Pagaliau Benediktas XVI primena „baisių gamtos katastrofų seką“, kurią, matyt, sąlygoja vis ryškesni klimato pokyčiai ir gamtinės pusiausvyros praradimas dėl netvarkingo ekonomikos ir vartojimo vystymosi ir nesilaikymo visuotinai pripažintų ekologinių normų. Minėtos globalinės bei asmeninės negandos ir ypač jų išgyvenimas bei praradimai skatina kraštutines „apokaliptines“ nuotaikas bei psichikos pobūdžio šoką, nuo kurio nelengva atsigauti be specialios pagalbos ar terapijos.

Sveikas gyvenimo būdas – kaip prevencijos priemonė

Už Pasaulinės ligonių dienos organizavimą yra atsakinga Popiežiškoji sveikatos apsaugos darbuotojų sielovados taryba, kurios pirmininkas kardinolas Chavjeras Losanas Barganas atstovauja Šventajam Tėvui Adelaidėje vykstančiuose renginiuose. Bažnyčios nuostatas dėl psichikos sveikatos problemų kardinolas Ch.Losanas pateikė spalio mėnesį vykusioje Pasaulinėje psichikos sveikatos dienoje, kuri Jungtinių Tautų Organizacijos sprendimu jau penktus metus pažymėta daugelyje šalių. Kardinolas Ch.Losanas – kaip dabar popiežius Benediktas XVI – irgi akcentavo artimą ryšį tarp vis ryškesnių visuomenėje psichikos patologijos bruožų ir didžiųjų nelaimių bei vertybių krizės.

Jis pažymėjo, kad daugiau negalima tylėti esant tokiai kultūrai ir visuomeniniam gyvenimui, kada, diskreditavus šeimą, suirus kitoms tradicinėms socialinėms struktūroms ir tvyrant žmonių vienišumui, vyksta „agresija prieš asmens psichikos stabilumą ir gyvenimo giedrumą“. Tam yra prevencijos priemonių, galinčių užkirsti kelią tokiam neigiamam reiškiniui. Bažnyčia kviečia „paremti sveiką gyvenimo būdą, kuris atitiktų vertybėmis grindžiamą kultūrą“. O tiems šimtams milijonų žmonių, kurie kenčia nuo psichikos sutrikimų bei ligų, reikia neatidėliotinai padėti, įskaitant ankstyvosios diagnostikos programas.

„Daugelis šių žmonių yra gatvėse ar su savo šeimomis, kur jie negali gauti reikiamos medicininės pagalbos“, – teigė kardinolas Ch.Losanas. Jis pastebėjo, kad iš dalies dėl žmonių psichikos nestabilumo kasmet pasaulyje nusižudo beveik 900 tūkst. asmenų. Nors ši padėtis gana sunki socialiniu sveikatingumo atžvilgiu, net 25 proc. medicinos centrų pacientams nesuteikiama psichiatrijos specialistų pagalba. Trūksta ir pačių psichiatrų, ypač besivystančiose šalyse, kur gyvena 70 proc. pasaulio gyventojų: ten 100 tūkstančių gyventojų vidutiniškai tenka mažiau kaip vienas psichiatras.

Baigdamas savo pareiškimą praėjusios Pasaulinės psichikos sveikatos dienos proga, – kuri, kaip minėta, valstybėse buvo organizuota spalio 10 dieną, – kardinolas Ch.Losanas pabrėžė, kad psichikos ligonių būkle besirūpinančios bažnytinės organizacijos ir atsidavę darbuotojai įrodo, jog proto negalia dar nėra neįveikiama kliūtis ir ji netrukdo palaikyti normalių santykių su kenčiančiais žmonėmis, tokių santykių, kurie grindžiami „tikrąja krikščioniška meile“.

Specialūs atlaidai ligoniams ir jų globėjams

Popiežius Benediktas XVI savo laiške būsimajai Pasaulinei ligonių dienai taip pat užtikrina nuo psichikos sutrikimų kenčiančius žmones, kad „Bažnyčia, puikiai suvokdama savo pašaukimą skleisti gailestingąją Kristaus meilę, apie kurią ypač plačiai rašoma neseniai paskelbtoje enciklikoje „Deus Caritas est“, nepaliaus jiems siūlyti savo dvasinės paramos pirmiausia per ligoninių kapelionus. „Pastoraciniams darbuotojams ir savanorių sąjungoms bei organizacijoms patikiu uždavinį konkrečiomis priemonėmis bei iniciatyvomis palaikyti šeimas, turinčias jų priežiūros reikalingų protiškai neįgalių narių, vildamasis, kad taip tvirtės ir plis svetingumo ir dalijimosi kultūra“, – rašo Šventasis Tėvas.

Jis linki, kad valstybiniu mastu gausėtų tinkamų įstatymų, būtų tinkamai finansuojamos sveikatos apsaugos ir ypač psichikos ligonių gydymo programos. Šią politikų ir valstybės valdymo žmonių atsakomybę sąlygoja kiekvieno krikščionio pareiga prisidėti, kad sergančių brolių ir seserų „orumas būtų pripažįstamas, gerbiamas ir skatinamas“. O pačius ligonius Popiežius kviečia: „Savo kančią kartu su Kristumi aukokite Tėvui, būdami tikri, kad kiekvienas nuolankiai priimamas išbandymas yra girtinas ir pelno Dievo palankumą visai žmonijai“.

Vatikane taip pat paskelbtas sausio 18 diena datuotas Apaštalinės penitenciatūros vadovo kardinolo Džeimso Frensio Stafordo dekretas, kuriuo pranešama, kad būsimosios Pasaulinės ligonių dienos proga popiežiaus Benedikto XVI patvirtinimu katalikai gali užsitarnauti ypatinguosius atlaidus. Visuotiniai atlaidai suteikiami tiems tikintiesiems, kurie, įvykdydami bendrąsias sąlygas atlaidams gauti (sakramentinė išpažintis, eucharistinė Komunija ir maldos Popiežiaus intencija), „visiškai atsiriboję nuo bet kokios nuodėmės, dėmesingai ir pamaldžiai vasario 11 dieną“ dalyvaus Pasaulinei ligonių dienai skirtose liturginėse apeigose Adelaidės katedroje ar kitose bažnytinės vadovybės numatytose vietose.

Specialiuosius visuotinius atlaidus tą dieną taip pat galės pelnyti medicinos darbuotojai bei kiti žmonės, kurie dėl aukojamo darbo ligoninėse ar slaugos namuose negalės dalyvauti numatytose šv. Mišiose, tačiau artimo meilės tarnystę kenčiantiems paaukos paties Viešpaties Kristaus garbei (plg. Mt 25,40) ir artimiausioje ateityje išpildys visas kitas sąlygas atlaidams gauti. Tos pačios nuostatos tinka ir negalintiems atvykti į bažnyčią ligoniams, seniems žmonėms bei neįgaliems asmenims, kurie Pasaulinę ligonių dieną galės pelnyti visuotinius atlaidus vienydamiesi maldoje su Šventuoju Tėvu, melsis už visus sergančius ir per Švč. Mergelę Mariją – Ligonių sveikatą – aukos Dievui savo fizinius ir dvasinius kentėjimus.

Dekretas baigiamas nurodymu, kad dalinius atlaidus gali užsitarnauti visi tikintieji, kad ir kur jie būtų, jeigu vasario 9-11 dienomis atgailos kupina širdimi melsis gailestingajam Viešpačiui ir prašys, kad šie maldavimai būtų priimti kaip ligonių parama.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija