Atnaujintas 2006 vasario 15 d.
Nr.13
(1413)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Kokioje tėvynėje gyvename?

Petras KATINAS

Pastaruoju metu Vyriausybės vadovas pastebimai tapo labai nervingas ir gana piktai reaguoja į bet kokius žurnalistų pateikiamus klausimus, atsakinėja grubiai arba išdidžiai atrėžia, kad tai – „ne jūsų reikalas“. Esą viską sprendžia valdančioji koalicija: kaip nuspręs, taip ir bus. Na, o po savaitės pradžioje Premjerą aplankiusio V.Uspaskicho Vyriausybės vadovas buvo aiškiai sutrikęs. Gal todėl sostinėje jau liūdnai juokaujama, jog rusų oligarchas ir Premjero, ir visų kitų vadinamųjų koalicijos partnerių duris atidarinėja koja. Šį kartą, po beveik dvi valandas trukusio pokalbio, abu partneriai neslėpė, kad tarėsi, kas turi skirstyti 2007-2013 metais ateisiančius Europos Sąjungos pinigus, kurių bus daug. Aišku, ir tarėsi, kam atiteks didžioji tų pinigų dalis. Žinoma, kam jie atiteks konkrečiai, laikoma didžiausioje paslaptyje. Štai čia V.Uspaskichas ir nenori su niekuo dalytis. Jis aiškiai nesutinka su A.Brazausku ir jo partiečiais, kad iš ES gautas lėšas administruotų ir kontroliuotų Finansų ministerija. Todėl V.Uspaskichas reikalauja, jog ES pinigus dalytų jo ministrai – ūkio, vidaus reikalų ir sveikatos apsaugos – K.Daukšys, G.Furmanavičius ir jau baigiantis nustekenti visą Lietuvos sveikatos apsaugą Ž.Padaiga. Na, dar dėl vaizdo priimtų ir socialinės apsaugos ir darbo ministrę V.Blinkevičiūtę.

Oligarchas skuba neatsitiktinai. Juk jau iki kovo 1-osios turi būti priimtas Vyriausybės sprendimas dėl ES lėšų paskirstymo kontroliuojančios institucijos. Jeigu dėl prasidėjusių partnerių peštynių, labai primenančių kriminalinio pasaulio papročius, šitai nebus padaryta ir nebus perduoti reikalingi dokumentai atsakingoms ES institucijoms, tai ne tik vėluos pinigų išmokėjimas, bet gali atsitikti dar blogesnių dalykų. Beje, A.Brazauskas atsisakė paaiškinti, kokius reikalavimus jam pateikė V.Uspaskichas ar kokį „otkatą“ žadėjo. „Palikit tai mums, taip sakant, partijų susitarimų sričiai“, – atrėžė Premjeras. Finansų ministras Z.Balčytis irgi bandė raminti visuomenę pareikšdamas, jog viskas bus padaryta laiku ir valdančiajai grupuotei pavyks susitarti. Tiktai klausimas, kas iš partnerių nusigriebs liūto dalį iš ES milijardų.

Atrodo, V.Uspaskichas nenusileis ir šį kartą grobio iš rankų nepaleis. O šantažuoti Premjerą jis priemonių turi pakankamai. Ne be reikalo jo partiečiai gastroliuodami po Lietuvą šaiposi iš „nukriošusių“ valstybės vadovų, priskirdami prie tokių ne tik Prezidentą, bet ir Premjerą. Be to, kas gi gali atmesti galimybę, jog V.Uspaskichas turi surinkęs krūvas „kompromatų“ apie A.Brazauską ir kitus jo partijos veikėjus? Juk ne be reikalo oligarchas važinėja į Maskvą. Ten Lubiankos specialistai turi to „kompromato“ į valias ir atėjus reikiamam momentui lieps jį paskelbti.

Abu aiškina, kad jokios įtampos valdančioje grupuotėje nėra. Jeigu kokių nors nesutarimų ir atsiranda, tai juk čia nėra nieko ypatinga: netgi labai darniose šeimose pasitaiko kivirčų. Tiktai visa bėda, jog ta valdančioji koalicija nė kiek neprimena darnios šeimos. Geriausiu atveju tai sugyventiniai „iš reikalo“, o šeimos galva nusprendė būti rusų oligarchas. Atseit ir taip per ilgai nuolaidžiavo.

Grįžęs iš atostogų Meksikoje Prezidentas iškart susitiko su A.Brazausku ir neslėpė, kad jam labai rūpi ES pinigų dalybų principai ir kilęs erzelis tarp valdančiosios grupuotės. Sprendžiant iš Prezidento ir jo aplinkos pasisakymų, V.Adamkus norėtų, kad tą procesą kontroliuotų Finansų ministerija. Taigi Prezidentas lyg ir pritarė Premjero nuomonei. Bet ar A.Brazauskas kreips dėmesį į Prezidento nuomonę, dar didelis klausimas. Juk prie rusų oligarcho pastebimai šliejasi K.Prunskienė. Ir ketvirtasis partneris – Seimo Pirmininkas – akylai stebi, į kurią pusę nukryps svarstyklių lėkštė. Aišku, Seimo vadovas pasirinks stipresnį. Tą jau ne kartą ir pademonstravo.

Paskelbti paskutinieji visuomenės apklausų duomenys rodo, jog didžioji visuomenės dauguma, ne tik „žmonės iš gatvės“, bet ir verslo atstovai, vieningai teigia, kad valstybę baigia sugraužti korupcija. O korumpuočiausiais laiko policiją, medikus, Seimą ir teismus. Netgi Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) vadovas Povilas Malakauskas, komentuodamas sudarytą naują Lietuvos korupcijos žemėlapį, sakė, jog jokios apklausos, jokie STT pranešimai ir signalai nepasiekia aukščiausiosios valdžios ausų. Niekas iš valdžioje sėdinčių net piršto nepajudina, kad padėtis nors mažumėlę pasikeistų ir kad būtų daromos atitinkamos išvados. Tad kas iš to, jog agentūros „Transparency International“ Lietuvos skyrius nuolat rengia įvairias apklausas. Pasak jų, dauguma Lietuvos verslininkų įsitikinę, kad viena korumpuočiausių yra viešųjų pirkimų sistema, o vadinamųjų konkursų nugalėtojai jau žinomi iš anksto. Tiesa, naujasis ūkio ministras „darbietis“ K.Daukšys sugalvojo dar vieną komediją, pavadintą Sąžiningumo deklaracija. Pagal ją visų įmonių vadovai privalės prisipažinti, kam ir kiek davė už paslaugas. Bet netgi ir su žiburiu nerasi tokio žmogaus, kuris ims ir pasakys, kam davė ir kam ketina duoti kyšį. Taigi reikia ne komedijų, o įstatymų, per kuriuos padarytos specialios landos korupcijai ir panašiems reiškiniams, pakeitimų.

Todėl STT vadovui P.Malakauskui neliko nieko kita, kaip konstatuoti, jog korupcijos vėžys jau apėmė vos ne visas gyvenimo sritis. Kaip teigė agentūros „Transparency International“ Lietuvos skyriaus vadovas Rytis Juozapavičius, tyrimo metu nustatyta, kad 48 proc. gyventojų ir 37 proc. verslininkų yra davę nors vieną kyšį. O kyšininkavimo absoliučiais „čempionais“ įvardyti kelių policininkai, kuriems kyšius mokėjo 52 proc. su tais tvarkos sergėtojais reikalų turėję gyventojų. Pažvelkime į STT užsakymu atliktos apklausos „Lietuvos korupcijos žemėlapis“ rezultatus ir pamatysime, kokias institucijas Lietuvos gyventojai laiko korumpuočiausiomis: sveikatos apsaugos sistemos institucijos – 58,2 proc., policija – 47,3 proc., Seimas – 37,6 proc., teismai – 36 proc., Vyriausybė – 24,2 proc.

Tik štai kalbėdamas per Nacionalinį radiją diskusijoje, kodėl nyksta mūsų žmonių patriotizmas, o Vasario 16-ąją keičia verslo apsukruolių ir visokių komercinių renginių organizatorių primesta Valentino diena, A.Brazausko šlovintojas, netgi iš disidento tapęs jo partijos bičiuliu, Kovo 11-osios Akto signataras G.Ilgūnas pareiškė, jog dėl to kalčiausi žiniasklaidininkai, kurie savo leidiniuose neranda nieko pozityvaus mūsų gyvenimo kasdienybėje. Bet iš kur paimti to pozityvumo? Pagaliau ką gi aprašinėja ir liaupsina visokie „Stiliaus“ tipo spalvoti žurnalai?! Ogi visokius bosus su jų meilužėmis ir turtais bei panašius. Negi maitinant žmones, ypač jaunimą tokiais rašiniais gali tikėtis kokio nors patriotizmo proveržio? O juk tokie leidiniai susilaukia ir didžiausio skaitytojo skaičiaus, ir didžiausių pinigų! Tuo tarpu patriotinis leidinys baudžiamas daugelį metų, neduodant jam jokios valstybinės paramos. Remiami nebent kokie nors kosmopolitiški, be jokio patriotizmo ir tautiškumo, vieno tūkstančio prenumeratorių neturintys leidiniai. Argi Spaudos rėmimo fondas, kuriame pilna buvusių KGB karininkų ir agentų, gali elgis kitaip? Tokia jo politika visiškai atitinka valdančiosios grupuotės norus.

Pagaliau kokioje gi šalyje mes gyvename, tiksliau, kokia padarė ją valdantysis klanas? Toje, kurioje daug šypsenų „elito“ vakarėliuose, daug medalių išdalijama, dar daugiau pažadų. Arba toje, kur iš teismo salės paleidžiami milijonus išgrobstę veikėjai, netgi žmogžudžiai. Toje, kurioje visokiausios institucijos sugalvoja vis naujus pasipinigavimo būdus. Pagaliau valstybėje, kurioje po šešiolikos nepriklausomybės metų valdžioje tebesėdi sovietų okupacijos metų partiniai bonzos, tik dar labiau išpampę, dar daugiau ciniški. Gal todėl ir nevisai stebina, jog atsiranda žmonių, kurie, nepasitikėdami valdžia, kaupia ginklus. Tik kaip pavadinti tokią šalį?

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija