Atnaujintas 2006 vasario 22 d.
Nr.15
(1415)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Lietuvos valstybės atkūrimą šventė ir Baltarusijos demokratijos aktyvistai

Vasario 16 dieną Vilniuje, prie Signatarų namų, įvyko jau ketvirta Gudų ir lietuvių solidarumo akcija. Kiekvieno mėnesio 16 dieną vykstanti viso demokratinio pasaulio Solidarumo su Baltarusija šventė Lietuvoje šį kartą sutapo su Valstybės atkūrimo diena. Baltarusijos demokratizacijos kovotojai šventė kartu su nepriklausoma Lietuva, o Lietuva reiškė solidarumą su baltarusiais.

Į iškilmingą Lietuvos Nepriklausomybės dienos minėjimą prie sostinės Signatarų namų susirinko keli šimtai Lietuvos piliečių, taip pat dalyvavo Jungtinio Baltarusijos iniciatyvų centro aktyvistai, atvykę su tautine Baltarusijos vėliava. Organizacija, ne pirmus metus skleidžianti ir įgyvendinanti iniciatyvas už laisvą Baltarusiją ir už glaudesnius lietuvių ir baltarusių ryšius, šįkart sveikino Lietuvos patriotus ir siekė atkreipti dėmesį į Baltarusijos, tebegyvuojančios diktatūros sąlygomis, padėtį.

Minėjimo dalyviai neliko abejingi Baltarusijos tematikai net ir per savo valstybinę šventę. Renginyje kalbėjęs Lietuvos Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas pasveikino akcijos dalyvius baltarusius ir palinkėjo geros kloties.

Europarlamentaras prof. Vytautas Landsbergis linkėjo kaimyninės ir artimai su Lietuvos istorija susijusios Baltarusijos žmonėms laisvės: „Šimtmečiais buvome vienoje valstybėje, čia pat Nemunas mus jungia. Tiek daug panašumų liaudies dainose ir žmonių charakteryje. (...) Jie turi valios ir laisvės siekio, jie nebijo, tie, kurie reikalauja laisvės, demokratijos, teisybės, teisingų rinkimų“. Ir baltarusiškai pridūrė: „Niachaj žyvie svabodnaja Bielaruś!“ („Tegyvuoja laisva Gudija!“).

Gudus audringais plojimais pasveikino visi minėjimo dalyviai. Žmonės aktyviai bendravo su akcijos dalyviais, spaudė jiems rankas, linkėjo ištvermės ir sėkmės.

Gudų ir lietuvių solidarumo akcijos Vilniuje vyksta nuo lapkričio 16 dienos. Kiekvieno mėnesio 16 dieną rengiamos eisenos, Baltarusijoje uždraustų filmų peržiūra, piketuojama prie Baltarusijos ambasados, deginamos laisvės ir solidarumo žvakutės.

Solidarumo su Gudija dienos švenčiamos daugelyje pasaulio šalių. Solidarumo akcijos, žinoma, vyksta ir pačioje Baltarusijoje. Kiekvieno mėnesio 16 diena pasirinkta simboliškai minint 1999 m. rugsėjo 16 d. dingusį garsų Gudijos opozicijos politiką Viktorą Gončarą. Nuo tol šioje šalyje be žinios dingo ar buvo įkalinta daugelis žinomų su valdžios politika nesutinkančių politikų, verslininkų, žurnalistų.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija