Atnaujintas 2006 vasario 24 d.
Nr.16
(1416)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Smerkia smurto proveržį pasaulyje

Prezidentas Valdas Adamkus
priėmė Lietuvos tradicinių
religinių bendrijų vadovus

Po pirmadienį vykusio prezidento Valdo Adamkaus susitikimo su tradicinių religinių bendrijų Lietuvoje vadovais, tradicinių religinių bendruomenių lyderiai smerkia pasaulyje nuvilnijusią smurto bangą po to, kai Vakarų žiniasklaida išspausdino musulmonų pranašą Mahometą pašiepiančias karikatūras.

Pasak Lietuvos Vyskupų Konferencijos pirmininko Kauno arkivyskupo Sigito Tamkevičiaus, susitikime su Prezidentu aptarta, kuo religijos laisvė galėtų prisidėti prie didesnės tolerancijos ugdymo. Pastebėjęs, jog fundamentalizmo apraiškų yra ne tik užsienyje, bet ir Lietuvoje, arkiv. S.Tamkevičius sakė, jog šiandien Lietuvai reikia visų ją mylinčių žmonių bendro darbo, kad „Lietuvoje būtų daugiau laisvės, kuri nedrįstų peržengti piliečių teisių“.

„Visi atstovai vienareikšmiškai išreiškė savo nuomonę, kad smurtas nėra geras dalykas“, - po susitikimo sakė Lietuvos musulmonų sunitų muftijus Romualdas Krinickis. Jis pabrėžė, jog „nė viena religija, nė vienas tikėjimas nepropaguoja nei smurto, nei karų. Propaguoja tam tikros jėgos, tam tikri pavieniai asmenys. Smurto niekada nebuvo ir nebus, jei nebus kūrenama neapykantos ugnis“. Anot muftijaus, ne visi pasaulio musulmonai ėmėsi smurto protestuojant prieš Mahometo karikatūras.

Pažymėjęs, jog Lietuvoje musulmonai gyvena daugiau nei 600 metų ir nė karto nebuvo pažeistos nei jų teisės, nei vertybės, R.Krinickis pabrėžė, jog bendruomenę šokiravo karikatūros, kurias Lietuvoje perspausdino dienraštis „Respublika“.

Prezidentas V. Adamkus pakartojo ne kartą išsakytą nuostatą, kad minties raiškos ir žiniasklaidos laisvė negali būti varžoma. Tačiau, valstybės vadovo įsitikinimu, ši laisvė turi būti pagrįsta atsakomybės jausmu, ypač kai kalbama apie religinius įsitikinimus ir religinius simbolius. Prezidentas pabrėžė, jog smurto naudojimas yra nepriimtinas kaip atsakas į religinių jausmų įžeidinėjimus. „Musulmonų pasaulyje kilusi reakcija yra jokiu būdu nepateisinama. Manau, smurtu, žudymais, gaisrais, naikinimais mes padėties niekada nepakeisime ir nepakeisime skirtingai galvojančių žmonių mąstymo“, - sakė V.Adamkus.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija