Atnaujintas 2006 kovo 3 d.
Nr.18
(1418)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Liko gyvas parapijiečių širdyse

Kun. Vaclovas Ramanauskas
liko gyvas žmonių širdyse

Prieš dešimtmetį su nužudytu
klebonu atsisveikinti
susirinko minios žmonių

Bėgantys metai nenugramzdina kraupių prisiminimų. Neleidžia užmiršti ir brangių žmonių. Prieš dešimt metų nustojo plakti visų mylimo ir gerbiamo Ukmergės Švč.Trejybės bažnyčios klebono kun. Vaclovo Ramanausko širdis.

Vienas žudikas – jau laisvėje

Prieš dešimt metų bute, esančiame pačiame miesto centre, pas kleboną kun. V.Ramanauską apsilankė keli jaunuoliai. Žudikai į klebono duris pasibeldė prašydami dešimties litų kelionei į Kauną. Pinigų gavo, tačiau už juos nusipirko ne bilietą, o alkoholio. Begeriant jiems kilo mintis sugrįžti atgal ir apiplėšti butą. Įsibrovėliai ieškojo vertingų daiktų, pinigų. Reikalaudami grobio jie žiauriai kankino kleboną. Policijos pareigūnai vėliau sulaikė nusikaltėlius, bet jiems nebuvo paskirtos griežčiausios bausmės. Vienas nusikaltėlis jau džiaugiasi laisve, kiti du – įkalinimo įstaigoje.

Kunigas vienuolis

Kun. V.Ramanauskas, dirbęs dvylikoje parapijų, į Ukmergę atvyko 1991 metais, tuomet, kai Švč.Trejybės bažnyčia jau buvo grąžinta tikintiesiems. Sovietiniais laikais joje buvo įsikūręs civilinės metrikacijos skyrius. Klebono pastangomis šis pastatas buvo suremontuotas, įkurtas bažnyčios choras. 70-metis kunigas buvo ir Marijonų vienuolijos vienuolis, davęs amžinuosius neturto, paklusnumo, skaistumo įžadus. Kunigas vienuolis negali turėti asmeninio turto – visas turtas yra vienuolyno. Šiais laikais, kai žmonės taip prisirišę prie turto, vienuoliai jo atsisako, parodydami meilę Dievui, o ne materialiniam turtui. Kunigas buvo susižavėjęs palaimintojo Jurgio Matulaičio idėjomis ir ėjo tuo keliu. Kun. V.Ramanauskas dirbo Šaravų, Upninkų, Skarulių, Milašaičio, Girkalnio, Kriukų, Pabaisko, Vandžiogalos, Kelmės, Gruzdžių, Kėdainių bei Veprių parapijose.

Parapijiečiai jį prisimena

Po kun. V.Ramanausko mirties Švč.Trejybės bažnyčioje dirbo klebonai kun. Aušvydas Belickas, kun. Prosperas Bubnys. Atvykęs klebonauti kun. Petras Purlys sutvarkė kun. V. Ramanausko nuotraukų archyvą, įrengė stendą, kurį dabar žada pakabinti bažnyčioje. „Velionis domėjosi istorija, literatūra, poezija. Asmeninėje bibliotekoje buvo sukaupęs per penkis tūkstančius knygų. Klebonas kun. V.Ramanauskas rašė eiles, ketino išleisti savo poezijos knygelę. Parapijiečių širdyse šviesaus atminimo V.Ramanauskas - gyvas“, - sakė kun. P.Purlys. Kunigas labai norėjo, kad ganytojiškas žodis įsilietų į kiekvieno žmogaus širdį. Jis glaudžiai bendradarbiavo su rajono laikraščiu, įvairiomis progomis rašydavo pamąstymus skaitytojams.

Kasmet už kun. V.Ramanauską Švč.Trejybės bažnyčioje aukojamos šv. Mišios. Į kunigo mirties penkerių metų paminėjimą buvo atvykę kunigo artimieji, kunigai, nemažai parapijiečių. „Iki šiol žmonių širdyse apie kunigą išlikę šilti, gražūs prisiminimai. Parapijiečiai tvarko, prižiūri kun. V.Ramanausko kapą, nepamiršta sukalbėti maldų“, - sako kun. P.Purlys.

Jolita ŽURAUSKIENĖ

Ukmergė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija