Atnaujintas 2006 kovo 24 d.
Nr.23
(1423)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Minskas kunkuliuoja

Petras KATINAS

Traktorius važiuoja pro opozicijos
rėmėjus, protestuojančius
centrinėje Minsko aikštėje

Moteris tik paslėpusi po paltu
galėjo pranešti pro saugumo
pareigūnus šiltus rūbus
šąlantiems protestuotojams

Baltarusijoje milicininkai
susidoroja su protestuotojais

Jaunoji opozicijos mitingo dalyvė
AFP, Reuters nuotraukos

Aleksandras Lukašenka –
prezidentas iki gyvos galvos

Baltarusijos sostinėje tebevyksta protesto mitingai ir demonstracijos prieš prezidento rinkimų rezultatų suklastojimą. Naktimis opozicijos šalininkai, daugiausia jauni žmonės, budi centrinėje Spalio aikštėje. Jie jau nebebijo daugybės milicininkų, omonininkų ir specialiosios paskirties karinių dalinių, kurie sukoncentruoti Minsko gatvėse ir miesto prieigose. Kol kas masinių represijų dar nesiimama (bent iki trečiadienio vakaro to nebuvo). Tačiau milicininkai, nedrįsdami pulti demonstrantų, susitelkusių aikštėje, gaudo atskirus opozicijos atstovus gatvėse ir įsiveržia į jų butus. Kandidato į prezidentus Aleksandro Milinkievičiaus štabo nariai paskelbė, kad naktį į antradienį buvo areštuota daugiau kaip 60 žmonių. Tiek jų jau nuteista 10-15 parų arešto. Tarp areštuotojų buvo ir vienas Lenkijos seimo narys. Apskritai Lenkijos reakcija į įvykius Baltarusijoje labai griežta ir principinga.

Yra pranešimų, kad Kremlius primygtinai paragino A.Lukašenką nenaudoti grubios jėgos prieš demonstrantus. Prezidentui V.Putinui labai nepalankus metas atvirai remti A.Lukašenką pirmiausia todėl, kad artėja ne tik ES valstybių lyderių susitikimas Briuselyje, kur bus svarstomas ES energetinės nepriklausomybės klausimas, bet ir Didžiojo aštuoneto susitikimas Sankt Peterburge.

Antradienį aikštėje vyko patriotiškai organizuotos pamaldos, kurioms vadovavo Baltarusijos autokefalinės Stačiatikių Bažnyčios dvasininkai. Jie meldėsi už mitingo dalyvius, „Baltarusijos vyriausybę, Dievą mylinčią armiją ir Baltarusijos miliciją, kuri mus saugo“. Tuo tarpu Baltarusijos Stačiatikių Bažnyčia aikštėje pamaldas laikusius dvasininkus pavadino apsišaukėliais ir skaldytojais, kurių būstinė esą yra Jungtinėse Valstijose.

Vakarų žiniasklaida atkreipia dėmesį į tai, kad daugelis baltarusių jau nugalėjo savo baimę, o opozicija turi savo patikimą lyderį A.Milinkievičių. Tiesa, jis pats sakė, jog negalįs garantuoti, kad nebus pasodintas už grotų.

Įdomi mūsų europarlamentaro J.V.Paleckio reakcija į pasiūlymus neįsileisti į ES šalis dabartinio A.Lukašenkos režimo veikėjų. Pasak J.V.Paleckio ir jam pritariančio Seimo nario Vaclovo Stankievičiaus, to daryti jokiu būdu negalima, nes abu sakė dažnai būnantys Minske ir patikėję, kad net aukšti režimo valdininkai ir pareigūnai neva nori režimo pasikeitimo. Tačiau didžiausias A.Lukašenkos gerbėjas yra Seimo narys, buvęs partinis funkcionierius, dabar tapęs milijonieriumi, Bronius Bradauskas. Jis pritarė A.Lukašenkos valdžios sprendimui neišduoti vizų Lietuvos Seimo nariams, ketinusiems stebėti rinkimus Baltarusijoje. Pasak B.Bradausko, mūsų parlamentarai, patys savo veiksmais kritikuodami teisėtą Baltarusijos valdžią ir demokratijos nebuvimą, prisišaukė, kad jie nebūtų įleisti į Minską. „Kas gi norės į svečius įsileisti žmogų, kuris prieš tai gerokai pakritikuoja šeimininką?“ – klausė B.Bradauskas. Deja, tokių Baltarusijos režimo gerbėjų, ir be B.Bradausko, yra ne vienas. Tiktai kiti to nedaro taip atvirai ir aiškiai.

Kovo 22 dieną įvyko Tėvynės sąjungos organizuotas piketas prie Baltarusijos ambasados. Piketo dalyviai, solidarizuodamiesi su Minske protestuojančiais ir laisvės siekiančiais žmonėmis, paskelbė solidarumo laišką, kuriame išreiškė savo palaikymą: „Solidarizuojamės su baltarusiais, protestuojančiais Minske, Oktiabrskaja aikštėje, prieš prezidento rinkimų suklastojimą, visokeriopai remiame juos, nebijančius nei šalčio, nei represinių struktūrų gąsdinimo, ir kartu su jais reikalaujame, kad Baltarusijoje būtų surengti laisvi, demokratiški rinkimai“.

Vakar, kovo 23 dieną, TS pirmininkas A. Kubilius išvyko į Europos liaudies partijos tarybos posėdį Briuselyje, kur, anot politiko, Baltarusijos klausimas tikrai bus svarstomas. Šio klausimo svarstymas taip pat bus keliamas ir kitą savaitę vyksiančiame Europos liaudies partijos kongrese Romoje. A.Kubiliaus manymu, Lietuvos Vyriausybė turėtų siekti, jog Didžiojo aštuoneto valstybių susitikime Peterburge būtų keliamas klausimas Rusijai, kad Rusija nustotų ekonomiškai remti Baltarusijos režimą. „Manau, jog Lietuvos vyriausybė taip pat turėtų prisijungti prie Amerikos Valstijų administracijos, kuri nedviprasmiškai parėmė opozicijos Baltarusijoje reikalavimą, kad prezidento rinkimai Baltarusijoje būtų pakartoti. Rinkimų iki šiol Baltarusijoje nebuvo“, – sakė A.Kubilius.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija