Atnaujintas 2006 balandžio 5 d.
Nr.26
(1426)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Kada ir kaip pajudės Pažaislio vienuolyno komplekso išsaugijimo darbai?

Pažaislio kamaldulių vienuolyno
ansamblio fragmentas
Kazimiero Dobkevičiaus nuotrauka

Iš anksčiau skelbtų publikacijų „XXI amžiaus“ skaitytojai jau žino, kokioje sunkioje būklėje yra atsidūręs Pažaislio kamaldulių vienuolyno ansamblis. Ta būklė ypač pablogėja žiemos metu, kai ten gyvenančios seserys kazimierietės savo jėgomis ir lėšomis nepajėgia apšildyti didžiulių šio barokinio paminklo patalpų. Kai Vilniuje Lietuvos vardo paminėjimo tūkstantmečio sukakčiai statomi didžiuliai Valdovų rūmai, šis unikalus XVII amžiaus statinys ir toliau lieka pamirštas valstybės. 50 tūkst. litų, dribtelėjusių lyg netyčia iš Vyriausybės kišenės, nė kiek nepagerino vienuolyno išsaugojimo padėties: tik vienos geradarės verslininkės E.Krasnadamskienės, kurią surado Kauno klubas „Zonta“, paramos dėka didžiulės patalpos buvo šildomos šią ir praėjusią žiemą. Už valstybės suteiktus nedidelius pinigus, deja, bus galima įsigyti tik galingesnę krosnį. Tik liūdnai galima konstatuoti, kad LDK didikas Pacas Pažaislio vienuolyną sugebėjo pastatyti per 45 metus, o restauravimo darbai jau trunka ilgiau nei 50 metų.


Ateitininkai ir gyvybės kultūra

Programos dalyviai (iš kairės):
dr. Linas Sidrys, Rima Sidrienė,
dr. Vainis Aleksa ir kun. Kęstutis Trimakas

Gyvenkime, kurkime, veikime per Kristų! – tokį šūkį Šiaurės Amerikos ateitininkų taryba paskelbė 2005-2006 veiklos metams. Čikagos ir jos apylinkių ateitininkų sendraugių susirinkimas, įvykęs kovo 19 dieną Ateitininkų namuose, Lemonte, buvo skirtas pasvarstyti apie šio šūkio prasmę ir veiklą. Susirinkimą pradėjo pirmininkas Juozas Polikaitis ir pakvietė kun. dr. Kęstutį Trimaką, kuris buvo parašęs porą naujų leidinių panašiomis temomis ir sudarė šio susirinkimo programą.


Apie katalikišką švietimą, homoseksualų santuokas ir „Da Vinčio kodą“

Aurimas Šukys

Kovo mėnesį Milane antrą kartą įvyko jėzuitų mokyklų šviečiamasis projektas „JEEP 2006“ („Jesuit Educational Europe Project 2006“). Šį kartą dalyvavo jėzuitų mokyklų atstovai iš Gento šv. Barbaros koledžo (Belgija), Amienso ir Marselio mokyklų (Prancūzija), Bonos šv. Aloyzo koledžo (Vokietija), Shkoder P.Meškalos (Albanija), Gdynės (Lenkija), Kauno ir Vilniaus jėzuitų gimnazijų bei Leono XIII instituto (Italija).

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija