Atnaujintas 2006 balandžio 5 d.
Nr.26
(1426)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Nesusipratimai istorijoje

Susipažinus su prof. istoriko L.Truskos straipsniais, šnekomis ir komentarais bei argumentais, man kilo kai kurių minčių, kuriomis ir noriu pasidalyti su skaitytojais. Sąjūdžio pakilimo metais, L.Truskos straipsnis buvo paskelbtas laikraštyje „Tiesa“, kuriame jis rašė apie Lietuvos savanorišką įstojimą į Sovietų Sąjungą. Ant KPSS platformos pareikštas ideologų mintis L.Truska skelbia sausio 16 dienose „Lietuvos ryte“ bei sausio 27 dienos „Atgimime“, straipsnyje „Visiems, kam svarbi gimtosios šalies istorija, arba kaip prof. Liudas Truska nesiliauja klastojęs Lietuvos istoriją“.


Ar įmanoma susigrąžinti prarastą sąžinę?

Kovo 3-ioji. Daugeliui LTV žiūrovų ilgai laukta akimirka – per televiziją matys ir girdės grojančias lietuvių liaudies kapelas. Tai laida „Gero ūpo“. Jau įpratome, kad „visuomeninio“ LRT vadukai, tikėdamiesi, kad Lietuvos gyventojai, greitai „atsisakę išgerti puodelį kavos“, ir jos dalį, skirtą sau, padės ant televizijos „visuomeninio“ vadukų stalo, vis tiek nepamiršta pridergti ir į šią pramoginę laidą. Norėdami priartinti ją prie „šou“ lygio, pakviečia į ją kokią nors „popžvaigždę“ ir bent šitaip sugadina šią vienintelę mūsų tautos praeities kultūros vertybę, kurios nepajėgė sunaikinti muravjovai ir sniečkai.


Šou verslas ir politika

Dar neseniai televizijos prodiuseriai nėrėsi iš kailio bandydami atrasti neįprastų, nekasdieniškų siužetų, įdomių asmenybių, manydami, kad taip patrauks žiūrovų dėmesį. Jiems tikrai tai pavykdavo, bet šiandien televizininkų pasisekimą lemia laidos, kur pagrindinė idėja yra visiškai koncentruojama tik į šou verslo poreikių tenkinimą. Politikai seka šou verslo „ryklių“ siūlomais scenarijais. Tai glumina ir kelią tam tikrą nusistebėjimą.


Moralės ir teisės sankirtos istorijos tėkmėje

Statutas (arba įstatai) ir programa yra svarbiausieji kiekvienos politinės partijos dokumentai, kuriais vadovaudamiesi partijos nariai veikia partijoje. Programos atspindi to laikotarpio valstybės problematiką, aktualijas ir partijų pozicijas valstybinės ar vietinės reikšmės reikaluose. Politinės partijos statutas – tai vidaus tvarką ir principus reglamentuojantis dokumentas. Tai lyg veidrodis, į kurį pažvelgęs gali pamatyti politinės partijos vidų. Ne tik pamatyti, bet ir palyginti skirtingais Lietuvos istorijos laikotarpiais veikusios kurios nors partijos statutą bei, svarbiausia, išsiaiškinti, ar pokyčiai yra pozityvūs.


Apginkime laisvės vertybes

Atšventėme Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo – Kovo 11-osios šešioliktąsias metines. Per tuos laisvės metus daug sukurta, daug pasiekta, esame lygūs su visomis pasaulio valstybėmis ir galime su jomis bendrauti be dar atminty išlikusių buvusių šlykščių okupacinės Maskvos bolševikinių draudimų, užtvarų, sekimo, tyčiojimosi ir persekiojimo. Šešiolikos metų nuotolis padarė mus laisvus, pasitikinčius savimi ir savo laisve. Tačiau besidžiaugdami sėkmingu integravimusi į Vakarų politinę ir gynybinę struktūrą, nepastebime Lietuvoje skleidžiamos sovietinės imperijos nostalgijos, nerandame jai užtvarų. Ji veržiasi į įvairias mūsų gyvenimo sritis, į sąmonę ir net į buitį. Dalies Lietuvos gyventojų politinė ir pilietinė savimonė vis dar neišsivaduoja iš sovietinės indoktrinacijos gniaužtų.


Seimo Pirmininko režisūros ypatumai kuriant moralią politiką

Prezidento rinkimų kampanija?

Politikos procesais ir politikos darbotvarkėmis besidomintiems asmenims, vienokiems ar kitokiems skandalingiems faktams iškilus į viešumą, knieti sužinoti ir atsakyti į klausimą: kas už to slypi arba kam tai, kas vyksta, yra naudinga? Seimo Pirmininkas mano, kad skandalai – tai „technologijų“ reikalas ir didžioji dauguma jų – dirbtini. Stebint paties Artūro Paulausko politinę veiklą, atrodo, kad jam naudinga viskas, kas Lietuvoje vyksta, net ir tai, kas, atrodo, turėtų būti „nepatogu“ ar ne taip naudinga.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija