Atnaujintas 2006 balandžio 7 d.
Nr.27
(1427)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Įdomu gyventi Krekenavoje

Nedidelis Krekenavos miestelis, buvęs valsčius, dabar seniūnija, bet mažai rasi Lietuvoje kitą tokį žinomą, turintį turtingą istoriją ir įdomią dabartį. Vien tik demokratinio poeto K.Stikliaus sukurta daina „Anoj pusėj Krekenavos“ padarė Krekenavą žinomą Lietuvoje. Čia dirbo, gyveno, mokėsi ar gimė K.Stiklius, V.Valsiūnienė, G.Markauskaitė-Saulutė, kryžius dirbo V.Svirskis, medžio drožėjas S.Stankevičius, kanklių meistras S.Rudis, kanklininkės O.Rudienė, V.Vaitiekūnienė, 1863 metų sukilėlių vadas kun. A.Mackevičius, Popiežiaus 2000 metais paskelbti XX amžiaus aštuoni kankiniai. Garsus Krekenavos bažnyčios stebuklingas Švč. Mergelės Marijos paveikslas. O kur dar dailininkai I.Pakinkevičiūtė, G.Vitartaitė, Z.Plėštys, ekslibrininkas H.Mazuras, vitražistas Švarlys, tautodailininkai G.Gaidys, V.Petrėnas, J.Vaupšas, kraštotyrininkas J.Žilevičius su savo padėjėjais ir muziejumi po atviru dangumi. Verta pažiūrėti, kaip ir kuo Krekenava šiandien gyvena.

Kaip ir visur, pasitaiko ir negerovių, gyvenimo sunkumų, darbo stokos, bet kultūrinis gyvenimas labai intensyvus. Miestelyje yra Mykolo Antanaičio vidurinė mokykla su darbščiais, kūrybingais mokytojais, mokiniais, jos direktoriumi A.Graževičiumi, miestelio biblioteka, kurioje dirba rūpestinga bibliotekininkė I.Pažemeckienė. Kultūros centre šauniai darbuojasi režisierė Z.Lindušienė, kuri režisuoja suaugusių ir vaikų spektaklius, su pastatymais krekenaviečiai vyksta į kitus rajonus, miestelius, lankėsi ir Lazdijų rajone. Net 35 kartus rodė Žemaitės „Tris mylimas“, pristatė kunigo K.Čiplio-Vijūno dramą „Motinos meilė“ ir pravirkdė žiūrovus. Stato atvykusio iš Lazdijų rajono, dabar gyvenančio Krekenavoje, Paciukonio komedijas „Loterija“, „Ko neįpūtė vėjas“. Atvažiuoja iš kitur įvairūs saviveikliniai meno kolektyvai. Neseniai miestelio gyventojai žiūrėjo iš Naujarodžių S.Glemžienės pastatytą spektaklį „Kepurė dega“. Veikia Krekenavoje folklorinis ansamblis „Lokaušėlė“, vadovaujamas L.Vilienės. R.Šantarienė vadovauja vaikų ritminių šokių grupei, o Z.Lindušienė – gimnazistėms. Kapelija „Oho!“, vadovaujama E.Pulevičiaus, rajone žiūrovų geriausiai įvertinta. Populiarūs instrumentinis-vokalinis kvartetas (Ž.Anilionis, E.Rulevičius, S.Bondzinskienė, M.Krikščiūnienė), instrumentinis-vokalinis trio (E.Dambrauskas, V.Januška, V.Stankevičiūtė) . Visi šie kolektyvai linksmina, kultūrina krekenaviečių gyvenimą.

Neseniai įvyko dainuojamosios poezijos vakaras. Sakoma, kad kuriantis žmogus labiau jaučia gyvenimą, gamtos grožį, žmones. Jam, be materialinių turtų, gerovės, dar labai reikia ir dvasinių, kuriuos išreiškia per dainą, žodį, muziką, šokį, dailę. Išreikšdamas save, jaučiasi laimingas ir kitus daro laimingus. Kad tai tiesa, parodė dainuojamos poezijos vakaras.

Programą pradėjo mokinės daina „Man reikia tavęs“. R.Vasiliauskienė ir kiti padeklamavo savo kūrybos eilėraščių, o E.Dambrauskas ir V.Januška pagal savo kūrybos eilėraščius padainavo dainų, pritardami gitaromis, kartu su V.Stankevičiūte. Dešimtokės, parengtos Z.Lindušienės, atliko gracingus gimnastikos pratimus. Meninę programą užbaigė Panevėžio muzikos mokyklos dėstytojas kompozitorius Ž.Anilionis, kurio sukurtos melodijos žinomos Lietuvoje, ir Krekenavos kultūros centro darbuotojas E.Rulevičius, kurie akompanavo žinomam rajone S.Bandzinskienės ir M.Krikščiūnienės duetui.

Gerai, kad Krekenavoje yra tokių žmonių kaip Z.Lindušienė, Ž.Anilionis, E.Rulevičius, S.Bondzinskienė, M.Krikščiūnienė, E.Dambrauskas, V.Januška, V.Stankevičiūtė ir kiti, kurie savo dainomis, eilėmis ir muzika, spektakliais daro krekenaviečių gyvenimą įdomesnį, kultūringesnį, o pačius krekenaviečius – geresnius, nuoširdesnius.

Vincas STEPONAVIČIUS

Krekenava, Panevėžio rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija