Atnaujintas 2006 balandžio 21 d.
Nr.30
(1430)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Kryžiaus keliu kartu su Jėzumi

Kazimieras Dobkevičius

Trečios „A“ klasės mokinys
Martynas Dziedonis rodo savo
piešinį, vaizduojantį Kryžiaus kelio stotį

Kauno „Šilo“ pradinė mokykla jau ilgą laiką mokinių ugdymą grindžia katalikiškomis vertybėmis. Atlikus apklausą, 91 proc. tėvų pasisakė už tai, kad „Šilo“ pradinė mokyla taptų katalikiška. Pernai gegužę Vilkaviškio vyskupija sutiko tapti Kauno „Šilo“ katalikiškos pradinės mokyklos antruoju steigėju. Lapkričio 11 dieną mokykla buvo priimta į Nacionalinę katalikiškųjų mokyklų asociaciją ir tapo jos nare.

Katalikiški renginiai čia vyksta nuolat. Gavėniai mokykloje buvo parengtas naujas projektas, kuris sėkmingai įgyvendintas. Tai projektas „Kryžiaus keliu kartu su Jėzumi“, vykęs keliais etapais. Pirmąją savaitę tikybos mokytoja metodininkė Lina Šumauskienė ruošė mokinius giliau suvokti Gavėnią, akcentuodama Kryžiaus išganingąjį veikimą, Didžiosios savaitės įvykius bei Jėzaus pergalę prieš mirtį. Antrąją savaitę dailės būrelio mokiniai, vadovaujami vyr. mokytojos Danguolės Birietaitės, pastele nupiešė keturiolika Kryžiaus kelio stočių. Trečiąją savaitę trečių – ketvirtų klasių mokiniai rašė rašinius pamąstymus iš savo gyvenimiškos patirties, ieškodami paralelių su Jėzaus išgyvenimais jam keliaujant Išganymo keliu.

Ketvirtąją savaitę mokyklos salėje vyko netradicinė tikybos pamoka – renginys, kurio metu mokiniai kartu su Jėzumi ėjo Kryžiaus keliu iš mirties į Prisikėlimą, siedami savo gyvenimo patirtį su Juo, prisimindami Jėzaus ir žmonių kančias, vis labiau gilindamiesi ir suvokdami Kryžiaus kelio prasmę. Mokiniai, skambant meditacinei muzikai ir klausydami savo draugų parašytų minčių, stebėdami paveikslus, labai kūrybingai dėliojo įvairius simbolius, meldėsi už savo mamytes, mirusius artimuosius, prašė Jėzaus suteikti jėgų ir kantrybės.

Patys moksleiviai kurdami Kryžiaus kelią daug giliau ir tikriau suvokė Jėzaus kančios ir mirties prasmę, džiaugsmingai ir viltingai išgyveno Jėzaus Prisikėlimą.

Trečios „A“ klasės moksleiviai Aistė Zabotkaitė, Laura Juknelytė, Gabrielė Bakutytė, Rasa Dvaranauskaitė, Deimantė Kasikauskaitė, Martynas Dziedonis, Martynas Kilius, Rokas Pšemeneckas, Gytis Girdžiūnas bei ketvirtokė Monika Tumanskaitė įdėjo daug meilės, šilumos į stočių piešinių kompozicijų spalvų paletę, kartu išgyvendami kiekvienos stoties vaizdinių turinį ir prasmę.

Pavyzdžiui, apie Jėzaus kelio antros stoties prasmę moksleiviai rašė: „Mano pareiga – paruošti namų darbus ir gerai išmokti skaityti. Kartą aš buvau tinginys ir savo darbo nepadariau. Jėzau, nešei tokį sunkų kryžių iki mirties, o aš turėjau tokį mažą kryželį, bet vis tiek nepakėliau. Atleisk man.“ Paskutinės, keturioliktos stoties mokinių mąstymas: „Jėzau, aš tiek daug klaidų padarau – tai pamokų neparuošiu, tai mamos nepaklausau, tai nesakau tiesos. Jėzau, noriu su Tavimi likti amžinai, nes Tu padedi gyventi. Esi mano gyvenimo džiaugsmas ir šviesa. Noriu amžinai būti gera ir matyti Tave.“

Mokyklos vadovybė – direktorė Birutė Kazlauskienė, jos pavaduotoja ugdymui Gražina Kepežinskienė, Tėvų komiteto pirmininkas Gintautas Bukauskas, Mokyklos tarybos pirmininkė Irena Lukauskienė savo energija, išradingumu, pasiaukojimu siekia, kad artimiausiu laiku mokykla įgytų katalikiškos mokyklos statusą.

Kaunas

Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija