Atnaujintas 2006 balandžio 21 d.
Nr.30
(1430)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Kelias Gerajai Naujienai tiesiamas į darželius

„Aš esu Kelias, – sako Kristus. Vieni šiuo tikėjimo keliu pradeda eiti šeimoje, kiti – mokykloje, sutikę šiuo keliu jau einančius draugus, dar kitiems jis atsiveria tik senatvėje. Katalikų Bažnyčiai svarbu, kad tiesos ir meilės kelias būtų atrastas kuo anksčiau. Rūpinamasi jaunimo sielovada, šeimų kvietimu į bendruomenes, tikybos mokymu bendrojo lavinimo mokyklose, ruošimu sakramentams. Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis atkreipė dėmesį į tai, kad mažai rūpinamasi pačių mažiausiųjų – darželinukų vedimu tikėjimo, Dievo link. Dar kovo pabaigoje ganytojas į susitikimą pakvietė ikimokyklinių įstaigų vadovus. Renginio organizavimu rūpinosi Šiaulių vyskupijos Katechetikos centras. Šio centro, atsakingo už religinį ugdymą, vadovė Danutė Kratukienė atvirai kalbėjo apie problemas. Jos teigimu, ikimokyklinėse įstaigose, t.y.darželiuose nėra reglamentuoto tikybos dėstymo. Vadovai savo iniciatyva sprendžia, kiek, kokia linkme ir kaip turi būti puoselėjamas darželinukų dvasingumo ugymas. Ikimokyklinių įstaigų programos, anot Katechetikos centro vadovės, yra tautinės-etnokultūrinės krypties. Vis dėlto daugelis temų (Vėlinės, Kaziuko mugė, Rasos šventė, Velykos, adventinis vainikas, kt.) savo esme susijusios su Bažnyčios gyvenimu, gali būti panaudojamos katalikiškajam dvasingumui ugdyti. Tačiau dvasinė plotmė darželio auklėtojų naudojamose knygose nėra išvystyta. Kaip yra sprendžiamos šios problemos? Ar nebūna taip, kad auklėtojos, kalbėdamos apie Velykas, kalba tik apie margučių marginimo gudrybes? Kuo jos remiasi (patirtimi, literatūra, nuogirdomis), aiškindamos Prisikėlimą skelbiančių varpų prasmę? Šiaulių vyskupo ir ikimokyklinių įstaigų vadovų susitikimas kurijoje nutiesė kelius bendradarbiavimui. Pagrindinis susitikimo tikslas – aptarti religinio ugdymo galimybes ikimokyklinėse įstaigose.

Gausus vadovų susidomėjimas ir atvykimas į renginį parodė, jog darželiuose taip pat rūpinamasi dvasingumo bei religingumo puoselėjimu. Susitikime dalyvavo per 40 ikimokyklinių įstaigų vadovų.

Susirinkimas prasidėjo vyskupo sveikinimu. Ganytojas linkėjo ir kvietė drąsiai mažutėliams kalbėti apie Dievo karalystę, Viešpaties meilę kiekvienam. Centro vadovė D.Kratukienė pristatė Katechetikos centro veiklos tikslus,  gaires, bendradarbiavimo galimybes. Dauguma renginyje dalyvavusių vadovų susidomėjo giesmelėmis, vaizdo kasetėmis, tinkančiomis mažųjų ugdymui. Vadovų buvo klausiama, ar jie pageidautų susitikimų, seminarų. Atsakymai parodė, kad reikalingi susitikimai su tėvais, vaikais, įstaigos darbuotojais Advento, Kalėdų laikotarpiais, prieš Motinos ir kitas dienas. Taip pat reikia bendrai organizuoti seminarus auklėtojams. Tokių seminarų tikslas – supažindinti pedagogus su tikėjimo tiesų perteikimu vaikams, pasidalyti metodine medžiaga, literatūra, padėti parengti programą.

Kadangi vyskupija didelė ir nėra galimybės visus ikimokyklinių įstaigų darbuotojus pasikviesti į Šiauliuose rengiamus seminarus, buvo nuspręsta sudaryti tikybos mokytojų komandą. Šie mokytojai vyktų į metodinius centrus dekanatuose pasidalyti savo patirtimi. Jau gegužės mėnesį planuojamas pirmas toks seminaras Kelmės metodiniame centre.

Tai buvo pirmas susitikimas. Su vyskupu bendravę vadovai džiaugėsi, kad pagaliau ir į juos atkreiptas dėmesys, tiesiama pagalbos ranka. Vysk. E.Bartuliui dėkota gėlėmis, išreikšta viltis ir ateityje bendrauti.

Inesė Ratnikaitė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija