Atnaujintas 2006 balandžio 26 d.
Nr.31
(1431)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Svarstytos tilto per Nemuną problemos

Kovo 21 dieną Kauno m. savivaldybės didžiojoje salėje įvyko vieša diskusija dėl Panemunės tilto. Joje dalyvavo Kauno m. savivaldybės vicemeras A.A.Balutis, piliečių judėjimo „Kitas pasirinkimas“ Kauno skyriaus valdybos nariai M.Stebrys, R.Savickas. Diskusijoje pranešimus skaitė Kauno m. vyriausiasis urbanistas N.Valatkevičius, UAB „Genezė“ direktorius R.Skamarauskas, vicemeras K.Kuzminskas, Panemunės bendruomenės centro pirmininkas G.Žukauskas, pirmininko pavaduotojas J.Miškinis, Šančių bendruomenės pirmininkas G.Žižys, UAB „Kelprojektas“ tiltų projektavimo skyriaus viršininkas D.Žickis, Lietuvos žaliųjų judėjimo atstovas A.Gaidamavičius, inž. H.Kebeikis, piliečių judėjimo „Kitas pasirinkimas“ Kauno skyriaus valdybos narė ir Panemunės bendruomenės narė R.Zabielienė.

Ruošiant Panemunės tilto detalųjį planą (užsakovas – Kauno m. savivaldybė, rengėjas – Lietuvos ir Vokietijos UAB „Genezė“) pažeista nemažai galiojančių Lietuvos Respublikos įstatymų ir nutarimų. Todėl daroma prielaida, kad, prisidengus „naujojo Panemunės tilto vizija“, kažkam labai prireikė gražioje ir strategiškai patogioje vietoje esančios 7,5 ha žemės. Miesto vadovams svarbiausia turėtų būti įstatymų laikymasis ir tarnavimas visos visuomenės interesams. Sprendimai, svarbūs miestui, privalo būti priimami tik gavus bendruomenių ar daugumos gyventojų pritarimą.

Panemunės tilto detalusis planas buvo paruoštas prieš gyventojų, visuomeninių organizacijų ir bendruomenių valią pažeidžiant LR įstatymus, nesilaikant Kauno m. bendrojo ir Panemunės detaliojo planų direktyvų, ignoruojant saugaus eismo ir tiltų projektavimo specialistų išvadas. Todėl Rokų, Šančių ir Panemunės gyventojai kreipėsi į miesto vadovus ir prašė netvirtinti šio UAB „Genezė“ paruošto Panemunės tilto detalaus plano projekto, o kuo skubiau priimti sprendimą – perstatyti esamą tiltą.

Taip pat raginama miesto vadovus prisiimti atsakomybę už neremontuojamo, avarinio Panemunės tilto būklę ir pasekmes, bet kurią akimirką jam sugriuvus. Būtina nedelsiant imtis šio tilto rekonstrukcijos ir platinimo darbų su perspektyva nutiesti kelią į Rokus nuo praplatintos Tilto gatvės. Naujojo tilto nuovaža turi tapti ne sunaikinta natūrali Nemuno pakrantė, o Vaidoto gatvė, įvedus joje visas reikiamas komunikacijas ir išasfaltavus šaligatvius. Panemunė gyventojams reikia banko, notarų biuro, kultūros, sporto klubų, taip pat ir prekybinio centro. Jį siūloma statyti tokioje vietoje, kad po dešimties metų nereikėtų „pelningai“ nugriauti.

Lietuva – ne Baltarusija ir tikime, jog bus atsižvelgta į specialistų, piliečių nuomonę bei teisėtus jų reikalavimus.

XXI

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija