Atnaujintas 2006 gegužės 10 d.
Nr.35
(1435)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Šventė tautodailininkai

Už vaizduojamosios liaudies
dailės kūrinius parodoje pirmoji
vieta atiteko garsiam medžio
drožėjui Vytautui Ulevičiui (kairėje)

Visą mėnesį Aukštaitijos sostinės dailės galerijoje veikė Panevėžio krašto tautodailės dirbinių paroda. Jos dalyviais buvo 199 kūrybingi aukštaičiai, pristatę 463 įvairaus žanro kūrinius.

Apžvelgti parodos rezultatų, pakalbėti apie tai, kas yra aktualu, paskutinį balandžio šeštadienį Panevėžio krašto tautodailininkai susirinko Dailės galerijoje. Nepabūgusios kelionės atvyko viešnios iš Vilniaus – Liaudies kultūros centro Tautodailės poskyrio vyr. specialistės dr. Elena Počiulpaitė ir Laisvė Ašmonaitienė. Susirinkusiuosius sveikino Dailės galerijos direktorė Jolanta Lebednykienė, miesto Tarybos narys Valdemaras Jakštas, linksmino tautodailininkų kapela „Pagyvenę jaunuoliai“. Šventės programą paįvairino Rokiškio vaikų ir suaugusiųjų modeliai, kuriuos parengė tautodailininkės Vida Erslovienė ir Palmira Ivanauskienė.

Kalbėjęs Panevėžio krašto tautodailininkų vadovas Vidas Mažukna pasidžiaugė, jog jų gretos pasipildė naujais nariais. Deja, keletas jų per pastaruosius metus išėjo į Amžinybę. Jų atminimą pagerbė tylos minute. Kadangi šiemet Tautodailininkų sąjungai sukanka 40 metų, todėl nebuvo pamiršti seniausi jos nariai. Toks pirmasis pasirodė esąs keramikas ir kapelos „Pagyvenę jaunuoliai“ muzikantas Aleksas Valiušis. Nepamiršti buvo ir kiti veteranai. Tautodailininkų sąjungos padėkos raštais buvo apdovanoti geriausiai dirbę rajonų tautodailininkų vadovai. Taip pat buvo įvertintas ir anykštietės Skaidrės Račkaitytės triūsas. Devyniolikai kūrybingų žmonių buvo įteikti Tautodailininkų sąjungos nario pažymėjimai. Pasveikinti buvo ir kūrybinius jubiliejus šventę aukštaičiai. Už parodytą dėmesį kūrėjams Biržų tautodailininkų vadovas Kęstutis Preidžius Panevėžio krašto tautodailininkų pirmininkui V.Mažuknai įteikė naminės juodos duonos kepalą.

Vertinimo komisija, kurios pirmininkė buvo Liaudies kultūros centro tautodailės poskyrio vyr. specialistė E.Počiulpaitė, nariai – tokias pat pareigas turinti L.Ašmonaitienė, dailės galerijos direktorė J.Lebednykienė, Tautodailininkų sąjungos Panevėžio krašto pirmininkas V.Mažukna ir Panevėžio apskrities kultūros skyriaus vedėja Raimonda Valaitienė, nusprendė: už vaizduojamosios liaudies dailės kūrinius parodoje pirmąją vietą skirti Vytautui Ulevičiui (medžio dirbiniai), antrąją – Stanislovui Janušui (medžio dirbiniai) ir trečiąją – Stanislovui Petraškai (dirbiniai iš medžio). Už taikomosios liaudies dailės kūrinius parodoje pirmoji vieta pripažinta Virgilijui Galiauskui (kalvystė), antroji – Vytautui Kryževičiui (kalvystė), trečioji – Irenai Vilienei (tautinės juostos).

Įvyko ir Panevėžio krašto tautodailininkų pirmininko rinkimai. Juo perrinktas V. Mažukna. Šiuo metu Panevėžio krašto tautodailininkų šeimoje –337 kūrybinės minties nestokojantys aukštaičiai. Jų būstinė persikėlė į naujas patalpas – į Panevėžio miesto civilinės metrikacijos rūmus. Suradus lėšų, jos suremontuotos. Įrengta parodų salė.

Bronius VERTELKA

Panevėžys

Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija