Atnaujintas 2006 gegužės 10 d.
Nr.35
(1435)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Teroristas Nr. 1 įkūrė savo „valstybę“

„Al Qaedos“ ir „Talibano“ teroristinės grupuotės paskelbė, kad jos sukūrė savo valstybę, kurios teritorija – šiaurės vakarų Pakistano rajonai. Šių teroristinių organizacijų vadeivos tvirtina, jog jie visiškai kontroliuoja Pakistano šiaurinę Vaziristano provinciją ir nemažą dalį pietų Vaziristano provincijos. Teroristai pateikė ir savo „valstybės“ įkūrimo įrodymus, išplatinę daugybę vaizdajuosčių, kuriose matoma, kaip šių Pakistano provincijų žmonės masiškai stoja į „islamo karių“ būrius. Pakistano oficialūs asmenys pagaliau pripažino, kad šalies teritorijoje iš tiesų veikia islamiškųjų smogikų treniruočių lageriai. O JAV Federalinio tyrimų biuro agentai sučiupo du žmones, kurie tardymo metu prisipažino, jog jau pusę metų mokėsi viename tokiame teroristų lageryje, Pakistano teritorijoje. Vienas jų, 24 metų JAV pilietis Hamilas Chajatas, ir jo tėvas Umeras Chajatas papasakojo, kad tuose treniruočių lageriuose mokomi daugelio pasaulio šalių piliečiai.

Pirmiausia būsimieji smogikai ir teroristai mokomi taikliai šaudyti, supažindinami su įvairių konstrukcijų ginklais bei sprogmenimis, paprastai šaudymo pratybose prie taikinių priklijuojami JAV prezidento Džordžo Bušo bei kitų amerikiečių politikų portretai. Beje, kiekvienas „pradedantysis“ šachidas (šachidais vadinami būsimieji teroristai – savižudžiai) gali pasirinkti bet kokią šalį, kurioje pasirengęs iki paskutiniojo kraujo lašo ir visomis įmanomomis priemonėmis kovoti su „netikėliais kryžiuočiais“. Dauguma šachidų būsimajai kovai su „netikėliais“ pasirenka Jungtines Amerikos Valstijas, Iraką, Afganistaną, Indijos valdomą Kašmyrą.

JAV Federalinio tyrimų biuro pareigūnai atkakliai atsisako komentuoti vis dažniau pasirodančius pranešimus apie teroristų lagerius Pakistane bei apie teroristų paskelbtą „valstybę“. Tačiau JAV specialiosios tarnybos tikriausiai puikiai žino apie tų teroristinių lizdų egzistavimą. Neatsitiktinai dar 2004 metais JAV pasieniečiai ir kitos tarnybos gavo griežtą nurodymą ypač kruopščiai tikrinti visus keleivius, atvykstančius iš Pakistano. Jie išrengiami nuogai ir ieškoma, ar ant jų kūnų nėra pėdsakų nuo virvių, mėlynių ir randų bei kitų įrodymų, jog tai gali būti žmonės, praėję „mokslus“ teroristų lageriuose. Be to, paties Pakistano ginkluotosios pajėgos nuolat rengia didžiulius karinius reidus teroristų kontroliuojamose teritorijose. Po vienos tokios operacijos netgi buvo paskelbta, kad aptikta Osamos bin Ladeno „dešiniosios rankos“ Aimano az Zavachirio buveinė.

„Al Qaedos“ vadeivos paskelbė, kaip buvo surengta „valstybės“ paskelbimo ceremonija. Išplatintose vaizdajuostėse, kurias visame pasaulyje platina radikalieji islamistai, aiškiai matyti, kaip iki dantų apsiginklavę žmonės ramiausiai vaikšto miestų ir kaimų gatvėse, ragindami visus stoti į kovotojų už Alachą būrius. Be to, iš naujosios „tikrojo islamo valstybės“ išvarytos visos Vakarų humanitarinės pagalbos misijos. Uždrausta bet kokia muzika, uždarytos visos mokyklos, nužudyta daugybė mokytojų ir nespėjusių pabėgti žurnalistų. Vienoje vaizdajuostėje demonstruojama, kaip islamistai kardu nukerta galvą jaunam vyrui, pavogusiam iš prekybininko vieną pyragėlį.

Pasaulio ekspertai rimtai susirūpinę, kad masiniai teroristiniai aktai, koordinuojami iš „Al Qaedos“ ir „Talibano“ paskelbtos „valstybės“, jau greitai gali prasidėti įvairiausiose pasaulio vietose. Kaip tik talibai šį pavasarį jau paskelbė labai plataus puolimo prieš visus netikėlius pradžią. Žinoma, tokia įvykių eiga sukelia dar didesnį galvos skausmą Vašingtono politikams, jau įklimpusiems Irake ir Afganistane bei rengiantis dar vienam karui su dar viena „blogio ašies“ šalimi – Iranu.

Petras Katinas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija