Atnaujintas 2006 gegužės 10 d.
Nr.35
(1435)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Auklėjo tautine dvasia

„Saulės“ švietimo draugijos 100-mečiui

1904 metais buvo panaikintas lietuviškos spaudos draudimas. Vadovaujantis „Laikinosiomis taisyklėmis dėl draugijų ir sąjungų“ 1906 m. kovo 4 d., buvo leista kurti švietimo draugijas. Ypač didelės reikšmės turėjo Didžiojo Vilniaus Seimo raginimas kurti lietuviškas mokyklas ir auklėti jaunimą tautine dvasia.

Tokiomis palankiomis sąlygomis įkurtos „Žiburio“ (1906 05 15), „Saulės“ (1906 06 25), „Ryto“ (1912 ll 29) ir kitos švietimo draugijos. 1906 m. birželio 25 d. Kauno gubernijos gubernatorius P.V.Veriovkinas patvirtino „Saulės“ draugijos įstatus. Ši data – draugijos gyvavimo pradžia. Kunigas K.Olšauskis, pasauliečiai – P.Januševičius, A.Liaumianskis, pedagogas T.Žilinskas, daktaras R.Šliūpas, vargonų meistras J.Garalevičius ir buvo draugijos steigėjai. Vėliau, jau papildytuose draugijos įstatuose, buvo nurodytas draugijos tikslas: „Platinti apšvietimą ant pamato katalikų tikėjimo tarp lietuvių gubernijoje“. Pagrindinis draugijos tikslas – paruošti mokytojus lietuviškoms mokykloms.

1906 metais draugija dar slaptai įkūrė mokytojų kursus, o kitais metais jie buvo legalizuoti ir vadovu paskirtas žymus pedagogas J.Vokietaitis. Kadangi tuo metu Veiverių ir Panevėžio mokytojų seminarijos ruošė mokytojus vyrus, Kaune pradėjo ruošti mokytojas mergaites. Tai ir buvo pirmoji moteriška mokykla.

Kursai vyko išnuomotose patalpose Kaune, Donelaičio ir Maironio gatvių kampiniame name, dar vadinamame Miulerio namais. Už nuomą reikėjo brangiai mokėti, todėl buvo nutarta pasistatyti savo namus, kuriuose galėtų įsikurti ir pati draugija, o svarbiausia – pedagogų kursai. Vadovaujantis šūkiu „Pastatykime namus tiems, kurie Lietuvos vaikus mokys“ bei draugijos ir jos vadovo K.Olšauskio pastangomis, 1912-1913 metais buvo pastatyti „Saulės“ namai. Pastatas Kaune buvo tikrai įspūdingas. Net kardinolas E.Pacellis, pamatęs „Saulės“ rūmų nuotrauką, juos pavadino puikiaisiais.Tai buvo pirmasis ne tik Kaune, bet ir Lietuvoje visuomeninės paskirties pastatas, pastatytas lietuvių iniciatyva ir lėšomis.

Pedagogikos kursai Kaune veikė iki karo. Vėliau buvo perkelti į Vilnių, o dar vėliau – į Voronežą. Tik 1918-aisiais sauliečiai grįžo į savo rūmus, o rudenį buvo įsteigta „Saulės“ mergaičių mokytojų seminarija. 1923-1924 metais į seminariją buvo priimamos tik mergaitės.

Sauliečiai aktyviai dalyvavo Kauno kultūriniame gyvenime. Buvo gerai žinomas J.Naujalio suburtas „Saulės“ mokytojų mišrus choras, dalyvavo S.Šimkaus chore, „Dainos“ draugijoje ir kitur. Baigę kursus, dalyvaudavo scenos mėgėjų veikloje, organizuodavo vakarus, kurių metu vaidindavo lietuviškuose spektakliuose.

Iki 1918 metų kursus baigė apie 200 žmonių. Dauguma jų papildė lietuviškas mokyklas. Kai kurie pasuko kitu keliu – tapo bankininkais (J.Kaupas), dailininkais (K.Šimonis), operos artistais (V.Polovinskienė-Grigaitienė, A.Nezabitauskaitė-Galaunienė), žurnalistais (M.Šalčius), kunigais, politikais, mokslininkais (prof. Gylys) ir kitais Lietuvai reikalingais veikėjais.

„Saulės“ rūmai kaip magnetas traukė žinomus kultūros veikėjus. Čia dirbo J.Balčikonis, F.Damijonaitis, J.Karosas, S.Kymantaitė-Čiurlionienė, S.Matjošaitis-Esmaitis, J.Matusas, R.Olekas, R.Šliūpas, ilgametis kursų vedėjas J.Vokietaitis ir kiti. „Saulės“ rūmai 1919 metais priglaudė pirmąją muzikos mokyklą Lietuvoje, vadovaujamą J.Naujalio.

Draugija neapsiribojo tik mokytojų ruošimu. Ypač daug nuveikė steigiant įvairias švietimo įstaigas Kauno gubernijoje, įvairiose vietose organizavo savo skyrius. 1913-aisiais buvo 63 draugijos skyriai su 3372 nariais.

Draugijos skyriai steigė pradines mokyklas, sekmadieninius ir vakarinius kursus suaugusiems, bibliotekas, skaityklas, knygynus, vaikų darželius ir kitas švietimo įstaigas. Draugijos skyriai 1906-1914 metais įsteigė 62 pradines mokyklas ir kursus suaugusiems, kuriuose dirbo 42 mokytojai, o mokėsi daugiau kaip 1500 mokinių. Vien Kaune įsteigė daugiau kaip 12 pradinių mokyklų. Draugija skyrė dėmesio ir aukštesniosioms mokykloms. 1916-1918 metais įsteigė gimnazijas Kaune, Telšiuose ir progimnazijas Biržuose, Kupiškyje, Zarasuose, Jurbarke, Ramygaloje, Rokiškyje, Šeduvoje, Utenoje ir Žagarėje.

Atkūrus nepriklausomybę, draugija stengėsi išlaikyti savo pozicijas, dar steigė naujas mokyklas. 1923-iaisiais įsteigė pirmąją Lietuvoje Kauno „Saulės“ mergaičių progimnaziją, kuri vėliau tapo „Saulės“ gimnazija.

Draugijos veikla susilpnėjo po 1926 metų autoritarinio režimo įvedimo. Draugija negalėjo išlaikyti mokyklų, todėl buvo priversta jų atsisakyti. 1930-aisiais atsisakė Kauno „Saulės“ mergaičių gimnazijos, o 1936-aisiais – Kauno „Saulės“ mergaičių mokytojų seminarijos. 1940 metais, prieš įsiveržiant bolševikams, draugija teišsaugojo tik Švėkšnos gimnaziją, Šeduvos progimnaziją ir pradžios mokyklą Kaune. 1940-aisiais, bolševikams užgrobus Lietuvą, „Saulės“ švietimo draugija buvo paleista.

Taigi „Saulės“ draugija turėjo didžiulę reikšmę nacionalinėje mokytojų ugdymo sistemoje. Draugija sukūrė pradinių mokyklų tinklą, įsteigė daug gimnazijų ir progimnazijų. Palyginimui: švietimo draugija „Žiburys“ įsteigė tris kartus mažiau pradinių mokyklų nei „Saulės“ draugija.

„Saulės“ mokyklų ugdymo programa buvo suderinta su Katalikų Bažnyčios keliamais tikslais, mokyklas globojo bažnytinė vadovybė. Nepriklausomybės laikotarpiu draugijos mokyklose buvo dirbama pagal Švietimo ministerijos parengtas mokymo programas.

„Saulės“ draugijos vaidmuo švietimo raidoje yra tikrai svarbus. Lietuvišku patriotiniu ir katalikišku auklėjimu ji yra nusipelniusi lietuvių tautai ir valstybei. Draugija paspartino šalies švietimo raidą visu dešimtmečiu.

Šiemet sukanka šimtas metų nuo draugijos įkūrimo. Tai gera proga paanalizuoti jos nueitą kelią, įvertinti veiklą ir atskleisti jos reikšmę.

Draugijos veikla nuo 1906 metų iki 1915-ųjų neblogai apibendrinta Vidos Pūkienės knygoje „Lietuvių švietimo draugijos XX amžiaus pradžioje (1906-1915 metais)“, išleistoje 1994 metais.

Koks „Saulės“ draugijos įkurtų švietimo įstaigų likimas? Kokie žmonės yra baigę šias mokyklas? Ar nereikėtų pažymėti draugijos veiklos svarbesnius momentus atminimo lentose? Jubiliejus galėtų paskatinti domėtis „Saulės“ draugijos veikla pedagogus, Katalikų mokslo akademiją, katalikiškąją dvasininkiją ir kitus suinteresuotus asmenis.

Valdemaras JARUŠEVIČIUS,
Kauno „Saulės“ gimnazijos mokytojas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija