Atnaujintas 2006 gegužės 24 d.
Nr.39
(1439)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Tenai, kur visi būdavo išgirstami

Vladas VAITKEVIČIUS

Poetė Aldona Elena Puišytė
skaito savo kūrybą

Per vėlyvo pavasario pražydintą Lietuvą vingiuoja ir tiesiau šauna Tarptautinio poezijos pavasario keliai. Vienu jų gegužės 20-ąją poetų būrelis, neatitraukdamas akių nuo kuplių baltų sodų, nostalgiškai primenančių aukštus pasakiškus vaikystės pusnynus, nuo pienių geltoniu nudažytų laukų, pievų ir pamiškių, trimis mašinomis skubėjo į Paberžę, tą amžinąjį atilsį tėvo Stanislovo sukurtą kampelį, kuriame užuovėją, paspirtį rasdavo, nedūlantį, sielą gydantį žodį išgirsdavo ir gyvenimo pavargėliai ar paklydėliai, ir narkotikų ar alkoholio gniuždomi tėvynainiai, ir menininkai, ir tie, kurių niekas neišklausydavo nei suprasti norėdavo. Skubėjo poetai, nes jiems, anot poeto Gedimino Griškevičiaus, saulėtasieliams ir jautriasieliams dar dažniau sprangioje kasdienybėje, švilpiant piktiems politikos vėjams, trūksta ramybės ir tylos. Skubėjo, nes žinojo, kad dvyliktą valandą medinėje Paberžės Švč. M.Marijos Apsilankymo bažnyčioje, menančioje, kaip 1863 metais, prieš vesdamas į mūšį sukilėlius, joje meldėsi kun. Antanas Mackevičius, kurioje, poetės Aldonos Elenos Puišytės žodžiais, šviečia tėvo Stanislovo aura, Paberžės klebonas ir poetas kun. Skaidrius Kandratavičius aukos šv. Mišias ir prašys Aukščiausiojo stiprinti menininkų šviesos, tiesos, atjautos ir amžinųjų, barbarų batais nesutrypiamų, vertybių geismą. Per šv. Mišias poetai ir visi susirinkusieji už mirusius meno kūrėjus sukalbėjo „Viešpaties angelą“. Šv. Mišioms pasibaigus, bažnytėlėje suskambo poezija. Eilėraščius skaitė poetai Antanas A.Jonynas, „kartais Liuizianos valstijoje“ (JAV), „kartais Vilniuje gyvenanti“ Vitalija Bogutaitė, Marius Burokas, iš Kėdainių krašto kilęs Valdas Daškevičius, muzikas ir rašytojas Ramūnas Jaras, su savo grupe grojęs per atokvėpio minutes, Rasa Čergelienė. Almanachą „Poezijos pavasaris ‘06“ pristatė jo redaktorė – „Vagos“ leidyklos vyriausioji redaktorė Janina Riškutė, pabrėžusi almanacho sudarytojos poetės Dovilės Zelčiūtės jame įkūnytą imperatyvą – atitrūkti nuo tikrovės, kilti į šviesą. Tai ypač liudijo A.E.Puišytės skaityta kūryba. Klausytojai išgirdo Aldonos Ruseckaitės, Liudo Gustainio, Alfo Pakėno, Irenos Dudėnienės, Valentinos Kašauskienės ir šių eilučių autoriaus eilių.

Vienas po kito prie mikrofono ėjo Kėdainių rajono literatų klubo „Varsna“ nariai Genė Sereikienė, Vitolis Laumakys, perskaitęs tėvui Stanislovui skirtą eilėraštį „Rekviem“, Zita Zokaitytė, Genovaitė Žukauskaitė, Raimonda Mikuckytė ir kiti, iš Kelmės atvažiavęs Vladas Kalvaitis, kartu su šviesaus atminimo mons. Kazimieru Vasiliausku tremtyje kasęs akmens anglį.

Kėdainių rajono savivaldybės vicemeras Bronislovas Dromantas, poetams palinkėjęs siekti kūrybos aukštumų, įteikė keturias savivaldybės įsteigtas nominacijas. Jas už tradicijų puoselėjimą pelnė A.E.Puišytė ir A.Ruseckaitė, už novatoriškumą – R.Čergelienė, už avangardinį meną – R.Jaras. Vicemeras poetams, Lietuvos rašytojų sąjungos nariams, už dalyvavimą šventėje įteikė Kėdainių rajono savivaldybės merės Nijolės Naujokienės pasirašytus padėkos raštus, o Paberžės seniūnas Regimantas Valiauskas už nuoširdų ir išmoningą poetų šventės organizavimą padėkojo klebonui kun. S.Kandratavičiui, o pastarasis – rėmėjui labdaros ir paramos fondui „Viltis – Vikonda“, poetams padovanojusiam po almanachą „Poezijos pavasaris ‘06“. Kėdainių „Rotary“ klubo atstovas kraštiečiui V.Daškevičiui įteikė gėlių ir vazą.

Paberžės muziejaus vedėja Regina Galvanauskienė renginio dalyviams aprodė muziejų, papasakojo apie altruistinę tėvo Stanislovo veiklą, apie paskutines jo gyvenimo dienas, kai jis, sunkiai sirgdamas, rūpinosi ne savimi, o kitais.

Atvažiavusieji į poezijos šventę Paberžėje dar kartą poetų balsus išgirdo įrengtoje menėje. Joje eilėraščius skaitė almanacho debiutantai panevėžietis Tomas Petrulis, biržietė Aušra Kaziliūnaitė ir kiti jauni poetai. Vėl širdį malonino A.E.Puišytės, A.A.Jonyno, kun. S.Kandratavičiaus, R.Čergelienės, L.Gustainio poezija.

Sudiev, Paberže, sudiev, švente, visada, pasak Ernesto Hemingvėjaus, esanti su mumis... Dar bus pavasarių, ir mes vėl susitiksime.

Paberžė, Kėdainių rajonas

Birutės KAIRAITYTĖS nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija