Atnaujintas 2006 gegužės 24 d.
Nr.39
(1439)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Literatūrinės premijos laureatė

Bronius VERTELKA

Iškilmių Smilgiuose svečiai (iš kairės):
Panevėžio rajono vicemeras Vytautas
Rapolas Gritėnas, viešnios iš Vilniaus
rašytojos Gintarė Adomaitytė ir Birutė
Jonuškaitė, leidyklos „Gimtasis žodis“
direktorius Algis Paulauskas
ir jo pavaduotojas Vytautas Stanelis

Birutės Jonuškaitės knygos
„Eksperimentas“ ištrauką skaito
Panevėžio J.Miltinio dramos teatro
aktorė Ligita Kondrotaitė. Už jos sėdi
G.Petkevičaitės-Bitės fondo tarybos
pirmininkas Edvardas Vaičius
Autoriaus nuotraukos

Publicistės, rašytojos, visuomenės veikėjos, vaikų globėjos, Puziniškio dvaro valdytojos Gabrielės Petkevičaitės-Bitės literatūrinės premijos laureate tapo vilnietė prozininkė Birutė Jonuškaitė. Premiją viešniai įteikė Panevėžio rajono vicemeras Vytautas Rapolas Gritėnas. Rašytojos B.Jonuškaitės kūrybinis talentas taip buvo įvertintas gegužės 16-ąją Smilgių seniūnijos salėje. Kartu su pripažinta plunksnos meistre buvo rašytoja Gintarė Adomaitytė, leidyklos „Gimtasis žodis“ direktorius Algis Paulauskas ir jo pavaduotojas Vytautas Stanelis. Renginį vedė G.Petkevičaitės-Bitės fondo tarybos pirmininkas Edvardas Vaičius. Smilgių bibliotekoje dirbantis vyriškis čia buvo pristatytas kaip šio krašto kultūros ministras. Knygos „Eksperimentas“, kuri jos autorei pelnė garbingą premiją, ištraukas skaitė Panevėžio J.Miltinio dramos teatro aktorė Ligita Kondrotaitė.

G.Petkevičaitės-Bitės, smulkios moters, kuri dirbo daugiau nei keli jaučiai (taip ją įvertino Vaižgantas), premija įteikta devynioliktąjį kartą. Visų jos laureatų knygas galima rasti Smilgių vidurinės mokyklos muziejuje. Vienintelis jis jas turi. Beje, mintis steigti šio krašto žymios moters vardo literatūrinę premiją kilo būtent šioje švietimo įstaigoje prieš ketvirtį amžiaus. Realybe ji tapo po dvejų metų. Taigi Smilgiuose buvo įvardyta jau devynioliktoji šios garbę teikiančios premijos laureatė.

Apie B.Jonuškaitę, kaip apie itin kūrybišką moterį, žodį tarė jos kolegė Gintarė Adomaitytė. Rašytoja ją lygino su G.Petkevičaite-Bite. Smilgių viešnia sakėsi esanti laiminga, jog jai teko prisidėti, kad dienos šviesą išvystų B.Jonuškaitės knyga „Eksperimentas“.

Leidyklos „ Gimtasis žodis“ atstovas Vytautas Stanelis tikino, jog nekilo abejonių, ar leisti knygą „ Eksperimentas“. Tai, pasak jo, prasmingas kūrinys, kurį verta perskaityti. Svečias ragino kūrėjus neiti pigios komercijos keliu, neleisti žemo lygio rašinių, principingai laikytis rimtų kūrėjų principų. Premijos laureatė B.Jonuškaitė suabejojo, ar ji verta tokio aukšto kūrybinio pripažinimo. Laureatė pasakojo, jog į savo knygą „ Eksperimentas“ sudėjo 18 pokalbių su žymiais lietuviais – pasaulinio garso dailininku Stasiu Eidrigevičiumi, iš Vabalninko krašto kilusiu monsinjoru Kazimieru Vasiliausku, Paberžės klebonu Tėvu Stanislovu ir kitais. Ji tarsi surinko juos visus prie bendro stalo bendram pokalbiui. Premiją pelniusios knygos autorė prisiminė ir savo studentiškus laikus. Studijuodama žurnalistiką Vilniaus universitete, ji nebėgiojo po laikraščių redakcijas, kad išspausdintų bent mažytį jos straipsnelį ir po juo pamatytų savo pavardę. Tuo metu verčiau eidavo pasivaikščioti Neries pakrantėmis, išsikalbėti su geru žmogumi. Prozininkė atviravo, jog kūrybai stengiasi atiduoti nemažai laiko. Anot jos, toks trumpas žmogaus gyvenimas, ir nežinai, kada jis baigsis, todėl turi išnaudoti geram tikslui kiekvieną minutę. „Dėkoju Dievui, kad Jis suteikė man galimybę pabendrauti su gausybe gerų žmonių“, – sakė Vilniuje gyvenanti rašytoja.

Rajono Tarybos narys Vladas Navikas, vienas iš G.Petkevičaitės-Bitės fondo tarybos narių, B.Jonuškaitei įteikė naminės juodos duonos kepalą, padėtą ant drobinio rankšluosčio, o Smilgių seniūnė Zita Dabužinskienė – didžiulį šakotį. Premijos laureatė sulaukė nemažai sveikinimų.

Laukė dar viena maloni akimirka. Kalbėjusi Smilgų vidurinės mokyklos mokytoja Birutė Ambotienė teigė, jog su grupele žmonių prieš porą metų jai teko lankytis Rašytojų sąjungoje, kur buvo šiltai sutikti B.Jonuškaitės. Kartu istorikė pasidžiaugė, jog kuriančių žmonių yra ir pačiame Smilgių miestelyje.

Mažąja G.Petkevičaitės-Bitės premija buvo paskatinta vietos vidurinės mokyklos vienuoliktokė Sandra Banelytė. Jaunoji poetė skaitė savo sukurtas eiles.

Smilgiai, Panevėžio rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija