Atnaujintas 2006 gegužės 24 d.
Nr.39
(1439)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Euras neatskrido

Jau keletą metų Lietuvos valstybės pasiuntiniai darbavosi Briuselyje – Europos Sąjungos būstinėje: ruošė kelią Lietuvai į Europos Sąjungą. Pagaliau baigė ir Lietuvai beliko tos dienos, kada ji bus nudžiuginta ir Europos Sąjungos pinigais – euru. Juk jau gal antri metai visiems buvo skelbiama, kad nuo 2007 m. sausio 1 d. visi Lietuvos gyventojai eurus galės kimšti į savo kišenes.

Nežinia, kaip lietuviai laukė tos dienos. Bet greitai Lietuvoje pradėjo brangti įvairios prekės, paslaugos. Net Vyriausybė tai pamatė ir ėmė kai ką daryti, kad lietuviai neišsigąstų euro: šiek tiek padidino pensijas, savo draugams bei bendražygiams slapta ėmė dalyti milijonus iš Briuselio gautų pinigų. Bet tos Vyriausybės paslaugos paprastų piliečių gyvenimą ne pagerino, o pablogino. Ir kai žinių rinkėjai apklausė lietuvius, ar jie laukia euro, pusė jų atsakė, kad laukia, o pusė nelaukia.

Vyriausybė, atrodo, nemažai darė, bent kalbėjo, kad daro. Juk paprasti žmonės apie Vyriausybės darbus beveik nieko nežino, nes ji daug ką daro slapta. Pavyzdžiui, iš Europos aruodų šiemet jau, atrodo, trečią kartą gavo beveik po milijardą litų. Kam tuos pinigus išdalijo? Paslaptis. Išryškėjo, tiesa, viena kita kiaulystė. Bet tik viena kita. Štai kad ir šiemet paaiškėjo, jog beveik milijoną litų gavo žemės ūkio ministrės Kazimiros Prunskienės sūnus rūmams ant Žeimenos krantų statyti. Ir žiniasklaida, ir žmonės apie tai prakalbo garsiai, bet viskas tuo ir baigėsi. Gal dėl to, kad jau visai artėjo diena, kada Briuselis ar Strasbūras nutars.

Lemtingiausią gegužės 16 dieną Europos Sąjungos tarėjai Lietuvos Vyriausybei trenkė per galvą: Lietuvos Vyriausybė blogai pasirengė priimti eurą, todėl euro 2007 m. sausio 1 d. negaus. Kažin ar gaus ir 2008 m. sausio 1 d.

Ką daryti?

Manau, kad Lietuvos dabartinė Vyriausybė tuojau pat turėtų susirinkti į savo posėdį, kuriame jos Pirmininkas iš karto turėtų savo pavaldiniams pasakyti: „Mes, Lietuvos Vyriausybė, dirbome blogai, todėl tuojau pat turime atsistatydinti!“

Vyriausybės nariai ministrai galbūt netektų žado, bet, jeigu būtų pakankamai išmintingi, jie visi turėtų pakelti rankas, pritardami Vyriausybės Pirmininko ištarmei, nes atėjo toks laikas, kada jie turi suprasti dabartinės Lietuvos Vyriausybės darbo nesėkmę. Šie mano žodžiai gal ir nesulauks įgyvendinimo, bet tikiu, jog dalis Lietuvos piliečių šiai ištarmei pritars, o Vyriausybė įvykdys mano pasiūlymą.

Viktoras ALEKNA

Vilnius

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija