Atnaujintas 2006 birželio 7 d.
Nr.43
(1443)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Įvairios delionės ar nauji rinkimai?

Po Algirdo Brazausko Vyriausybės žlugimo Lietuvoje lieka politinis vakumas, kurį neaišku kam pavyks užpildyti. Taip pat neaišku, kaip Seime galima patvirtinti bet kokią Ministro Pirmininko kandidatūrą, kai socdemų partneriai populistai darbiečiai turi tiek daug nemalonumų su teisėsauga, o Tėvynės sąjunga neskuba duoti indulgenciją nuo Darbo partijos atskilusiems „pilietininkams“, kurių šaknys tikrai buvo maitinamos iš tos pačios „juodosios“ kasos.

Kitų partijų įtakos nėra tokios didelės, kad vertėtų apie jas kalbėti. Manau, teisėsaugos institucijų profesionalus darbas sudėlios naująją koaliciją, žinoma, netiesiogiai. Patriotinė visuomenės dalis jau seniai laukė tos dienos, kai Kėdainių oligarcho klika bus demaskuota ir išstumta iš politinio gyvenimo. Tačiau daugiau kaip dvejus metus jie, pasislėpę už plačių A.Brazausko pečių, kiek įmanydami kenkė valstybės prestižui ir žmonėms stengdamiesi prikimšti „grupės draugų“ kišenes iš Europos gaunamos paramos sąskaita. Buvęs Premjeras nieko nedarė, o tik laukė tos dienos, kai, pasak V.Landsbergio, „tas kortų namelis grius“.

Tikriausiai tik nauji rinkimai būtų naudingi ir visai Lietuvai. Visiems aišku, kad būsimoji koalicija, kad ir kas ją sudarytų, vis tiek būtų labai trapi, nes joje turėtų dalyvauti nepaprastai daug ir skirtingų vertybinių pažiūrų partijų.

Tačiau net aritmetinė dauguma negarantuos naujajai koalicijai vidinio stabilumo. Bet kokios sudėties naujojosios koalicijos partijos bus suinteresuotos geresniais greitai vyksiančių savivaldybių rinkimų rezultatais, o tai tikrai neskatins darnaus darbo.

Kitas argumentas už išankstinius Seimo rinkimus būtų tarptautinis Lietuvos įvaizdis, nes teisėsaugos tyrimai kelia rimtų abejonių dėl visų su Darbo partija patekusių į Seimą mandatų legitimumo. Tai, žinoma, nebuvo nepastebėta užsienio valstybių ambasadų ir kitų tarnybų. Politine prasme kitos alternatyvos nėra, nes krizės keičia vieną kitą, jog stebint iš šalies sunku susivokti, ar čia vis dar ta pati, ar jau nauja kitų veiksnių sąlygota krizė.

Dainius Varnas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija