Atnaujintas 2006 birželio 7 d.
Nr.43
(1443)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Dėl Lukiškių aikštės tvarkymo
ir simbolio „Laisvė“ sukūrimo architektūrinio – meninio
konkurso sąlygų

Lietuvos kraštovaizdžio architektų sąjungos viešas pareiškimas Lietuvos Respublikos kultūros ministrui Vladimirui Prudnikovui, Vilniaus merui Artūrui Zuokui

Konkurse numatyta išnagrinėti tris problemas: sutvarkyti Lukiškių aikštę, pastatyti „Laisvės“ simbolį, po aikšte įrengti garažą. Pagal konkurso sąlygas visi trys uždaviniai turi būti sprendžiami iš karto. Kyla klausimas, kuris šių uždavinių yra svarbiausias. Koks tai konkursas – kraštovaizdžio architektūros, skulptūros ar statinio?

Jau turime patirties (pvz., Karaliaus Mindaugo paminklo konkursas), kai svarbiausias tampa skulptoriaus darbas ir jis lemia konkurso laimėtojus. O kraštovaizdžio architektūrai skiriamas tik antraeilis vaidmuo. Tačiau visuomenei Lukiškių aikštė labai svarbi kaip miesto želdynas, poilsio vieta. Šiuo požiūriu aikštė dabar gerokai apleista, ir tai būtina pakeisti.

Mes matome vienintelę metodiškai teisingą darbo eigą. Pirmiausia reikia surengti aikštės tvarkymo konkursą, kuriame paaiškėtų skvero erdvės idėja ir „Laisvės“ simbolio vieta ir apimtis. Antrasis etapas jau būtų paties „Laisvės“ simbolio konkursas.

Konkurso dalyviams primesta kurti požemines automobilių stovėjimo aikšteles, nors jos semantiškai nesiderina su „Laisvės“ simboliu ir prieštarauja pagrindinei želdyno, kaip gamtos salos mieste, funkcijai.

Neaišku, kodėl konkurso sąlygose numatyti du turai, nors visi konkurso tikslai sprendžiami iš karto. Prašome įvertinti konkurso esmę ir netvirtinti parengtų šio konkurso sąlygų.

Alvydas Žickis,
LKAS pirmininkas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija