Atnaujintas 2006 birželio 30 d.
Nr.50
(1450)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Naujojo Ičkerijos prezidento ryžtas

Pasaulio agentūros viename tinklapyje paskelbė naujojo Čečėnijos Respublikos–Ičkerija prezidento Doku Umarovo pareiškimą, jog dar šią vasarą čečėnų laisvės kovotojai surengs daugybę atakų prieš okupantus ne tiktai Kaukaze, bet ir kituose Rusijos regionuose. Sprendžiant iš Rusijos žiniasklaidos komentarų dėl šio D.Umarovo pareiškimo, į jį žiūrima gana rimtai ir net skelbiama, kad Rusijos specialiosios pajėgos ir Čečėnijos „premjero“ Ramzano Kadyrovo galvažudžiai padarė didelę klaidą nužudę Čečėnijos Respublikos–Ičkerija prezidentą D.Umarovo pirmtaką Abdulą Chalimą Saidulajevą, kuris buvo nuosaikaus čečėnų kovotojų sparno atstovas ir ne kartą siūlė Maskvai sėsti prie derybų stalo, kad pagaliau būtų nutrauktas užsitęsęs kraujo liejimas. Tuo tarpu D.Umarovas priskiriamas prie čečėnų „nesutaikomųjų“ ir dažnai lyginamas su kitu čečėnų karo lauko vadu Šamiliu Basajevu. Abu jie turi labai didelį autoritetą tarp čečėnų laisvės kovotojų. Nepalyginti didesnį, kokį turėjo nužudytas A.Ch.Saidulajevas ir netgi Aslanas Maschadovas. Beje, 1997 metais prezidentas A.Maschadovas paskyrė D.Umarovą Ičkerijos saugumo tarnybos vadovu. O pernai A.Ch.Saidulajevo įsaku D.Umarovas buvo paskirtas viceprezidentu ir Ičkerijos nacionalinės saugumo tarybos direktoriumi.

Naujasis Čečėnijos-Ičkerija Respublikos prezidentas gimė 1964 m. balandžio 13 d. Charsenojaus kaime, Šatojaus rajone. Turi aukštąjį inžinieriaus statybininko išsilavinimą, skirtingai nuo pusiau beraščio Čečėnijos „premjero“, paskelbto Rusijos didvyriu, Ramzano Kadyrovo.

Naujasis Ičkerijos prezidentas yra vedęs vieno artimiausių legendinio prezidento Dž.Dudajevo bendražygio, karo lauko vado Daudo Achmadovo dukterį. Dabar šeima turi šešis vaikus, o jauniausiam iš jų – vos mėnuo. R.Kadyrovo asmeninės gvardijos kriminaliniai elementai jau pagrobė įkaitais ne vieną dabartinio prezidento giminaitį. Netgi labai tolimą. O du jo broliai – Isa ir Musa – žuvo didvyrių mirtimi kovodami su okupantais. Beje, Rusijos saugumiečiai jau kelis kartus skelbė informaciją, kad D.Umarovas nukautas. Paskutinis toks pranešimas, kurį paskelbė didžiausios Rusijos informacijos agentūros, buvo paskelbtas pernai, sausio 15 dieną. Esą D.Umarovas žuvo mūšyje su Rusijos specialiųjų tarnybų pajėgomis netoli Gruzijos sienos. Vėliau buvo skelbiama, kad jis buvo sunkiai sužeistas, – jam peršauti abu plaučiai ir kiti gyvybiškai svarbūs organai, - todėl mirė nuo žaizdų. Tačiau tokius pranešimus okupacinės armijos ir saugumo generolai jau daugybę kartų skelbė ir apie kitą čečėnų laisvės kovotojų vadą Š.Basajevą. Tai jau tapo įprastu dezinformacijos metodu.

D.Umarovas, ką, beje, pripažįsta ir Rusijos kariniai apžvalgininkai, yra labai narsus, sumanus ir bebaimis karo lauko vadas. Ypač jis pasižymėjo per pirmąjį Čečėnijos karą, kai vadovavo specialiųjų pajėgų batalionui „Borz“.

Įdomu, kad šiomis dienomis grupė Rusijos generolų paskelbė savo prognozes, kokių regioninių karų gali laukti Rusija artimiausiu metu. Nepaisant pergalingų Kremliaus reakcijų, kad karas Čečėnijoje jau seniai pasibaigė ir belieka pribaigti keliasdešimt kalnuose besislapstančių „banditų“, trys įtakingi Rusijos generolai, - Aleksandras Vladimirovas, Leonidas Ivašovas ir Pavelas Zolotariovas, - prognozuodami apie regioninius karus, su kuriais susidurs Rusija, atskirą skyrių savo analizėje paskyrė Čečėnijai. Jis pavadintas: „Mūšis už Čečėniją“. Štai kas jame rašoma: „Islamiškieji ekstremistai, kuriuos amerikiečiai vis tiek išstums iš Irako, suras savo vietą ir sukaups dideles pajėgas Čečėnijoje. Taigi prasidės naujas, daug kraujo pareikalausiantis kovos etapas. Rusija, ko gero, dar kartą taps nugalėtoja šioje kovoje. Tačiau pergalės kaina bus labai didelė, nes smogikai bus kur kas geriau apginkluoti ir parengti nei Basajevo „banditų gaujos“. Taigi nepaisant pergalės trimitų, labai įtakingi Maskvos generolai pripažįsta, kad apie jokią pergalę negalima net svajoti.

Petras KATINAS

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija