Atnaujintas 2006 birželio 30 d.
Nr.50
(1450)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Muzika – žmonėms ir Dievo garbei

Friedrich Haarhaus

Antikos laikais žinota, kad muzika gali turėti gydomosios galios. Graikijoje plačiai žinomų terapinių centrų Epidauros ir Kos reputacija buvo pagrįsta tikrais pagijimais. Muzika priklausė gydymo ritualui. Ji netgi buvo gydymo ceremonijų centre. Kadangi buvo žinoma, jog daugelio ligų priežastys glūdi sieloje, todėl remtasi tuo, kad išgijimas turi įvykti iš vidaus. Tikėjimą magišku mistiniu muzikos poveikiu vėliau pakeitė mokslinės žinios bei išvados. Graikų mąstytojai muziką matė kaip priemonę psichikos higienai. Muzikai buvo priskiriama harmonizuojanti, t.y. psichikos reikalus sutvarkanti funkcija. Dėl to ji gydymui buvo laikoma svarbiausia.


Pandėlio bažnyčia vėl turės bokštus

Bokštus statantys vyrai: (iš kairės)
darbų vadovas Jonas Gaidys,
suvirintojai Vidas Gričius
ir Virginijus Naujokas

Pandėlio Švč. Mergelės Marijos Vardo bažnyčios bokštai buvo sunaikinti Antrojo pasaulinio karo metu. Mintis atstatyti juos kilo iš šio krašto kilusiam, dabar Vilniuje gyvenančiam Albinui Jasiūnui. Savo ketinimą šis kilnios dvasios žmogus jau baigia įgyvendinti.

Pagaminti tokius pat šventovės bokštus, kokius juos turėjo ją pastačius, apsiėmė Vilniaus AB „Montuotojas“ montavimo firma Panevėžyje. Tokio darbo patirties ji jau turėjo: gamino ir montavo kryžiaus kompleksą Berčiūnų Lietuvos Kankinių bažnyčiai.


Paveikslo karūnavimo iškilmės

Dievo kulto ir sakramentų kongregacija gegužės 31 dieną išleido dekretą, kuriame sakoma, kad jai duotomis galiomis leidžiama Žemaičių Kalvarijos šventovėje esantį malonėmis garsų Švenčiausios Mergelės Marijos – Krikščioniškų Šeimų Karalienės – paveikslą Popiežiaus vardu ir autoritetu vainikuoti Popiežiaus pašventintu vainiku.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija