Atnaujintas 2006 liepos 7 d.
Nr.52
(1452)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Šv.Kotrynos bažnyčia atvėrė duris lankytojams

Vilniaus Šv.Kotrynos
bažnyčios vidus

Šv.Kotrynos bažnyčia Vilniuje

Neseniai duris lankytojams Vilniuje atvėrė keletą metų restauruota Šv. Kotrynos bažnyčia, kurioje buvo atliktas kapitalinis remontas. Šiuo metu Šv.Kotrynos bažnyčios pagrindinė nava pritaikyta koncertinei veiklai (250 sėdimų vietų), rūsius tikimasi išnaudoti kaip erdvę parodoms, o aplink pagrindinę navą išsidėsčiusiose patalpose repetuos Vilniaus miesto savivaldybės meniniai kolektyvai, vyks kameriniai renginiai. Šią kultūrinę erdvę administruoti patikėta Vilniaus mokytojų namams, o bažnyčios sales eksploatuos savivaldybės įsteigti meniniai kolektyvai: berniukų choras „Ąžuoliukas“, choras „Jauna muzika“ ir Šv. Kristoforo kamerinis orkestras. Visas kultūrines programas koordinuos Donatas Katkus, „Ąžuoliuko“ vadovas Vytautas Miškinis ir „Jauna muzika“ vadovas Vaclovas Augustinas. Bus priimamos visų menininkų, norinčių veikti šioje erdvėje, paraiškos.

Anot D. Katkaus, Vilniaus kultūrinis gyvenimas gavo milžinišką dovaną. „Šv. Kotrynos bažnyčia yra daugiakultūrinis centras, vienijantis dailę, teatrą, poeziją, muziką. Lietuvoje nėra vietos, kur choras taip gražiai skambėtų. Sudarysime sąlygas šioje meninėje erdvėje reikštis ir talentingiems jauniems atlikėjams. Stengsimės, kad salė išlaikytų savo kilnumą, ateinantys žinotų, jog skamba aukščiausios klasės muzika, koncertuoja aukščiausios klasės atlikėjai“, - sako D.Katkus.

V.Augustinas sakė, kad jam visa tai kaip stebuklas. „Nėra nieko gražiau, kaip choras, skambantis geroje bažnyčios akustikoje. Šv. Kontrynos bažnyčioje atsiveria puikus garso ir erdvės santykis. Tikiuosi, kad ši erdvė skatins naujų kūrinių atsiradimą, kūrinių būtent šiai bažnyčiai“, – džiaugėsi jis.

Šv.Kotrynos bažnyčia yra pirmoji šalies nepriklausomybės laikotarpiu kompleksiškai restauruota Vilniaus bažnyčia. 2003 metais Vilniaus savivaldybė su Vilniaus arkivyskupija pasirašė panaudos sutartį, leidžiančią neveikiančius maldos namus restauruoti ir 20 metų naudoti kultūrinei veiklai. Visiškai restauruotas centrinis bažnyčios altorius. Jam šiuo metu trūksta tik originaliųjų altoriaus paveikslų, kuriuos nutapė garsus XVIII amžiaus dailininkas Simonas Čechavičius ir kurie saugomi Lietuvos dailės muziejuje. Bažnyčioje įrengtos šildymo, ventiliacijos, apšvietimo sistemos, rūbinės, sanitariniai mazgai, liftai neįgaliesiems, administracinės patalpos. Į pastato restauraciją investuota šeši milijonai litų.

Nuotraukos iš www.vilnius.lt

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija