Atnaujintas 2006 liepos 7 d.
Nr.52
(1452)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Žlugusios taikos viltys

Petras KATINAS

Paskutinieji įvykiai Artimuosiuose Rytuose aiškiai rodo, kad Vašingtono parengtas ir pradėtas vykdyti vadinamasis kelio gairių planas žlugo. Bet kitaip ir būti negalėjo, nes „Hamas“ grupuotė, atėjusi į valdžią Palestinos autonomijoje, iškart pareiškė, jog nepripažįstanti Izraelio valstybės egzistavimo, ir žadėjo tęsti kovą dėl tos valstybės sunaikinimo. Ir tai, nepaisant to, kad Tel Avivas demonstravo gerą valią susitarti su palestiniečiais, ypač po jų lyderio J.Arafato mirties ir Palestinos prezidentu tapus palyginti nuosaikiam politikui M.Abasui. Tačiau atėjus į valdžią iš „Hamas“ atstovų, tarp jų radikaliausių islamistų Palestinos autonomijos vyriausybei, tapo aišku, jog apie taiką Artimuosiuose Rytuose galima pamiršti. Nesvarbu, kad Izraelis beveik prieš metus išvedė savo kariuomenę iš Gazos ruožo regiono po 38 metus užsitęsusios okupacijos, išvedė ne tik kariuomenę, bet ir didelę dalį naujakurių iš Gazos ruože buvusių jų gyvenviečių.

Dabar Izraelis vėl įvedė savo kariuomenę, remiamą tankų, šarvuočių ir karo lėktuvų, į Gazos ruožą. Tai įvyko po to, kai palestiniečių smogikai iškastu tuneliu prasiskverbė į Izraelio teritoriją ir pagrobė Izraelio armijos kareivį, jauną kapralą G.Šalitą. Beje, paskutinį kartą palestiniečiai buvo pagrobę Izraelio kareivį 1994 metais. Dar daugiau, „Hamas“ karinis sparnas ir kitos radikaliosios karinės grupuotės – Izadino Kasamo brigada, anksčiau dar negirdėta Islamo armija bei kitos, paskelbė Izraeliui ultimatumą nedelsiant paleisti iš Izraelio kalėjimų palestiniečius – maždaug tūkstantį kalinių. Atsakydamas į ultimatumą Izraelio premjeras Ehudas Olmertas atmetė ultimatumą ir pareiškė neketinąs nusileisti prievartautojams. Be to, Izraelio pajėgos raketomis apšaudė „Hamas“ ministro pirmininko Ismailo Hanijos rezidenciją, paėmė į nelaisvę kelis aukštus Palestinos valdžios pareigūnus. Tačiau I.Hanija pareiškė, kad jokie kariniai veiksmai „nepaveiks palestiniečių dvasios ir stiprybės“. Jis įsakė ministrams ir kitiems aukštiems Palestinos pareigūnams pasitraukti į saugias vietas, t.y. specialius bunkerius, nebendrauti mobiliaisiais telefonais, kad Izraelio žvalgyba neaptiktų jų buvimo vietos.

Kaip žinoma, „Hamas“ organizaciją ir jos sudarytą Palestinos autonomijos vyriausybę palaiko ne tik Iranas, bet ir Sirija. Neatsitiktinai Izraelio naikintuvai skutamuoju skrydžiu skraidė virš Sirijos prezidento rezidencijos Damaske. Tai aiški nuoroda, kad Tel Avivas gali neapsiriboti puolimu Gazos ruože ir valymo operacija, o imtis karinių veiksmų ir prieš Siriją. Tokiu atveju konfliktas Artimuosiuose Rytuose gali kilti dar didesnis. Niekas nesiima prognozuoti, kokių veiksmų imsis Izraelis, jeigu bus nužudytas pagrobtasis devyniolikmetis Izraelio armijos kapralas. Beje, pasirodė, kad G.Šalitas jau nužudytas.

JT generalinis sekretorius K.Ananas, ES užsienio politikos koordinatorius Ch.Solana, kiti aukšti pasaulio politikai ragina abi puses neeskaluoti konflikto, sėsti prie derybų stalo. Bet visa bėda ta, kad „Hamas“ radikaliai net nekalba apie jokias derybas ir skelbia vis naujus ultimatumus Izraeliui, puikiai žinodami, kad Tel Avivas juos atmes. „Hamas“ tikriausiai tikisi, jog naujasis Izraelio premjeras E.Olmertas nebus toks ryžtingas, kaip jo pirmtakas Arielis Šaronas. Tačiau tokioms viltims tikriausiai nelemta išsipildyti. Kaip pareiškė Izraelio vidaus reikalų ministras Ronis Baronas, spaudimas „Hamas“ tolydžio didės ir „Hamas“ sumokės už viską. Be to, R.Baronas ir neslepia, kad Izraelio pagrindinis siekis – priversti „Hamas“ pasitraukti iš Palestinos valdžios. Bet kaip tai padaryti, vargu ar žino ir geriausi Izraelio strategai. „Hamas“ turi galingų užtarėjų daugelyje arabų valstybių, iš kurių „Hamas“ radikalai gauna ne tik ginklų, bet ir pinigų. Šioje situacijoje į gana nepatogią padėtį pakliuvo Kremlius ir prezidentas V.Putinas, kuris vos „Hamas“ laimėjus rinkimus Palestinoje priėmė jos vyriausybės atstovus. Kartu faktiškai buvo pademonstruota parama Palestinos radikalams.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija