Atnaujintas 2006 liepos 14 d.
Nr.53
(1453)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Panevėžio vyskupijoje

Rokiškio dekanate

Bažnyčios varpų šventinimo šventė

Sutikus svečius (iš kairės):
kan. Gerhardas Langė, apaštalinis
nuncijus arkivyskupas Peteris
Stephanas Zurbrigenas, Panevėžio
vyskupas Jonas Kauneckas
ir Pandėlio klebonas kun. Kostas Balsys

Bokštų atstatymo reikalus aptarė
(iš kairės): vilnietis Albinas Jasiūnas,
Pandėlio seniūnas Romualdas
Varanius ir Vilniaus UAB „Montuotojas“
montavimo firmos Panevėžyje
vyriausiasis inžinierius Kazimieras Navikas

Nuostabūs buvo Pandėlio
bažnytinio jaunimo choro
balsai (vadovė Vilma Likienė)
Autoriaus nuotraukos

Į varpą mediniu kūju pirmasis
sudavė geradarys kan. Gerhardas Langė

Pandėlio bažnyčia jau turi bokštus

Pandėlys. Švč. Mergelės Marijos Vardo bažnyčios šventoriuje – ąžuolo lapais apipinta pakyla su joje įtvirtintais keturiais dideliais varpais. Virš tako, vedančio į šventovę, taip pat išpuošto ąžuolo lapų girlianda, – gausybė mažyčių varpelių. Išeinančius iš bažnyčios po šv. Mišių lydi jaunimo skambinamų varpelių garsai. Visa tai buvo galima pamatyti ar išgirsti varpų, kurie atkeliavo iš Vokietijos, šventinimo iškilmėse Pandėlyje sekmadienį, liepos 9 dieną.

„Tokia šventė, kad joje dalyvautų tiek garbingų svečių, gali pasitaikyti kartą per šimtą metų“, – teigė Pandėlio seniūnas Romualdas Varanius. „Daugelį pasaulio šalių išvažinėjau, tačiau tokių melodingų jaunųjų balsų ir taip įspūdingai skambančių varpelių dar nesu girdėjęs“, – jam antrino Šventojo Tėvo apaštalinis nuncijus Baltijos šalims arkivyskupas Peteris Stephanas Zurbrigenas. „Šiandien mūsų vyskupijos širdis plaka Pandėlyje“, – sakė Panevėžio vyskupas Jonas Kauneckas, šiaip nestokojantis gražių palyginimų.

Į varpų šventinimo šventę atvyko vysk. J.Kauneckas, nuncijus P.S.Zurbrigenas, vokiečių katalikų kanauninkas Gerhardas Langė. Prie bažnyčios vartų parapijiečiai juos sutiko su lauko gėlių puokštėmis, medumi ir juoda duona. Sveikindamas atvykusiuosius, Pandėlio seniūnas R.Varanius kalbėjo, jog neatsimena, kad vienu metu tiek žymių svečių sulauktų miestelis.

Šv. Mišias už Pandėlio bendruomenę, už geradarius aukojo Panevėžio vyskupas J.Kauneckas. Dalyvavo arkivyskupas P.S.Zurbrigenas, kan. G.Langė, Pandėlio klebonas kun. Kostas Balsys, kiti Rokiškio dekanato kunigai. Nuncijus išreiškė padėką vyskupui, klebonui už jų pakvietimą dalyvauti šioje šventėje. Vyskupas J.Kauneckas itin šiltai atsiliepė apie šv. Mišiose dalyvaujantį vokiečių katalikų kanauninką G.Langę. Nors po kelių dienų dvasininkui sukaks 88 metai, tačiau jis sugebėjo įveikti tokią ilgą kelionę. Geradario dovanoti varpai Pandėliui – jau septintieji, skambėsiantys Lietuvoje. Pamokslo metu vyskupas apgailestavo, jog, rengiant Europos Sąjungos Konstituciją, joje buvo atsisakyta įrašyti Dievo vardą. Vysk. J.Kauneckas skatino tikinčiuosius savyje ieškoti gerumo daigų, būti pakantesnius ir nuolaidesnius kitų atžvilgiu. Jis gražiai atsiliepė apie Pandėlio ateitininkus – bene jų didžiausią būrį Panevėžio vyskupijoje.

Popiežiaus Benedikto XVI apaštalinį palaiminimą tikintiesiems ir jų šeimų nariams perdavė nuncijus P.S.Zurbrigenas. Aukštas svečias priminė, jog Šventasis Tėvas, lankydamasis Valensijoje (Ispanija), į lietuvių bendruomenės šeimas prabilo lietuviškai. Arkivyskupas teigė, jog tokio aukšto lygio jaunimo choro, koks yra Pandėlyje, dar niekur nėra sutikęs. Jo žodžius buvę bažnyčioje tikintieji ne kartą sutiko audringais plojimais. Pandėlio parapijos klebonas kun. K. Balsys ir Pandėlio seniūnas R.Varanius garbingus svečius apjuosė tautinėmis juostomis.

Jauniesiems pandėliečiams skambinant daugybe varpelių, po šv. Mišių žmonės ėjo į šventorių prie kan. G.Langės dovanotų varinių varpų. Kiekvienam jų suteikti savi – Gerhardo, Liucijos, Jono ir Onos – vardai. Tai septintoji vokiečių dvasininko auka Lietuvai. Pirmieji geradario dovanoti varpai suskambėjo Telšių Šv. Antano Katedroje. Taip elgdamasis, kan. G.Langė bando nors truputį prisidėti prie vokiečių skolos grąžinimo mūsų tautai. Abiejų pasaulinių karų metu jie išsiveždavo iš Lietuvos varpus ir juos perlydydavo į ginklus. Pandėliui dovanoti varpai bus paskutinieji ne vien dėl ganytojo garbaus amžiaus, bet ir trūkstant lėšų.

Kiekvienas ant pakylos pakabintas varpas buvo šventinamas atskirai. Iškilmingoje jų šventinimo ceremonijoje dalyvavo vysk. J.Kauneckas, arkivysk. P.S.Zurbrigenas, kan. G.Langė, Pandėlio klebonas kun. K.Balsys. Teisė pirmajam išbandyti varpų skambėjimą buvo suteikta svečiui iš Vokietijos. Kan. G.Langė į rankas paėmė medinį kūjį, juo taukštelėjo į varpą. Nuaidėjo skardus dūžis. Pandėlio jaunimas vokiškai sugiedojo giesmelę apie varpus. Taip jis išreiškė savo pagarbą geradariui.

Pašventinus varpus, kalbėjo Seimo narys Vytautas Saulis, Rokiškio rajono meras Egidijus Vilimas, Pandėlio seniūnas R.Varanius. Šventinių iškilmių rengėjams, svečiams ir tikintiesiems dėkojo klebonas kun. K.Balsys. Naujieji varpai turėtų būti įkelti ir suskambėti švenčiant šv. Oną.

Šventovė jau turi ir bokštus. Mintis atstatyti juos kilo vilniečiui pensininkui Albinui Jasiūnui, kuris yra kilęs iš Pandėlio parapijos Vilkelių kaimo. Pagaminti bokštus apsiėmė Vilniaus UAB „Montuotojas“ montavimo firma Panevėžyje. Ji ir pervežė juos į Pandėlį bei čia sumontavo. Virš bokštų iškilusius kryžius iš metalo nukalė panevėžietis Vytautas Kryževičius. Varpų šventinimo šventėje jis taip įvertino savo darbą: „Pagal dešimties balų sistemą jam duodu aštuonis balus“.

Bokštų šventinimo ceremonija numatyta rugsėjo 23-iąją.

Bronius VERTELKA

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija